Ogledano: Labirint - Pogorišče (2015)
Metacritic.com4.3
IMDB.com7
Rottentomatoes.com5
Filmstart.si6
Pozitivno
  • Dobri igralski vložek predvsem glavnega junaka
  • Solidno posneta akcija
Negativno
  • Najboljši elementi prvega dela niso več prisotni
  • Zgodba ni ravno napredovala
  • Ponavljajoče se dogajanje
5.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.6

Maze Runner Scorch Trials PosterNaslov: Labirint: Pogorišče (Maze Runner: The Scorch Trial)
Premiera:
17.9.2015 (Slovenija)
Žanr:
 Akcija, znanstvena fantastika, triler
Država:
ZDA
Igrajo:
Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Ki Hong Lee
Režija: 
Wes Ball


OPIS:

Thomas je skupaj z njegovo ekipo uspel zbežati iz Labirinta. Zunaj labirinta pa so naleteli na WCKD, organizacijo, ki skrbi za preživele v tej apokalipsi. Prijazni vodja WCKD-a Janson poskrbi, da dobijo mladeniči varen dom, hrano in priložnost za častno delovno mesto v tej elitni organizaciji. Thomasu kmalu postane vse skupaj preveč sumljivo. Le kaj se skriva v skritih prostorih WCKDa in kaj je njihovo resnično poslanstvo. Ko Thomas spozna resnico mu ne preostane drugega kot, da zbeži skupaj s prijatelji v neznani zunanji svet.


FILMSTART. RECENZIJA:

Še ni minilo dobro leto od prvega Labirinta, nas že čaka novi del s podnaslovom Pogorišče. Moram reči, da me je prvi del pozitivno presenetil. Priznam, da sem imel takrat nizka pričakovanja, saj nisem ravno oboževalec današnjega trenda adaptiranja vseh možnih novel, ki služijo denar na račun najstnic. Labirint je bil vseeno zelo zanimiv, znal je biti misteričen in na trenutke celo srhljiv. Kljub precej enostavni zgodbi je prvi del ostal zanimiv in napet do konca. Edino kar me je zmotilo je konec, ki po občutku ni bil na mestu. Vem, film je adaptacija knjige, zato se zgodbe ne sme spreminjati. Kljub temu resnično mislim, da bi film bil mnogo boljši brez konca, ki že sam napove nadaljevanja in kompliciranje. Dobro se spomnim kako sem po koncu filma bil zmeden in se spraševal: “To bo torej franšiza? Kljub temu, da niso več v labirintu?”

Vendar pustimo prvi del in pojdimo na nadaljevanje, ki se sedaj vrti v naših kinematografih. Upal sem, da me bo lahko Pogorišče prepričal, da je nadaljevanje smiselno. Vendar se bojim, da je film le potrdil moje trditve. Kot že rečeno v opisu, dogajanje se prične takoj po zaključku prvega dela. Ko prispejo na “varno” v WCKDu spoznamo nekaj novih obrazov. Med drugim spoznamo tudi zlikovca Littlefingerja, ki sliši na ime Janson. Dokaj klišejski lik, ki ga najdemo v vsakem stripovskem filmu.

Kot je vidno v napovedniku naši junaki ne ostanejo dolgo in se kmalu odločijo zbežati. Naj že tukaj povem, da so akcijske scene oz. scene, kjer bežijo dobro posnete in dobro odigrane. Kamera jim dobro sledi in razumeš zakaj jim rečejo “tekači” oz. “runners”. Film ima ogromno scen, kjer se teče. Vendar tokrat ne bežijo pred nočjo. Tokrat bežijo pred živimi mrtveci ter vojaki, ki ne znajo streljati. In po pravici povedano je delovalo to vse manj napeto, kot pa akcije v prvem filmu. Ali sem omenil, da so nekateri stvori oz. živi mrtveci čista kopija popularne video igre Last of us?

maze_runner_the_scorch_trials

Kot rečeno ima film veliko scen, kjer junaki bežijo. Žal mislim, da ni bilo dobro obrazloženo kam bežijo. Po pravici povedano niti sami ne vedo kam so namenjeni. Film sicer ni ravno dolgočasen, ampak vseeno sem mnenja, da je zelo monoton in ponavljajoč. Med vsem tem potovanjem v neznano dobimo kar nekaj nenavadnih scen, kjer lahko malo bolj spoznamo nove like. Na misel mi je prišla scena, ki se odvija v nekakšnem apokaliptičnem nočnem klubu. Sicer všečno posneta, pa vseeno nekako preveč abstraktna. Tako kot smo se v nadaljevanjih Matrice spraševali, kaj in zakaj se to sedaj dogaja, enako sem se jaz tukaj. To pa še ni največja kritika filmu. Med tem, ko prvi del še deluje kot celota, je ta film narejen le kot nekakšen uvod v naslednji del. Po dveh urah sem imel občutek, da smo še vedno na istem mestu kot smo bili v začetku filma. Kar hočem reči je, da zgodba ni napredovala. Niti ne vem, kaj je cilj te franšize. To je zame žal glavni razlog zakaj ne morem filma priporočiti.

Lahko pohvalim igralce, še posebej Dylana O’Briena, ki se je zopet izkazal v glavni vlogi. Film pokaže pogum in ima kar nekaj močnih in krutih scen. Nekatere scene bi zlahka uporabili tudi v kakšni grozljivki. Dolgčasa tudi nisem začutil med gledanjem. A vseeno me film ni znal prepričati, zakaj naj še naprej sledim tej zgodbi. Kdor je torej oboževalec knjig in želi videti nadaljevanje, bo verjetno užival. Drugače pa sem mnenja, da se ga lahko pogleda tudi, ko pride na internet ali DVD.

DylanOBrien

Dylan O’Brian kot glavni junak Thomas

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x