Ogledano: Koko in velika skrivnost (2017)
Metacritic.com8.1
Imdb.com8.8
Rottentomatoes.com9.7
Filmstart.si8.2
Pozitivno
  • dodelan svet
  • pomembnost kitare
Negativno
  • zgodba brez dodane vrednosti
8.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
10.0

Naslov: Koko in velika skrivnost (Coco)
Premiera: 23. 11. 2017 (Slovenija)
Žanr: znanstvenofantastična pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: Gael García Bernal, Anthony Gonzalez, Benjamin Bratt, Renee Victor, Ana Ofelia Murguía, Jaime Camil
Glasovi v slovenski sinhronizaciji: Sebastijan Kušar, Leon Rudolf, Jan Bučar, Uroš Buh, Nuška Drašček, Danijel Bavec, Tilen Artač
Režija: Lee Unkrich


OPIS:

Miguelova družina nikakor ne razume, da je mladi glasbenik drugačen od njih. Fant obožuje glasbo in si poleg tega želi spoznati tudi svojega prapradedka, ki ga družina na vsak način poskuša potisniti v pozabo in čim dlje od sebe.


FILMSTART. RECENZIJA:

Narodi po svetu so zaradi najrazličnejših lokalnih in drugih dejavnikov svoje običaje do preminulih bližnjih oblikovali na toliko različnih načinov, kolikor je suspendiranih delcev v Ljubljanici po kakšnem obilnejšem deževju. Disneyjevi kravatarji so očitno prisluhnili ideji režiserja Leeja Unkricha, ki jim je predstavil zanimivo zgodbo, ki se odvija v slogu praznovanja, ki v Mehiki spremlja običaje in verovanja ob njihovem dnevu mrtvih. Koko in velika skrivnost je Unkrichev prvi animirani celovečerni projekt, pri katerem na platnu spremljamo like v človeški podobi. Do sedaj je na različnih delovnih mestih namreč sodeloval že pri ustvarjanju Pošasti iz omare (Monsters Inc., 2001), Iskanja malega Nema (Finding Nemo, 2003), Svet igrač 1, 2 in 3 (Toy Story 1, 2, 3; 1995, 1999, 2010). Očitno je skozi vsa leta pridno vsrkaval znanje, se učil od svojih sodelavcev in pridobival koristne izkušnje, kajti s Koko mu je uspelo v kinematografe pripeljati izpiljen izdelek, ki uspešno nadaljuje Pixarjevo poslanstvo priprave animiranih filmov, v katerih lahko brez zadržkov uživajo tudi starejši deli publike.  

Koko Coco in velika skrivnosti Miguel

Postavljeni smo v življenje mladega Miguela, kateremu družina na vse možne načine preprečuje kakršnokoli ukvarjanje z glasbo. Zaradi prapradedka, ki je odšel in pustil svojo ženo samo s hčerko ter se nikoli vrnil, so vse nadaljnje družinske generacije oropane veselja do uživanja v glasbi. Z Miguelom pa je drugače. Glasba ga privlači in na vsak način želi dokazati, da je pravi glasbenik. Ravno na dan mrtvih na njihovem glavnem trgu pripravijo tekmovanje talentov, na katerem želi z “izposojeno” kitaro svoje znanje pokazati tudi Miguel. Načrti se mu povsem podrejo, ko ga nenavadna coprnija ponese v svet mrtvih. Tam spozna vse svoje preminule sorodnike in se znajde na zanimivi dogodivščini po svetu prednikov, iz katerega se mora uspešno vrniti še pred svitom. 

Že takoj v uvodu nam ustvarjalci postrežejo z všečno animacijo na po mestu razobešenih lističih, ki nam na kratko, vendar povsem jedrnato, predstavi zgodovino Miguelove družine. Dodelana barvita animacija, ki je že zaščitni znak Pixarjevih izdelkov, nas nato spremlja povsem do konca. Očitno se ustvarjalci zavedajo, da dandanes samo čudovita vizualna podoba težko prepriča gledalce, zato so se pri ustvarjanju potrudili tudi z detajlno stvaritvijo sveta v katerem se zgodba odvija. Carina na vstopu v svet mrtvih, most preko katerega lahko hodijo le tisti s potrdilom carinika, podrobnosti iz sveta mrtvih in druge malenkosti so tiste, ki naredijo svet, v katerem se zgodba odvija, še posebej atraktiven in živ.  

Koko in velika skrivnost Coco Dante pes

Poleg zelo očitnega spogledovanja z mehiško tradicijo praznovanja dneva mrtvih, film tudi v preostalih delih zgodbe črpa navdih in vleče vzporednice najrazličnejšimi drugimi stvaritvamiEna izmed drugih opaznejših referenc je še Miguelov štirinožni prijatelj, ki nosi ime po srednjeveškem italijanskem avtorju Danteju Alighieriju, ki je napisal zelo obsežno delo o svojem potovanju preko številnih krogov pekla in planjav nebes. Tam avtorja na poti po onostranstvu spremlja preminula ljubezen, v Koku pa potepuški pes Dante igra analogno vlogo Miguelovega spremljevalca, ki se izkaže za precej uporabnega tudi v mehiški različici posmrtnega življenja. 

Slovenski sinhronizatorji so svoje delo dobro opravili. Ob poznejšem poslušanju skladb vključenih v film na spletu se bo gotovo našel kdo, ki mu bodo slovenske različice pesmi celo bolj všeč od izvirnikov. Čeprav so se zanje tekom ustvarjanja filma zelo potrudili in med izvajalce pridobili tudi nekatera precej zveneča imena mehiške glasbene scene. Pri pisanju glasbe in besedil je sodelovala tudi Kristen Anderson-Lopez, avtorica glasbe v Ledenem kraljestvu, vendar novega hita na ravni “Let It Go” ne gre pričakovati. 

Coco Koko in velika skrivnost dan mrtvih

Koko in velika skrivnost nam dostavi zgleden paket za družinsko popoldne z barvitimi podobami, razgibanim svetom in dovolj zagonetno zgodbo. Vendar pa ta še vedno ponuja dovolj namigov, da bo bistroumnejši del publike lahko dokaj hitro dognal, kakšen bo končni razplet zgodbe.

p.s.: Pred začetkom filma se odvrti še kratki odvrtek Ledeno kraljestvo: Olafova prigoda (Olaf’s Frozen Adventure, 2017), ki ne postreže s prav nobenim omembe vrednim presežkom, vendar želijo z njim najverjetneje samo spomniti otroke, da je potrebno v času božičnih nakupov starše prositi za darila, ki vsebujejo motive Else, Ane, Olafa in drugih.

Koko in velika skrivnost

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x