Ogledano: Krčenje (2017)
Metacritic.com6.3
Imdb.com5.8
Rottentomatoes.com5.1
Filmstart.si7.2
Pozitivno
  • ambicioznost, koncept
  • stranski igralci
Negativno
  • nerazvite ideje
  • dolgočasen protagonist
6.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
2.8

Naslov: Krčenje (Downsizing)
Premiera: 4. 1. 2017 (Slovenija)
Žanr: drama, znanstvena fantastika, komedija
Država: ZDA
Igrajo: Matt Damon, Kristen Wiig, Hong Chau, Christoph Waltz
Režija: Alexander Payne


OPIS:

Paul Safranek (Matt Damon) ugotovi, da bi bilo njegovo življenje boljše, če bi se skrčil. Ker po postopku v višino meri le skromnih dvanajst centimetrov, kar ustreza zgolj 0,00364 odstotka siceršnje prostornine človeškega telesa, njegovo telo porabi dosti manj naravnih virov. To mu prinese lagodnejše življenje v idiličnem naselju pomanjšanih ljudi imenovanem Ležerni gaj.


FILMSTART. RECENZIJA:

Neprestano se pritožujemo kako filmom primanjkuje svežih idej in industrija proizvaja le nenehne reciklaže. Krčenje priznanega ameriškega režiserja in dvakratnega dobitnika oskarja za prirejeni scenarij, Alexandra Paynea, je s tega vidika morda eden najbolj ambicioznih filmov leta 2017. Koncept je vrhunski, rezime režiserja tudi, toda nemalokrat smo bili že priča velikim potencialom, ki so nato ostali neizkoriščeni.

Premisa Krčenja namreč zajema svet v bližnji prihodnosti, kjer je znanstveno mogoče zmanjšati človeka na 12 centimetrov, toda proces je ireverzibilen. Odkritje popolnoma spremeni svet, saj se majhen delež prebivalstva (HA!) odloči za krčenje, saj jim slednje omogoča bogato življenje. Tudi diamanti v nakitu so 270 krat manjši, ne samo ljudje! Gledalčevo okno v ta prismuknjeni svet je povprečnež Paul Safranek, ki se skupaj s svojo ženo (Kristen Wiig) odloči za ta poseg, saj mu enostavno ne uspe narediti preboja iz silnega predmestnega povprečja. Toda med potovanjem se pripetijo nepričakovani dogodki (ki so jih nespametno pokvarili v enem izmed napovednikov). Z njegovo pomočjo tako odkrijemo blišč in bedo Ležernega gaja, umetno narejenega prebivališča za vse “skrčene”, in prednosti ter slabosti odločitve za spremembo svoje višine.

Payne se s svojim najnovejšim filmom loti široke palete aktualnih tem, ki zajemajo vse od okoljevarstva, politike in človekovih pravic. Pridružil bi se večinskemu mnenju, da je to ambicioznost režiserja potrebno občudovati, toda obenem film močno trpi, saj mnoge ideje ostanejo nerazdelane in tako gledalec le površno skače od ene do druge. Prva tretjina je sicer odlična, saj smo priča učinkoviti mešanici komike, grajenja nekega filmskega sveta in predstavljanja idej, toda od trenutka, ko Matt Damon pristane v Ležernem gaju film enostavno potegne ročno zavoro.

Problem je v samem liku Matta Damona, ki je neizmerno dolgočasen, kljub trudu velikega hollywoodskega zvezdnika. Verjamem, da gre za povsem očitno režiserjevo odločitev, da upodobi nekega povprečnega Američana, toda nekje na sredi filma lik zavije v določene smeri, ki niso logične za povprečnega gledalca. Na srečo je tu paleta zanimivih stranskih likov, kjer odkrijemo tajsko igralko Hong Chau, ki prevzame vajeti filma v svoje roke kot vietnamska disidentka Ngoc Lan Tran, izredno zabavna pa sta tudi Germana Udo Kier in Christoph Waltz. Dvakratni dobitnik oskarja se izjemno dobro počuti v vlogi Dušana, srbskega mešetarja, ki dodobra izkoristi situacijo krčenja in malim naseljem dobavlja prestižne dobrine ter ob tem tudi nekaj malega zasluži. Kljub temu, da njegov lik ni povsem razdelan, je še vedno zanimivejši od Damona, kar je ena večjih napak Payneovega Krčenja.

Slednjemu sicer težko očitamo pomanjkanje sporočila in globine, saj kar solidno ujame človeško naravo, ki bi ob še tako neverjetnih izumih človeštvo izrodila in najverjetneje smo res namenjeni proti izumrtju. Škoda le, da scenarij ni malce bolj osredotoče in da je glavni lik tako dolgočasen. V nasprotnem primeru bi bili morda priča še enemu letošnjemu presežku.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x