Ogledano: Legenda (2015)
Metacritic.com5.9
Imdb.com7.5
Rottentomatoes.com6.2
Filmstart.si7
Pozitivno
  • Odlični Tom Hardy
  • posebni efekti za prikaz obeh dvojčkov
  • Nekaj res zelo dobrih prizorov
Negativno
  • Zmeden scenarij
  • FIlmu manjka globine
  • Tonska nekonsistenca
6.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
8.0

B1_Legend_FINAL_SLO
Naslov:
 Legenda (Legend)
Premiera:
15.10.2015 (Cineplexx, Kino Bežigrad)
Žanr:
 Triler, kriminalka, biografija, drama
Država: 
Velika Britanija/Francija
Igrajo:
Tom Hardy, Emily Browning, Taron Egerton, Christopher Ecclestone, David Thewlis
Režija: Brian Helgeland


OPIS:

Pripoved o dveh izmed najbolj zloglasnih angleških gangsterjev v zgodovini, dvojčkih Kray. Reginald (Tom Hardy) je elegenatnejši, pametnejši, mirnejši izmed dvojice, medtem ko je njegov brat Ronald psihično nestabilen, vzkipljiv del mafijskega dua. Kraya sta v šestdesetih vladala Londonskemu podzemlju in si tako zgradila ogromen kriminalni imperij. Zgodbo pripoveduje Reggiejeva žena Frances (Emily Browning), ki plača ceno moževega načina življenja.


FILMSTART. RECENZIJA:

V filmski zgodovini smo imeli že kar nekaj poskusov igralcev v dvojnih vlogah. Nekateri izmed teh so bili izvedeni res izjemno kot recimo Nicolas Cage v Prilagajanju (Adaptation) ali pa Jake Gyllenhaal v Sovražniku (Enemy), toda za vsako vrhunsko izvedbo je tudi polomija kot sta predvsem komična Norbit ali Jack in Jill igralcev Eddieja Murphyja in Adama Sandlerja. Linija med mojstrovino in polomijo je tako zelo tanka in tokrat jo je izzval eden najboljših igralcev svoje generacije Tom Hardy (Pobesneli Max: Cesta besa, Vzpon Viteza teme), tudi eden najbolj vsestranskih igralcev ta hip.

Za razliko od nekaterih njegovih stanovskih kolegov je Hardyju dvojna doza igranja uspela izredno dobro. Blestel je tako kot Reggie in s tem izkoristil svojo šarmersko stran, ki nam jo je pokazal že v Nolanovem Izvoru ter kot Ronnie, ki je bil resda zastavljen malo bolj komično, toda v sklopu filma to ni bilo moteče. Hardy je uspel ustvariti dva popolnoma različna lika in gledalcu se zdi kot, da gleda na platnu dve popolnoma različni osebi in ne dejansko igralca, ki se preizkuša v dvojni vlogi. Morda se sliši malce čudno, toda Hardy je ustvaril izjemno dobro kemijo s samim seboj. K temu so tudi pripomogli posebni učinki s katerimi so pričarali oba Kraya naenkrat na platno. Vse je posneto zelo prepričljivo in doživi vrhunec v pretepu dvojčkov, ki je s pomočjo nekaj prebrisanih trikov izdelano res vrhunsko. To je tudi eden najboljših prizorov filma in lahko rečemo, da so vsi skupni prizori obeh Krayov najbolj zanimiva točka filma.

Foto: Blitz Film

Foto: Blitz Film

Dobro se odreže tudi podporna igralska zasedba, katera vsebuje kar nekaj znanih obrazov kot sta npr. Paul Bettany (Maščevalci: Ultronova doba) ter Christopher Eccleston (Dr. Who) in tudi kopico karakternih in večno stranskih igralcev kot so David Thewlis (Nebeško kraljestvo) ter eden redkih Američanov v filmu Chazz Palminteri (Osumljenih pet), ki ga redno vidimo v vlogah gangsterjev. Dober vtis pustita tudi mlajša Emily Browning (Prikriti udarec) v vlogi Reggiejeve žene in predvsem Taron Egerton, ki je v vlogi Ronaldovega zvestega spremljevalca pustil odličen vtis ter je skupaj z glavno vlogo v filmu Kingsman: Tajna služba eno največjih odkritij letošnjega leta in ga kot kaže čaka še lepa prihodnost.

Malce več težav filmu povzroča sam scenarij Briana Helgelanda, ki vsekakor ni najboljši. Legenda je v prvi tretjini črna komedija v slogu Guya Ritchieja, nato je druga tretjina povečini romantičen film, medtem ko je v zaključku triler. Vsi ti stilski in tonski preskoki vnašajo zmedo in tako zgodbo z velikim potencialom prikrajšajo za kaj več. Film bi se moral veliko bolj osredotočati na gangsterski vidik zgodbe Krayev kot pa na zasebno življenje enega od dvojčkov. Sicer je ta poteza razumljiva, saj so vsi prizori z obema Hardyjema zelo zapleteni in težki za samo snemanje in ker je zagotovo bilo potrebno film posneti film v okviru proračuna in časovnega limita je to opazko veliko lažje odpustiti kot bi jo bilo sicer. Žal tudi dialog ni perfekten na trenutke in tudi sama dolžina filma bi bila lahko krajša za kakšnih 15 minut, toda resnici na ljubo so to že malenkosti. Zmoti tudi prikaz oz. ravnanje Reginalda v enem od prizorov proti koncu filma, ki se zdi povsem izven konteksta lika, ki je bil zgrajen skozi celoten film.

Legenda je tako film, ki gledalca povečini zabava, toda za kaj več mu preprosto zmanjka globine. Izdelek odlikujejo nekateri izjemno učinkoviti prizori in šov Toma Hardyja, katerega oboževalci si film enostavno morajo ogledati. Film žal ne bo odšel med mafijske in krimanalske klasike, toda je zagotovo omembe vreden v letošnji filmski kolekciji.

Legend_31

Foto: Blitz Film

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] in Nik. Pogovarjala sta se namreč o mafijskih filmih. Vse od novih filmov kot sta Črna maša in Legenda. pa do mafijskih klasik kot so Boter (The Godfather), Dobri fantje (Goodfellas), Brazgotinec […]

1
0
()
x