Ogledano: Lady Bird (2017)
Metacritic.com9.4
Imdb.com7.8
Rottentomatoes.com9.9
Filmstart.si8.6
Pozitivno
  • dvoplastni liki
  • tempo
Negativno
  • klasična zgodba
8.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (6 Votes)
7.2

Poster Lady Bird Greta GerwigNaslov: Lady Bird
Premiera: 8. 2. 2018 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lois Smith
Režija: Greta Gerwig


OPIS:

Christine se po eni strani neprestano zdi, da ji svet, v katerem se trenutno nahaja, ne omogoča, da bi razprla svoja krila in uspešno izkoristila ves talent, ki ga premore. Po drugi strani pa ugotavlja, da ji je tu prav prijetno, saj nanjo v resnici ne preži nobena nevarnost, s katero ne bi zmogla opraviti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Fantovska leta (Boyhood, 2014), Mesečina (Moonlight, 2016) in Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name, 2017) so le nekateri izmed najuspešnejših filmov zadnjih let, ki bi jih lahko popredalčkali v kategorijo, ki ji v angleščini rečejo comingof-age. To bi v slovenščino lahko prevedli kot film o odraščanju, načeloma pa spadajo v kategorijo mladinskega filma (čeprav niso vedno namenjeni le mladini). Omenjena kategorija ostaja v filmskem svetu redno zastopana in tudi Lady Bird (2017) zagotovo ne bo zakrivila zmanjšanja zanimanja za ta žanr. 

Greta Gerwig nas v samostojnem režiserskem in scenarističnem prvencu z zgodbo sedemnajstletne Christine popelje v svoj domači kraj, kjer je enako kot naslovna junakinja obiskovala katoliško srednjo šolo. Navkljub podobnosti obeh zgodb pa naj bi ne bila prikazana prava avtobiografija, temveč filmska zgodba samo vključuje nekaj njenih posameznih elementov. 

Tekom filma spremljamo mlado Christine, ki je ravno v zelo burnem življenjskem obdobju in se ji dogaja čudo stvari. Od spoznavanja prvih fantov in pridobivanja prvih izkušenj v spolnosti, do odkrivanja novih hobijev, prijateljev in tudi prvih zaposlitev. Film je dobro tempiran, med vsemi zgodbenimi loki prestavlja v premišljenih razmerjih in se nikjer ne zadržuje predolgo. Popelje nas na zanimivo popotovanje od začetne miselnosti gospodične ptičice, ki je prepričana, da ji želi mati na vsak način vsiliti svoje rešitve za njene odločitve. Poleg tega pa sta dejstvi, da je doma iz zabačenega Sacramenta in mora hoditi v nazadnjaško  katoliško srednjo šolo, najhujša problema na svetu. 

Lady Bird Saoirse Ronan Laurie Metcalf

Sčasoma z razvijanjem konflikta z mamo gledalci kaj hitro spoznamo, da je gospa McPherson v resnici en izmed najboljših likov v zgodbi, saj ob opravljanju skorajda dvojnega dela v bolnišnici hkrati skrbi še za depresivnega moža, sprejme pod svojo streho sinovo dekle, ki so jo lastni starši zaradi predporočnih spolnih odnosov vrgli čez prag in se poleg vsega ukvarja še z nezadovoljno hčerko. Do sprijaznjenja z obeh strani z dejstvom, da nasprotna stran v resnici ne misli nič slabega in s svojimi dejanji ne dela škode, pa seveda pride malce prepozno.  

Obvezna poteza začasne menjave dolgoletne prijateljice za sošolko iz elitnejšega sloja v Lady Bird postreže z zanimivim preobratom, saj tudi lik Odeye Rush, ki so ji namenili vlogo popularne bogatašinje, prestopi okvirje enoplastnega lika. Za razliko od pričakovanih privzetih nastavitev prikazanega lika, ki bi moral imeti predvsem v lastno korist usmerjene vrednote, se v prizoru, ko se izkaže, da je Christine lagala z namenom pridobitve njene naklonjenosti, razkrije povsem nasprotna plat, saj izvemo, da ima tudi Rushin lik razumevajočo in odpuščajočo plat. Takšen preskok na nasprotno stran spektra se zgodi pri večini likov, kar celotno zadevo naredi lepo pristno. In ne gre samo s slabe na dobro stran, ampak tudi obratno.  

Lady Bird Saoirse Ronan

Poleg že omenjenih presenetljivih pozitivnih lastnosti Christinine nove prijateljice Jenne je zanimivo še nekaj. Protagonistka vneto zagovarja miselnost, ki v veliki meri ustreza tudi slovenskemu narodu, pri kateri domače stvari nikoli niso dovolj dobre in vse, kar je nekaj vredno, prihaja od drugod. Oziroma ima to v lasti nekdo drug. Presenetljivo je razkritje, ko se v delu filma obe namakata v bazenu pri Jenni in ji Lady Bird prizna, da si bolj kot vse na svetu želi na študij v New York, saj si predstavlja, da tam živijo intelektualci, ki so bolj odprte glave kot njeni trenutni bližnji, razumejo in spoštujejo umetnost ter imajo zanimanja, podobna njenim. Tedaj pa ji Jenna prizna, da ji je v Sacramentu v resnici čisto všeč in si želi tu ostati in kasneje tudi ustvariti družino.

Izvor vzdevka Lady Bird, za katerega je Christine želela, da ga uporabljajo vsi, tudi njeni domači, ni povsem pojasnjen in gotovo se nekje skriva nek globlji pomen, ki presega oblikovanje na volilnih plakatih, kjer so volivci in kandidatka predstavljeni kot ljudje s ptičjimi glavami in obratno. Čeprav ga v zadnjem delu, ko film pokaže košček njenega življenja po odhodu na študij v tako želeni New York, ne sili več v uporabo in bi lahko sklepali, da je to le ena izmed najstniških faz, se za dotičnim izrazom gotovo skriva zanimiva zgodba, ki je režiserko in scenaristko prepričala, da vzdevek uporabi za naslov svojega prvega celovečerca in tudi glavne junakinje v njem. 

 Lady Bird Beanie Feldstein

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
filmoljub
2 leta nazaj

Moja domneva glede imena: Lady Bird Johnson, le da ne vem, v kakšni povezavi s tem likom bi blahko bila. 🙂

2
0
()
x