Ogledano: Krvavi zaščitnik (2016)
Metacritic.com6.7
Imdb.com7
Rottentomates.com8.8
Filmstart.si7.3
Pozitivno
  • Mel Gibson
  • slog "stare šole"
  • humor
Negativno
  • že viden koncept
  • nekaj klišejev
7.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
6.0

krvavi-zascitnik

Naslov: Krvavi zaščitnik (Blood Father)
Premiera: 22. 9. 2016 (Slovenija)
Žanr: akcijski triler
Država: Francija
Igrajo: Mel Gibson, Erin Moriarty, William H. Macy, Diego Luna
Režija: Jean-François Richet


OPIS:

John Link (Mel Gibson) je bivši kaznjenec in ozdravljeni alkoholik, ki na poznejša leta živi umirjeno življenje izdelovalca tatujev. Vse to se spremeni ob povratku njegove odtujene hčerke (Erin Moriarty), ki se je zapletla v nečedne kriminalne posle svojega fanta (Diego Luna). Linku tako ne preostane drugega, kot da stopi iz sence in obvaruje svojo predrago hčer.


FILMSTART. RECENZIJA:

Mel Gibson. Svoje čase ena večjih zvezd Hollywooda, ki je vrhunce doživljal tako med občinstvom (Pobesneli Max, Smrtonosno orožje) kot tudi med stroko (Pogumno srce). Po medijskih izbruhih izpred nekaj let se Avstralec počasi a vztrajno poskuša vrniti na zemljevid sveta, toda kako prezrt je v Hollywoodu, pove že napovednik za Hacksaw Ridge, Avstralčev peti film v vlogi režiserja, ki le omeni, da gre za režiserja Pogumnega srca in Gibsona poimensko sploh ne navede. Nekateri lobiji so izredno močni, toda če gre soditi po nizkoproračuncu Krvavi zaščitnik, potem se pobesnelemu Melu obeta leto velike vrnitve.

Na stara leta imajo mnoge igralske zvezde devetdesetih težave s svojo družino in, da rešijo dan, uporabijo kvalitete svoje temačne preteklosti. Tak zaplet smo videli v mnogih filmih (beri: filmi Liama Neesona), tako da kakšne tople vode Krvavi zaščitnik zagotovo ni izumljal. Toda tisto, kar film dvigne nad sivo povprečje, je zagotovo Mel Gibson z izredno dobro igralsko predstavo, ki je njegova najboljša po Znamenjih in v tem trenutku tudi ena najboljših letošnjega leta. Klišejski lik, ki ga lahko vidimo v mnogih filmih, je v njegovih rokah izredno zabaven, ciničen, frajerski in ne sprejema kakršnega koli nakladanja. Na trenutke lahko v njem zaznamo tisti pogled Maxa Rockatanskega, ki ga je krasil v mlajših letih. Enovrstičnice, dialogi in njegova prezenca so zagotovo vrhunec filma in lepo popestrijo dogajanje.

thumb_1914_media_image_1144x724

Poleg Gibsona dobi na razpolago največ materiala Erin Moriarty (nekaj prizorov v letošnjem Kapitanu Fantastičnem) v vlogi njegove kmetavzarske hčerke, ki pa ne pusti kakšnega večjega vtisa in je na trenutke malce nadležna, kar pa je tudi namen njenega lika. Na drugi strani sta od prepoznavnih imen tu še William H. Macy (Fargo) in Diego Luna (Rogue One: Zgodba Vojne zvezd), ki pa sta povečini le potrošni material filma.

Režiser Jean-François Richet je posnel vizualno kompetenten film s primesmi b-filma, a se je, za razliko od marsikaterih sodobnikov, izognil festivalu tresoče kamere in (pre)hitrih rezov. Krvavi zaščitnik teče lepo, ima lepo razmerje med dramo in akcijskimi scenami, obenem pa na račun svoje velike igralske zvezde vsebuje kar nekaj poklonov že omenjenemu Pobesnelemu Maxu (najbolj očiten je motoristični pregon sredi filma).

blood-father-mel-gibson-al-doilea-trailer

Sta pa bila, kot že rečeno, celoten film in njegova zgodba izvedena že neštetokrat in tako se tudi najnovejši film Mela Gibsona ne izogne nekaterim klišejem, ki pridejo na dan še posebej ob zaključku, ki je izredno “hollywoodski”. Toda, ko potegnemo črto, je Blood Father, kot je originalni naslov trilerja, povsem gledljiv film, ki utegne biti še posebej všeč oboževalcem vročekrvnega Avstralca. Upajmo, da je to njegov prvi korak k vrnitvi, toda obenem naj se ne izgubi v žanru generičnih akcijskih filmov, v katerem trenutno tava njegov irski prijatelj Neeson.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x