Ogledano: Legenda o Tarzanu (2016)
Metacritic.com4.3
Imdb.com7
Rottentomatoes.com3.6
Filmstart.si5
Pozitivno
  • Poskus sveže zgodbe
  • Samuel L. Jackson
Negativno
  • ton
  • nezanimiva in generična zgodba
  • neprepričljivi posebni učinki
5Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
8.3

B1_LEGENDoTARZANNewSLO
Naslov: 
Legenda o Tarzanu (Legend of Tarzan)
Premiera:
 7. 7. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 akcija, pustolovščina
Država:
 ZDA
Igrajo:
Alexander Skarsgård, Margot Robbie, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson
Režija: 
David Yates


OPIS:

Tarzan (Alexander Skarsgård), zdaj angleški plemič z imenom John Clayton, živi mirno življenje s svojo ljubljeno Jane (Margot Robbie). Na povabilo belgijskih veljakov in prigovarjanju plačanca Georga Washingtona Williamsa (Samuel L. Jackson) se odpravi v Kongo, takrat še belgijsko kolonijo, kjer pa pade v past načrtov zlobnega Leona Roma (Christoph Waltz).


FILMSTART. RECENZIJA:

Letošnje poletje je poletje takšnih in drugačnih visokoproračunskih adaptacij, nadaljevanj, “rebootov”, “remakeov” … Resda je ta trend v Hollywoodu prisoten že dlje časa, toda to sezono se zdi še veliko očitnejši. Naslednji v vrsti je Tarzan, ki v zadnjih letih ni tako popularen, kot na začetku 20. stoletja, tako da se, ob primernem scenariju, nov film niti ne zdi tako slaba ideja. Toda po drugi strani smo že naveličani pripovedovanja enih in istih zgodb ter si v kinematografih želimo nekaj svežine.

Legenda o Tarzanu na veliko presenečenje ni zgodba o izvoru naslovnega junaka, temveč nekakšno nadaljevanje le-te. To je zagotovo največja pohvala filmu, saj so se ustvarjalci potrudili povedati novo zgodbo in s tem sprejeli določena tveganja. Tako so najboljši trenutki Tarzanova ponovna snidenja z domačimi obrazi divjine in njegova vez z naravo. Ob tem so ustvarjalci dodali nekaj zelo prebrisanih detajlov, kot je npr. junakova telesna konstitucija, ki je spremenjena zaradi njegovega specifičnega otroštva. Obenem je John Clayton, ravno zaradi izredno fascinantne zgodbe, ki jo je doživel v preteklosti, zelo slavna oseba.

_L3A3723.dng

Kljub pohvalam ustvarjalcem za ustvarjanje malce drugačne zgodbe o Tarzanu je potrebno priznati, da je ta povsem prazna in generična. Če naredimo kratek povzetek, ki je viden tudi v napovednikih, je film Tarzanov povratek v “domovino”, kjer njegovo ljubljeno Jane ugrabijo in jo mora glavni junak rešiti ter obenem ustaviti še načrt dežurnega zlobneža. Tu pa se pojavi največji kamen spotike, saj je glavni zlikovec resnična zgodovinska oseba Leon Rom, mož po katerem je bil osnovan poveljnik Kurtz v Apokalipsi zdaj. Belgijec je v Kongu nad tamkajšnjim prebivalstvom udejanjal grozodejstva, ki pa so v filmu predstavljena brez prave teže in le kot podlaga za določene akcijske prizore. Družbeno moraliziranje izpade še bolj prisiljeno, ko se lik Georga Washingtona Williamsa, ki je prav tako del zgodovine, gledalcem opraviči za genocid Američanov nad prvotnimi prebivalci zdaj njihove celine.

Po Nolanovem začetku trilogije Viteza teme smo bili v Hollywoodu priča mnogim poskusom resnejšim prenov franšiz z bolj realističnim pristopom. Prijem je imel mešane rezultate, saj je mnogokrat prišlo do konflikta med za lase privlečenim izvirnim materialom ter med temačnim in realističnim pristopom. Legenda o Tarzanu je šolski primer tega, saj se človeka, ki se dere kot opica in skače iz enega drevesa na drugo, enostavno ne more jemati preveč resno. Tako je iz filma izsesana kakršnakoli zabava in rezultat tega je izdelek, ki se vseskozi vozi v enaki prestavi. Režiser David Yates, ki je znan po kasnejših delih franšize Harry Potter, ponudi solidno režijo, ki pa jo pokvarijo ponesrečeni posebni efekti, ki niso prepričljivi niti danes, kaj šele čez nekaj let.

_B4B1001.dng

Film se lahko pohvali tudi z izjemno zvezdniško igralsko zasedbo. Tako v naslovni vlogi nastopa Alexander Skarsgård, sin Stellana Skarsgårda in zvezdnik televizijske serije Prava kri, ki solidno opravi z izzivom in kot glavni atribut izpostavi svoje izklesano telo. Lik Tarzana resnici na ljubo ni med zanimivejšimi in v kombinaciji s tonom je igralec prikazal največ, kar se je glede na okoliščine dalo. Margot Robbie ne pusti kakšnega večjega vtisa, medtem ko je Christoph Waltz vidno zdolgočasen in le bleda senca svojih slavnejših zlikovskih predstav. Še najbolje se odreže Samuel L. Jackson, ki popestri zadeve, prispeva prepotrebno humorno plat in filmu doda t.i. “buddy cop” element.

Nova filmska reinkarnacija Tarzana ni slaba, a ne ponudi potrebne poletne filmske zabave in izpade povsem generično. Ustvarjalci so zgrešili pri izbiri tona in premalo izkoristili talentirano igralsko zasedbo. Kljub temu, da se film jemlje zelo resno, scenarij izpade plehko in naivno ter ne ponudi trenutkov, ki bi nam v spominu ostali dlje časa. Bodo pa mnogi udeleženci še letos imeli popravne izpite, in sicer ima Margot Robbie prihodnji mesec veliki test v obliki Odreda odpisanih (Suicide Squad), medtem ko se bo režiser David Yates zopet podal v svet magije in poskušal v filmu Magične živali (Fantastic Beasts and Where to Find Them) pričarati kvalitetno zgodbo iz sveta Harryja Potterja.

_B4B2657.dng

 Ogled je omogočil Kolosej Ljubljana.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me