Ogledano: Kong: Otok lobanj (2017)
Metacritic.com6.2
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com7.8
Filmstart.si5
Pozitivno
  • akcijski prizori s Kongom
  • John C. Reilly
Negativno
  • obupni liki
  • nekonstanten ton
  • režija
6.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
5.5


Naslov:
Kong: Otok lobanj (Kong: Skull Island)
Premiera: 8. 3. 2017 (Slovenija)
Žanr: akcija
Država: ZDA
Igrajo: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John Goodman, John C. Reilly
Režija: Jordan Vogt-Roberts


OPIS:

Skupina vojakov in znanstvenikov pod vodstvom izkušenega podpolkovnika Packarda (Samuel L. Jackson) se odpravi raziskat neznani otok v Pacifiku. V osrčju čudovite neokrnjene narave na njihovo grozo naletijo na gromozanskega opičjega velikana Konga, ki napade nezaželenih prišlekov ustavi z neopisljivo surovostjo.


FILMSTART. RECENZIJA:

King Kong je ena najslavnejših filmskih pošasti in je že skoraj stoletje predmet adaptacij na velikem platnu. Dobrih dvanajst let nazaj nam je Peter Jackson postregel z več kot spodobnim remakeom prvotnega filma, toda kot narekujejo sodobni hollywoodski trendi, je potrebno gromozansko opico uporabiti kot enega od delov širokega filmskega sveta, v katerem lahko najdemo tudi Godzillo iz leta 2014. Film Garetha Edwardsa je sicer prejel pohvale na račun prizorov z naslovnim likom, toda tudi precej pritožb, da so liki v filmi dolgočasni in da je minutaža slavne pošasti premajhna. So se ustvarjalci učili iz svojih napak?

Prednosti Godzille so prenesli tudi v naslednji film, saj je njegov najboljši del zagotovo zaključni spopad Konga z eno izmed sovražnih pošasti. Ti akcijski prizori so posneti v širokih kadrih in uresničijo obljubo, ki jo filmi s pošastmi dajo gledalcem. Tudi nasploh lahko tekom filma vidimo precej akcije, toda zadnji spopad je zagotovo kakšen razred višje. Omeniti velja tudi nekaj zelo dobrih kadrov, še posebej tistih, ki spominjajo na tistega s posterja in se priklanjajo vojni klasiki Apokalipsa danes (Apocalypse Now, Francis Ford Coppola, 1979).

Producenti so poslušali oboževalce in prepoznali napake prejšnjega projekta, toda kaj ko so jih želeli odpraviti na povsem napačen način. Tako lahko v filmu spremljamo kopico akcijskih prizorov in človek se na trenutke vpraša ali sploh spremlja film s Kongom ali nek generični akcijski film. Garethu Edwardsu lahko očitamo marsikaj, toda dejstvo je, da gre za izredno talentiranega režiserja, ki stvarem zna streči in z Godzillo je nakazal mnoge momente suspenza in v maniri Žrela (Jaws, Steven Spielberg, 1975) in Osmega potnika (Alien, Ridley Scott, 1979) pošast skrival skorajda vse do konca. Neznani Jordan Vogt-Roberts pokaže svojo neizkušenost in Konga pokaže že v prvi minuti filma, pa tudi sicer zelo slabo obvladuje dogajanje in rezultat je tonsko povsem neenakomeren film. Prav nič domišljije pa ne uporabi tudi pri prikazu naslovnega Otoka lobanj, ki je tako doživel že boljše čase na velikem platnu.

Nič drugače ni z liki, ki so obupni in neverjetno enodimenzionalni. Vodilni par Tom Hiddleston in Brie Larson je povsem bled in dolgočasen. Larsonova, ki je še pred dobrim letom prejela prvega oskarja, ima v filmu dve samcati karakteristiki: dober izgled in poklic fotografinje. Te bolezni se naleze tudi sam Kong, ki enostavno nima take prezence, kot jo je imel v Jacksonovem filmu in kot bi si jo zaslužil. Edini pogojno zanimivi lik je ta Samuela L. Jacksona, ki prinese vietnamske tegobe na Otok lobanj, toda še to je prikazano izredno lahkotno in površno. Večino filma rešuje John C. Reilly, ki edini izkoristi lahkotnejše trenutke in s svojo karizmo vdahne filmu nekaj življenja.

Kong: Otok lobanj je tako še eden v vrsti t.i. dvournih napovednikov za prihodnje projekte, ki si neizmerno želijo osvojiti Marvelovo formulo. Film si tako obenem želi sposoditi dober del Varuhov galaksije (Guardians of the Galaxy, James Gunn, 2014), saj se popularni “štiklci” sedemdesetih kar vrstijo eden za drugim, klasičnega filma o pošastih, kakršni so bili Kongi pred tem, čutijo pa se tudi vplivi superuspešnega Jurskega sveta (Jurrasic World, Colin Trevorrow, 2015), saj akcijski prizori kar mrgolijo tekom filma. Žal se vse preveč poznata tudi neizkušenost režiserja in šibek scenarij, ki s seboj pogoltneta tudi talentirano igralsko zasedbo.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x