Ogledano: Lego Batman film (2017)
Metacritic.com7.5
Imdb.com7.6
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si7
Pozitivno
  • lahkoten ton
  • reference
Negativno
  • mnoge posiljene šale
  • slaba uporaba mnogih zvezdniških gostov
7.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0Naslov:
Lego Batman film (The LEGO Batman Movie)
Premiera: 9. 2. 2017 (Slovenija)
Žanr: animirani
Država: ZDA
Igrajo: Will Arnett, Zach Galifianakis, Michael Cera, Rosario Dawson, Ralph Fiennes
Režija: Chris McKay


OPIS:

Bruce Wayne (Will Arnett) se mora vnovič spopasti z Jokerjem (Zach Galifianakis), obenem pa ga čakata soočenje z njegovimi največjimi strahovi in izziv vzgoje fanta, ki ga je ravnokar posvojil (Michael Cera).


FILMSTART. RECENZIJA:

Lego film (The Lego Movie, Phil Lord in Christopher Miller, 2014) je bil prav gotovo uro in pol trajajoča reklama za danskega giganta, ki je s svojimi izdelki marsikateremu otroku polepšal otroštvo in nemalo staršem s tem tudi stanjšal denarnico. Toda pod oportunistično kapitalistično idejo se je skrivala tudi velika mera domišljije in srca, ki je iz animiranega filma naredila pravi hit in odprla možnosti za nadaljnje pustolovščine iz Lego sveta. Glede na to, da je bil Batman ena največjih zvezd prvega filma in dejstvu, da smo trenutno priča eri superjunakov, je samostojni film o Lego Batmanu pravzaprav edina prava ideja za prvo nadaljevanje novonastale franšize.

Lik Batmana spada pod streho stripovske založbe DC Comics, ki je po vzoru konkurenta Marvela zagnala veliki filmski univerzum (DCEU), kjer pa enostavno ne znajo uskladiti tona in so predvsem s prvima dvema filmoma zašli v preveč temačne teritorije. Lego Batman film je pravi odgovor na nedavne poteze, saj slavnemu stripovskemu junaku vrne lahkoten ton in slavnega junaka končno približa otrokom, ki so med lanskim Batmanom proti Supermanu (Batman v. Superman: Dawn of Justice, Zack Snyder, 2016) pridobili le precejšno dozo nočnih mor. Lego Batman film tako vsebuje kopico humorja, ki je pomemben del zgodovine gothamskega netopirja. Resda si ga ogromno sposodi pri lanski uspešnici Deadpool (Tim Miller, 2016), saj smo priča obilici referenčnega metahumorja, toda slednji zelo dobro deluje in ne pretiravamo, če rečemo, da je komično seciranje junakove stripovske in filmske zgodovine najboljši del, sicer izredno hitro tempiranega filma.

Temu primerno se odrežejo tudi vsi posojevalci glasov. Will Arnett je po seriji Odbita rodbina (Arrested Development) končno postal uporaben in se zopet odlično odreže z impresioniranjem glavnega junaka. Preseneti Zach Galifianakis kot Joker, omeniti pa velja tudi Ralpha Fiennesa, ki filmu doda nekaj angleške uglajenosti, saj upodablja Batmanovega butlerja Alfreda. V zasedbi je mogoče zaslediti tudi mnoga ostala slavna imena, ki pa ostanejo kar malce neizkoriščena in bi si zaslužila več materiala.

Toda v primerjavi z Lego filmom najnovejši izvedbi Batmana primanjkuje ravno domišljije in duše, ki sta bila tako pomembna dela velike uspešnice iz leta 2014. Šale, z izjemo referenčnega humorja, so precej posiljene, repetitivne in izvedene nekaj na pol, pa tudi sam glavni lik Lego Batmana je veliko bolje deloval v stranski vlogi kot pa v nosilni, saj so njegove šale delovale sveže, medtem ko v njegovem samostojnem filmu kaj hitro postanejo zastarele. Tudi sam scenarij je precej formulaičen, saj smo priča mnogim klišejem komedij in nekaterim površnim napakam pri poteku zgodbe. Slednja je sicer, pri takem tipu filma kot je Lego Batman, potrošni material, toda kljub temu lahko vzbudi marsikatero vprašanje pri ciljni skupini gledalcev.

Lego Batman film je tako povsem solidna zabava in prijeten odmik od filmske temačnosti Batmana, ki smo ji priča že več kot deset let. Ob ogledu se lahko zabavajo tako otroki kot tudi najbolj zagrizeni oboževalci lika in animiranih serij kot je Robot Chicken, ki si s prvim samostojnim izletom v Lego svet deli mnogo DNK-ja, toda žal je slednje mogoče zaslediti tudi v povezavi z kapitalistično grabežljivostjo za denarjem. Če v zaključek še dodamo malce cinizma in pesimizma pa bo to najverjetneje tudi najboljši film z logotipom DC-ja, ki ga bomo letos imeli možnost videti.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x