Ogledano: Kapitan Gatnik: prvi epski film (2017)
METACRITIC.COM6.9
IMDB.COM6.2
ROTTENTOMATOES.COM8.7
FILMSTART.SI7.2
POZITIVNO
  • prenos stripovskih trikov v film
  • občutek otroškosti
NEGATIVNO
  • plitke teme
7.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Kapitan Gatnik Captain Underpants Prvi epski film The First Epic MovieNaslov: Kapitan Gatnik: Prvi epski film (Captain Underpants: The First Epic Movie)
Premiera: 12. 10. 2017 (Nemčija)
Žanr: animirana akcijska komedija
Država: ZDA
Igrajo: Kevin Hart, Thomas Middleditch, Ed Helms, Nick Kroll, Kristen Schaal, DeeDee Rescher
Režija: David Soren


OPIS:

Ko plastičen prstan iz kosmičev nenadoma zares deluje in hipnotizira ravnatelja Hrupnika v nadvse zabavnega Kapitana Gatnika, se težave za Klemna in Grego šele začnejo. Pravi zaplet pa prinese zaposlitev novega učitelja naravoslovja, ki v resnici iskreno sovraži otroke in jim želi na vsak način izbiti iz glave kakršno koli nagajivost.


FILMSTART. RECENZIJA:

Samo še en v vrsti stripovskih junakov, z nadčloveškimi sposobnostmi, ki so uspeli iz mirujočega papirnatega formata narediti preskok v vodovje gibajočih se slik. Bi se lahko glasil uvod v tale tekst. Vendar je Kapitan Gatnik, za razliko od vseh mogočih Batmanov, Čudežnih žensk, Deadpoolov in ostalih Marvelo- in DCjevskih tipičnih junakov, prinesel na velika platna precej drugačno sliko. Vendar pa te, na našo veliko žalost, distributerji, ki skrbijo za našo malo podalpsko deželico, niso prepoznali kot vredne širjenja med nas, in tako smo se morali na ogled podati drugam. Navkljub trudu Boštjana Gorenca, ki skrbi, da so stripi v katerih nastopa Kapitan Gatnik prevedeni v slovenščino, je bila očitno ocena velikosti publike, ki bi zašla v kino na ogled brezhlačnega superjunaka premajhna.

Prva od zanimivih razlik, ki nam jih najprej predstavi Kapitan Gatnik: Prvi epski film je zagotovo način spremljanja superjunaške zgodbe. Tu je okvirna zgodba postavljena v življenji dveh nadvse iznajdljivih osnovnošolcev, Grege Bradača in Klemna Kočarja, ki v želji, da bi svojim sošolcem in vsem trpečim pod tiranijo učiteljev in ravnatelja Hrupnika vsaj malce dvignila duha, izvajata številne zabavne potegavščine. Poleg tega pa v drevesni  tudi serijo stripov v kateri je glavni junak ravno naslovni Kapitan Gatnik, ki tako ni predstavljen kot osrednji lik, kot je to v navadi pri drugih superjunaških filmih, ampak le kot produkt domišljije glavnih akterjev.

Kapitan Gatnik Ravnatelj Hrupnik

Vendar pri tem ne ostane dolgo, kajti ravnatelj naša dva nagajivca zasači pri eni izmed novih norčij in zaradi tega ju namerava spraviti v ločena razreda, da bi jima tako preprečil snovanje novih neumnosti. Takrat pa se zgodi nekaj nepričakovanega in naša junaka dobita zmožnost, da ravnatelja po mili volji spreminjata v svojega superjunaka in obratno. Vendar pa jima vse ne gre ravno po maslu, saj Gatnikove nadčloveške sposobnosti (razen letenja) precej odstopajo od konvencionalnih superjunakov, zato mu v težavah, bolj kot kaj drugega, pomaga stara dobra sreča.

Ustvarjalci so v film zelo dobro ujeli občutek otroškega razmišljanja, saj se ob ogledu gledalcu na več delih in ob številnih odločitvah mladih junakov zazdi, da je to natančno takšna ideja, ki bi jo, glede na dane okoliščine, lahko sprejel malce bolj navihan fantič četrtega razreda. Po drugi strani pa mogoče v tem pogledu malce  zmoti njuna organiziranost pri ustvarjanju stripov, ki navkljub njuni mladosti kaže na že povsem profesionalno delitev vlog, ki deluje že preveč odraslo. Gotovo bi se dva četrtošolca spomnila pripraviti “Zgodbo o izvoru” za svojega superjunaka (tega se po večini spomnijo le šefi velikih studijev, ki želijo na račun svojih, v preteklosti že uspešnih, likov še malce dodatno zaslužiti).

Kapitan Gatnik ogromna straniščna školjka

Za boljši stik z občinstvom imata Klemen in Grega na voljo tudi podiranje četrtega zidu, ki jima omogoča, da lahko nalik številnim stripovskim likom, presežeta svojo umeščenost v zgodbo in navežeta neposreden stik z gledalcem. Tega trika se je v zadnjem času v svoji filmski verziji poslužil tudi Deadpool, ki je v svoji stripovski verziji še posebno znan po njem. Poleg nagle ponovne rasti izgubljenih okončin in manjku receptorjev za bolečino je to v resnici njegov najmočnejši atribut, ki ga je mnogokrat rešil iz krempljev številnih zagat. Poleg podiranja zidov, pa je na platna prišla še ena zelo zanimiva metoda, ki se je pogosto poslužujejo striparski ustvarjalci in to je flip-o-rama. Zelo inovativno so jo ustvarjalci filma uporabili v sekvenci, kjer bi drugače potekala bitka, ki bi lahko v ustrezni izvedbi premaknila starostno mejo za gledalce precej navzgor. S flip-o-ramo so se temu uspešno izognili, poleg tega pa dodali izdelku še nekaj povesem novega in samosvojega.

Animacija in glasbena podlaga sta, glede na vsaj nekajkrat manjši proračun od podobnih hišnih (Mali šef (Boss baby, 2017) in konkurenčnih Pixarjevih projektov (Avtomobili 3 (Cars 3, 2017), na precej zavidljivem nivoju, vendar zgodbi malce manjka globine. Po Vrvežu v moji glavi (Inside Out, 2015), ko smo videli kako kompleksnih tem se lahko dotaknejo animirani filmi, ki jih mnogi še vedno dojemajo kot izdelke za otroke, neprestano pričakujemo nekaj več. Da moramo držati skupaj do konca in s svojimi lastnimi sposobnostmi premagati vse težave, ki nam preidejo nasproti v življenju, je sicer povsem ustrezno sporočilo filma, vendar je tu še veliko manevrskega prostora, ki lahko filmu z ustrezno večplastno razdelanimi temami prinese precej večjo težo in učinek na gledalce.

Kapitan Gatnik nov učitelj Prdokakec

Pohvale si na koncu zasluži tudi antagonist, sveži profesor za naravoslovje prof. Prdokakec, ki je povsem po krivem, zaradi svojega neposrečenega priimka, ostal brez ugleda in časti. Kmalu po prvi potegavščini, ki jo zanj pripravita Grega in Klemen, bistroumno ugotovi kako se jima lahko maščuje in skupaj spravi zavidanja vreden načrt, kako se ju bo znebil. Na njegovo nesrečo (s svojo srečo) vmes poseže Kapitan Gatnik, ki na koncu le poskrbi, za srečen konec za naša dva prebrisanca.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

Komentirajte in ocenite novico!

avatar
  Subscribe  
Obvesti me