Ogledano: Kralj plaže (2019)
Metacritic.com5.5
Imdb.com6
Rottentomatoes.com5.5
Filmstart.si8.3
Pozitivno
  • odličen Matthew McCounaghey
  • lahkoten in sproščujoč ton filma
  • pravo doziranje ostalih zvezdnikov v film
Negativno
  • slabši pripovedni fokus
6.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
7.7

Naslov: Kralj plaže (The Beach Bum)
Premiera: 25. april 2019
Žanr: komedija
Država: ZDA
Igrajo: Matthew McCounaghey, Snoop Dogg, Isla Fisher, Martin Lawrence
Režija: Harmony Korine


OPIS:

Moondog (Matthew McCounaghey) je pesnik in zabavljač, ki živi po lastnih pravilih. Njegov govor včasih zveni globoko in preroško, a prepogosto tudi poulično in prostaško. Kot pesnik ni več tako priljubljen in še manj v središču pozornosti. Svoje življenje je obrnil povsem na glavo, uživanje v dimnih oblakih in velikih količinah pijač mu pomeni preveč.


FILMSTART. RECENZIJA:

Matthew McCounaghey je gotovo eden boljših igralcev svoje generacije in lastnik enega največjih povratkov v novejši zgodovini Hollywooda. Prebil se je namreč od plitkih romantičnih komedij, kjer je večino časa le razkazoval svoje izklesano telo, do psihično in telesno zahtevnejših vlog ter enega najbolj zaželenih igralcev na trgu. Toda vse od oskarja za film Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club, 2013) se zvezdnik nekako spotika ob slabe projekte, sicer dobrih režiserjev. Še nekaj mesecev nazaj smo ga lahko videli v sramoti Vedrina (Serenity, 2019), ki predstavlja pravo dno njegove “resnejše” kariere, toda naposled mu je le uspela udarna kombinacija, saj naravnost blesti kot Moondog v najnovejšem filmu indie režiserja Harmonyja Korina.

Gre za najboljšo vlogo McCounagheyja zadnjih let in gledalca lepo spomni na t. i. McCounaisanso. Lik Moondoga je namreč z ramo ob rami Rustu Cohlu (Pravi detektiv) ali morilcu Joeju iz istoimenskega filma Williama Friedkina. Težko bi rekli, da se je igralec po osvojenem oskarju zopet “prodal”, saj je sodeloval z oskarjevci in je tudi igral v ambicioznih visokoproračunskih projektih, namesto da bi lenobno oblekel pajkice poljubnega superjunaka, kot to storijo mnogi njegovi cehovski kolegi. Zato je igralčev zadnji film še toliko lepša popestritev in zdi se, da se je tudi 49-letni Teksašan neizmerno zabaval na snemanju.

Kralj plaže je, kot da bi “Duda” Lebowskyja prestavili v film Ananas ekspres (Pineapple Express, 2008), obenem pa ga še začinili s ščepcem kultnega Strah in groza v Las Vegasu (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998). Moondog je namreč strastni kadilec trave in ljubitelj življenja, ki se vztrajno predaja najrazličnejšim opojnim substancam. Sicer je poročen in ima hčerko, toda s svojo partnerico (Isla Fisher) goji svobodnjaški način življenja. Toda usoda je zanj pripravila dogodke, ki mu utegnejo spremeniti življenje. Ali pač?

Harmony Korine je posnel pravo odo hedonizmu in eno boljših (stoner)komedij zadnjih let. 46-letnik je sicer najbolj znan po svojem zadnjem filmu Spomladanske žurerke (Springbreakers, 2012). Njegovi filmi predstavljajo poseben pogled na ljudi na obrobju družbe in mnogokrat zavijejo v temačne in za gledalca nelagodne kotičke. Kralj plaže se od tega sicer oddalji, saj je zelo dostopen tudi za zelo povprečnega gledalca in mnogi hipsterji bi ga lahko označili za prevelik premik h komerciali, še posebej, če se ozremo na režiserjev prvi film Gummo (1997).

Po do sedaj napisanem je lahko predvidevati, da gre za film “o ničemer”, v katerem se ne zgodi praktično nič. Moondog se sicer sooča s problemi, ki bi bili stresni za navadnega smrtnika in bi v klasičnem filmu pomenili preporod glavnega junaka. Toda Kralj plaže se ležerno izogne vsem melodramatičnim momentom in na njih odgovori z nadaljnjim romanjem in norčijami McCounagheyja, ki na trenutke že mejijo na fantazijo. A Korine gledalcu sporoča, da materialne dobrine niso vse in da je v življenju potrebno tudi uživati, kar ob ogledu tega filma nedvomno lahko.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
filmoljub
1 leto nazaj

Sva ga doživljala (in ocenila) kar podobno. 🙂 V glavnem pa presenetljivo kratkočasen, gledljiv in nazadnje tudi pomenljiv film.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x