Ogledano: Krij mi hrbet (2017)
Metascore4.9
Imdb.com7.3
Rottentomatoes.com4
Filmstart.si5
Pozitivno
  • nekaj rahlo smešnih momentov
  • Ryan Reynolds
Negativno
  • pomanjkanje humorja
  • lik zlikovca
  • generičnost
5.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
6.1

Naslov: Krij mi hrbet (The Hitman’s Bodyguard)
Premiera: 31. 8. 2017 (Slovenija)
Žanr: akcijska komedija
Država: ZDA
Igrajo: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Salma Hayek, Elodie Yung
Režija: Patrick Hughes


OPIS:

Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) je slavni poklicni morilec, ki v zameno za svobodo svoje žene (Salma Hayek) želi pričati proti tiranskemu beloruskemu diktatorju Dukoviču (Gary Oldman). Med prevozom do sodišča v Haagu pride do zapletov in tako mora za njegovo varnost in življenje poskrbeti osramočeni osebni stražar Michael Bryce (Ryan Reynolds).


FILMSTART. RECENZIJA:

Pred časom smo se razpisali o udarnih filmskih dvojicah, ki se nam ostale v spominu še dolga leta. Mel Gibson/Danny Glover, Simon Pegg/Nick Frost sta samo dva primera, ko se igralski par odlično ujame in že samo njuna kemija je dovolj dober razlog za ogled filma. Nekdo v Hollywoodu se je spomnil, da bi lahko združil osebnosti sarkastičnega Ryana Reynoldsa, ki se je z Deadpoolom (2016) vrnil k A-kategornikom, in Samuela L. Jacksona, ki je najverjetneje drugi najboljši igralec v uporabi psovk (prvi je gotovo Ralph Fiennes) ter jima dodal še absurdno premiso, saj mora za varnost iskanega zločinca poskrbeti kar telesni stražar.

Toda prej omenjenim dvojicam je bilo skupno, da so se igralci ponavadi prelevili v svoje manj tipične like in jim dodali ščepec njihove lastne karizme. Lep primer sta lanska Prava fanta (The Nice Guys, 2016), kjer je Ryan Gosling prikupno zmeden idiot in ne stereotipni vase zagledani lepotec. Krij mi hrbet se tako ozira le na drugo sestavino, saj glavna igralca upodabljata pretirane verzije svojih osebnosti. Pri Reynoldsu vse skupaj učinkuje, saj mu je potrebno priznati, da poseduje komične vrline, ki jih je pridno tudi uporabljal v Deadpoolu, medtem ko je Jackson na drugi strani velikokrat na nivoju pokvarjene plošče. Dvojec se sicer solidno ujame in poskrbi za nekaj smešnih in pristnih trenutkov, toda resnici na ljubo jima pri tem scenarij ne pomaga prav veliko. Eden boljših prizorov je tisti z nunami, toda kaj ko se ustvarjalci s to situacijo niso znali pozabavati in tako traja vsega trideset sekund. Zvezdnika sicer mnogokrat zasenči Salma Hayek, kateri je namenjenih nekaj prizorov v filmu, toda Mehičanka je povsem neizkoriščena. Upodobi namreč Jacksonovo boljšo polovico, ki je podobnega značaja kot on sam in lahko rečemo, da se v tem elementu odreže veliko bolje od njenega stanovskega kolega.

Oglaševanje filma je parodiralo Telesnega stražarja (The Bodyguard, 1992), kjer sta se zaljubila Kevin Costner in Whitney Houston. Sodeč po tem bi lahko pričakovali, da gre za samoreferenčno parodijo in v tem pogledu je ta trditev nekje na pol resnična. Resda so film povečini zaveda kaj točno je, toda vse preveč se zateka k preresnemu tonu. Tako v filmu nastopa Gary Oldman, ki igra beloruskega izvajalca genocida, toda le njegov bančni račun zna pojasniti, čemu se je igralec njegovega kova odločil za tako medlo vlogo. Ta je znotraj zgodbe povsem odveč, enako pa bi lahko rekli tudi mešetarjenju o ljubezni, ki jo neprestano omenjata oba protagonista.

Krij mi hrbet je tako še en tipičen predstavnik posiljene hollywoodske komedije, ki jih kar mrgoli. Glavna igralca se sicer solidno ujameta, toda sta v svojih vlogah povsem pozabljiva, enako pa bi lahko rekli kar za celoten film. Nekaj prizorov, Salma Hayek in lahkotnost so dovolj za preganjanje kakega hudega mačka, toda nasploh je akcijska komedija povsem generično akcijska in premalo smešna.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x