Ogledano: Končni obračun (2016)
Metacritic.com6.4
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com6.6
Filmstart.si6.5
Pozitivno
  • igralska zasedba (še posebej Sharlto Copley)
  • humor
  • zanimiv koncept, ...
Negativno
  • ki pa se ne obnese popolnoma
  • režija pusti dosti prostora za napredek
6.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

free-fire

Naslov: Končni obračun (Free Fire)
Premiera: 12. 11. 2016 (LIFFe)
Žanr: akcija, kriminalka, drama
Država: Francija, Velika Britanija
Igrajo: Sharlto Copley, Cillian Murphy, Brie Larson, Armie Hammer, Jack Reynor
Režija: Ben Wheatley


OPIS:

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se dve kriminalni združbi dogovorita za posel o preprodaji orožja, ki se odvije v zapuščenem skladišču. Že takoj na začetku je mogoče začutiti napetost med skupinama, ki pa po nekaj naključjih doseže vrhunec in sprva povsem formalno srečanje spremeni v krvavi obračun, ki odloča o življenju in smrti.


FILMSTART. RECENZIJA:

V (skoraj) vsakem dobrem akcijskem filmu, ki je povrhu vsega lahko še mafijsko obarvan, ponavadi pride do dobrega strelskega obračuna, pogosto postavljenega v kakšen klavstrofobičen zaprt prostor. Taka sekvenca zavzame le kakih deset ali dvajset minut celotnega filma, toda britanski režiser Ben Wheatley se jo je odločil raztegniti na metražo celovečerca. Zanimiv koncept, ki se ga ne bi branil niti sam Quentin Tarantino.

Eden pomembnejših členov Končnega obračuna je definitivno karizmatična igralska zasedba, med katero lahko najdemo tako mlade upe kot tudi tista izkušenejša imena. Wheatley bi v svoj film lahko zvlekel slehernega igralca tega sveta, a Sharlto Copley bi zasenčil prav vsakega od njih. Južnoafričan, sicer odkritje filma Območje 9 (District 9, Neil Blomkamp, 2009), je zopet ustvaril neverjetno prismuknjen lik, s katerim krade prizor za prizorom. Igralčevo značilno pretiravanje je v kombinaciji z odličnim humorjem zadetek v polno in kot že nič kolikokrat je Copley, tudi tokrat, neverjetno popestril film. Sicer se tudi ostala zasedba dobro izkaže, toda s Copleyju precej težko parirajo in presenetljivo mu je še najbolj blizu Armie Hammer.

freefire_intl_trailer

Drugi člen je Wheatleyjev scenarij, ki je prežet s črnim humorjem in odličnimi humornimi dialogi. Liki si tekom filma tako vneto izmenjujejo žaljivke in opazke pa čeprav istočasno mimo njih švigajo smrtonosni streli. Filmu veliko pripomore tudi čas dogajanja, ki je postavljen v sedemdeseta in temu primerno je Končni obračun stiliziran z dobro glasbeno podlago in kostumografijo.

Filmi, ki se odvijajo le v enem prostoru posedujejo določeno intimnost in na trenutke tudi klavstrofobičnost, kar je tudi dobrodošlo pri akcijskih filmih in trilerjih. Lep primer sta Cloverfieldska 10 (10 Cloverfield Lane, Dan Trachtenberg, 2016) in Racija (The Raid, Gareth Evans, 2011), toda slednja sta imela zelo pomembno komponento, ki pa jo pri Končnem obračunu žal pogrešamo. Pri novem Wheatleyjevem filmu je velika težava prostorska predstava, saj je večino časa res težko določiti kje se kateri izmed likov nahaja. To je predvsem posledica režije, saj je film zmontiran iz večinoma krajših prizorov, ki so posneti enostavno preblizu igralcev in ne vzbudijo občutka za prostor. Zelo prav bi prišla alternativa, v obliki nekaj daljših prizorov, ki bi natančneje dali predstavo, glede lokacije likov. Wheatley bi se tudi bolje lahko lotil snemanja bližnjih pretepov, ki tako vsebujejo veliko tresoče kamere, toda na srečo je takih prizorov malo.

mv5bndvmmmu0zjmtzge2yy00mwyxltkxntgtyzyzmji4nzrimgywxkeyxkfqcgdeqxvynty0mtkxmtg-_v1_sx1777_cr001777999_al_

Veliko vprašanje pred ogledom filma je bilo, če je možno strelski obračun razvleči na celoten film. Odgovor je, da žal ne popolnoma, saj koncept predvsem v zadnji tretjini že začne puščati posledice. K temu pripomoreta tudi šibkejša karakterizacija likov in pomanjkanje ozadja dogajanja, kar pa je glede na celoten koncept tudi razumljivo, toda zdi se, da bi prej omenjeni Tarantino, kaj podobnega izpeljal še bolje.

Končni obračun je tako festival črnega humorja in absurdnih akcijskih komičnih prizorov. Wheatleyjev eksperiment se sicer ne obnese popolnoma, toda ponudi vrhunec v obliki igralca Sharlta Copleyja. Dobro se odreže tudi ostala igralska zasedba, medtem ko ima sama režija še veliko prostora za napredek. Resda film vsekakor ni prelomen v ničemer, toda ponudi dobro mero zabave.

free-fire-ben-wheatley-1

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x