Ogledano: Liga pravičnih (2017)
Metacritic.com4.5
Imdb.com7.6
Rottentomatoes.com3.9
Filmstart.si4
Pozitivno
  • nekaj humornih trenutkov
  • film je dolg le dve uri
  • Superman se smeji
Negativno
  • otročji dialogi
  • porazna zgodba
  • obupni posebni efekti
5Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
7.3

 

Naslov: Liga pravičnih (Justice League)
Premiera: 16. 11. 2017 (Slovenija)
Žanr: akcija, stripovski
Država: ZDA
Igrajo: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher
Režija: Zack Snyder


OPIS:

Nad Zemljo se spravi najhujša zla sila, kar jih je kdaj bilo – starodavni sovražnik, ki preži na vsako najmanjšo ranljivost, ki jo je povzročila Supermanova smrt. Če hoče človeštvo sploh imeti kakšno možnost, da preživi, morata Batman in Čudežna ženska prepričati svoje kolege z nadnaravnimi sposobnostmi – Kiborga, Aquamana in Flasha – da ga družno ubranijo.


FILMSTART. RECENZIJA:

Leto 2012 predstavlja velik mejnik v žanru stripovskih filmov. Tistega leta smo videli prvo združitev Marvelovih herojev Maščevalcev in za razliko od filmov kot so Batman in Robin (Batman & Robin, 1997) in Spider-Man 3 (2007) je Joss Whedon dokazal, da je možno kombinirati več priljubljenih likov in jim dati dovolj prostora, da vsi pridejo v ospredje. Nekaj mesecev zatem je sledilo tudi zaključno dejanje Nolanove trilogije o Vitezu teme, ene najboljših serij filmov vseh časov in prelomnice v pripovedovanju zgodbe na področju stripovskega filma. Ravno zato je fascinantno, da se isti ljudje DC-ja in studia Warner Bros. pet let kasneje zatekajo k megalomanski združitvi svojih junakov, ko pa je konkurenca to že večkrat uspešno tudi nadgradila. In tudi končni film je popolnoma tak. Odgovor na konkurenco, ki deluje izjemno zastarelo.

Ko bi bil film le nekaj let zastarel, bi bilo še dobro, toda najnovejši DC-jev blockbuster vrne Batmana v čase Joela Schumacherja in njegovih polomij iz devetdesetih. Liga pravičnih je namreč povsem prazen spektakel, poln posiljenih enovrstičnic, obupnih posebnih efektov in naveličanih obrazov, kjer prednjači predvsem Ben Affleck. Edina tista prava pozitivna lastnost je, da po ogledu filma gledalec ni tako anemičen kot je bil to primer pri prejšnjem filmu Batman proti Supermanu (Batman v. Superman, 2016), ki je bil bolj podoben komemoraciji. Tokrat se junaki veliko bolj trudijo s šalami in zgodba je tako simplistična in predvistljiva, da je posledično tudi lažje razumljiva. Toda, če je pri Batmanu proti Supermanu mogoče vsaj občudovati pogum pri poskusu resnejše reinterpretacije superjunakov, je novi DC-jev umotvor visokoproračunska verzija risanke, ki bi bila kolikor toliko spodobna le, če bi izšla na začetku devetdesetih.

Z izjemo Čudežne ženske (Wonder Woman, 2017), ki je spodoben in več kot kompetenten film, DC nadaljuje z spektakli, ki jih krasijo obupni scenariji in še slabši zlikovci. Liga pravičnih je tako polna dogodkov, ki delujejo kot da bi jih spisal nekdo, ki si prejšnjih filmov sploh ni ogledal, in scenarističnih lukenj, ki jih opazi še nepozorni osemletnik v občinstvu. Po Doomsdayju in čarovnici v podobi Care Delevingne iz Odreda odpisanih (Suicide Squad, 2016) je tokrat glavni zlikovec Stepni volk (sodeč po podnapisih v kinu), ki naj bi ga upodobil severnoirski igralec Ciaran Hinds (seriji Antični Rim in Igra prestolov). Toda sodeč po dogajanju v filmu igralca niso niti preoblekli v obleko s senzorji, toda le posneli njegov glas in ga nato dodali liku. Torej nekaj podobnega kot v risankah. In tak je tudi sam lik, ki spada v ligo najslabših, kar jih je bilo moč videti na velikih platnih.

Film utegne zadovoljiti tiste največje DC-jeve oboževalce, ki so si tako srčno želeli videti priljubljene junake skupaj na velikih platnih in vsaj zbuditi nekaj upanja za njihove samostojne pustolovščine. Film je le slaba kopija Marvelovih spektaklov in še en znak, da možje pri Warner Bros. ne vedo v katero smer filme usmeriti. Že res, da tudi Marvelovi filmi v teoriji niso tako različni od Lige pravičnih, toda njihovi liki so precej bolj utrjeni, igralci toliko bolj karizmatični in tudi vizualno zeleno ozadje ni tako očitno kot je to primer pri zadnjemu Snyderjevemu filmu. Gotovo bodo pri  DC-ju sedaj ogromno stavili na Čudežno žensko, ki je dejansko zelo priljubljena, medtem ko bo potrebno poiskati zamenjavo za Bena Afflecka, ki se podobno kot nekateri oboževalci likov Batmana in Supermana, počuti ogoljufano in išče najlažji izhod iz franšize.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x