Ogledano: Kuhar na robu (2015)
Metacritic.com3.9
Imdb.com7
Rottentomatoes.com3.5
Filmstart.si6.4
Pozitivno
  • Bradley Cooper
Negativno
  • Predvidljivost in klišeji
  • Pozabljivi liki
  • Podzgodba z dilerjem
5.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
6.7

B1_Burnt_SLONaslov: Kuhar na robu (Burnt)
Premiera:
22.10.2015 (Cineplexx, Kino Bežigrad)
Žanr:
 drama
Država:
ZDA
Igrajo:
Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Bruhl, Omar Sy
Režija: John Wells


OPIS:

Adam Jones (Bradley Cooper), profesionalni kuhar, je imel vse. Pod vodstvom nekdanjega mentorja je osvojil dve Michelinovi zvezdici, toda nato zaradi svoje vihrave osebnosti zapadel v odvisnost od drog in alkohola, pri tem pa mu njegov ego ni kaj prida pomagal. Sedaj se je sklenil vrniti na veliki oder in odpreti najboljšo restavracijo na svetu ter si tako prislužiti še tretjo. Pomoč poišče pri starih znancih Michelu (Omar Sy) in Tonyju (Daniel Bruhl) ter novinki Helene (Sienna Miller).


FILMSTART. RECENZIJA:

Bradley Cooper v zadnjih letih navdušuje v filmih, ki izzidejo konec leta. Prislužil si je kar tri zaporedne oskarjevske nominacije in tudi letos se zdi, da cilja na novo. Tako smo se z veseljem odzvali povabilu na premiero njegovega novega filma Kuhar na robu.

Cooper si v glavni vlogi povsem lasti film in treba mu je priznati, da res obvlada široko paleto raznolikih vlog, od antipatičnih (Lovci na družice) do bolj lahkotnih (Prekrokana noč), ter seveda tudi oskarjevskih (Ameriške prevare, Ostrostrelec). Vloga Adama Jonesa je nekakšen skupek vseh omenjenih in igralec se zelo dobro odreže kot narcisioden kuhar s primesjo jeze Gordona Ramsaya, ki je film tudi produciral. Morda bi njegovemu liku koristilo več globine, toda odrezavost in aroganca, ki ju pooseblja, zelo ustrezata Cooperju, skupaj z napetimi prizori v kuhinji ter kasnejšim zlomom lika pa predstavljata vrhunec filma.

Foto: Blitz Film

Adam Jones v pogovoru s svojo vajenko Helen
Foto: Blitz Film

Tudi ostala igralska zasedba po imenih ne zaostaja za omenjenim Američanom. Tako lahko v filmu vidimo Cooperjevo soigralko iz Ostrostrelca, Sienno Miller, poleg nje pa v filmu nastopata tudi Daniel Brühl (Dirka življenja, Neslavne barabe), zadnje čase anonimna Uma Thurman (Ubila bom Billa 1 in 2, Šund) ter presenetljivo hitro vzpenjajoča se nova zvezda Hollywooda, Alicia Vikander (Ex Machina). Vsi omenjeni sicer opravijo korektno delo, toda ne pustijo prav velikega vtisa. K temu pripomore tudi sam scenarij, ki ne ponudi veliko globine vsem likom in gledalec njihova imena pozabi že kakšnih deseti minut po koncu predstave.

Sama zgodba je precej predvidljiva in klišejska, toda za razliko od nekaterih drugih podobnih filmov, to ni prav hudo moteče. Že takoj, ko nam je glavni lik bolje predstavljen, vemo, v katero smer bo zgodba peljala in tudi, kako se bo film končal. Priznati pa je potrebno, da je tekom filma marsikatera situacija zelo napeta in čeprav gledalec ve, kako se bo razpletla, je še vedno težko uganiti pot, ki bo pripeljala do zaključka. Potrebno je omeniti še podzgodbo o zapletu z Jonesovim dilerjem, ki se zdi povsem nepotrebna in nekako ne sovpada s tonom filma.

Kuhar na robu je tako povsem soliden film, ki vsebuje tudi lepo sporočilo, in od letošnjih po samem poteku zgodbe ter kvaliteti zelo spominja na Dannyja Collinsa. Bradley Cooper nalogo opravi rutinsko in prav škoda, da scenarij ni ponudil česa več. Od filmov s podobnim tonom in tematiko bi sicer veliko bolj priporočal Ritem norosti, ki samo igro in zgodbo povzdigne še za nivo ali dva višje.

Foto: Blitz Film

Foto: Blitz Film

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x