Ogledano: Kako najti zmenek za poroko (2016)
Metacritic.com5.1
Imdb.com6.4
Rottentomatoes.com4
Filmstart.si2
Negativno
  • neverjetno nadležna glavna četverica
  • povsem ponesrečene šale
  • skupek elementov nekaterih drugih komedij
4.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

B1_MDNWeddingDatesFinal_SLO
Naslov: 
Kako najti zmenek za poroko (Mike and Dave Need Wedding Dates)
Premiera:
 7. 7. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 komedija
Država:
 ZDA
Igrajo: 
Zac Efron, Adam Devine, Anna Kendrick, Aubrey Plaza
Režija: 
Jake Szymanski


OPIS:

Brata Mike (Adam Devine) in Dave (Zac Efron) sta nič kaj odrasla fanta, ki sta znana po incidentih, ki sta jih zaradi svoje nezrelosti povzročila že na mnogih družinskih dogodkih. Ker se bliža poroka njune sestre, jima oče zabiča, naj si najdeta spremljevalki, ki ju bosta prisilili v zrelejše vedenje. Iskanje je uspešno, saj naletita na Alice (Anna Kendrick) in Tatiano (Aubrey Plaza), ki pa v sebi skrivata še veliko bolj noro plat kot njuna spremljevalca.


FILMSTART. RECENZIJA:

Komedija. Zac Efron. Njegove trebušne mišice. Lik žurerja, ki ob koncu filma doživi razsvetljenje. Nekaj kar letos še nismo videli, kajne? Zaenkrat pustimo sarkazem ob strani. Kako najti zmenek za poroko je nova komedija, ki jo je lansiral ogromni stroj za proizvajanje filmov onkraj Atlantika in naj bi navdih dobila po resničnem dogodku. Nekako se že kar spodobi, da Hollywood ustvari lahkotno in uspešno komedijo za poletni čas, letos pa zaenkrat tu zeva velika praznina, katero bodo poskušali zapolniti nekateri napovedani filmi.

Dejstvo je, da Mike in Dave oz. Kako najti zmenek za poroko, kot se glasi uradni slovenski prevod, temu opisu ne bi smela ustrezati, če je na tem svetu le kaj pravice. Gre za povsem prežvečeno komedijo, ki si elemente zgodbe sposoja pri veliko slavnejših in uspešnejših žanrskih sorodnicah. Sveže zgodbe so v tem žanru že kar redkost, zato jih je potrebno vsaj popestriti s humornimi in simpatičnimi liki. Toda tudi to je mnogokrat enostavno preveč.

Film se odvija okoli glavne četverice, Mika in Dava ter njunih zrcalnih podob, Alice in Tatiane. Kvartet, ki poseljuje to komedijo, je neverjetno nadležen in težko bi bilo najti bolj antipatične like od omenjenih. Adam Devine je že na pogled izjemno antipatičen, a ko odpre usta, se situacija še potencira. Zac Efron je pač Zac Efron, medtem ko ima ženski dvojec na obrazih večino časa neumen izraz. Dialogi, ki si jih liki izmenjujejo, so povsem nerealistični in bolj spominjajo na priljubljene fraze, ki so del vsakodnevnih internetnih šal.

adam-devine-zac-efron-mike-dave-wedding-dates

Če se vrnemo k zgodbi, ne moremo mimo izostanka le-te. Dejansko je originalni naslov filma iztočnica za celoten scenarij, ki potem spotoma še ukrade elemente filmov, kot so Lovci na družice (Wedding Crashers), Njeni tastari (Meet the Parents) in konec koncev tudi letošnji Efronov Dedek uide z vajeti (Dirty Grandpa). Komika je zamenjana za kričanje, poškodbe neprimernih mest, namigovanje na seks in vključevanje referenčnega humorja, ki se ne zdi smiseln niti likom znotraj filma, kaj šele gledalcu. Izdelka ne reši niti režiser Jake Szymanski, ki je lani za kamerami stal pri povsem absurdnem, vendar smešnem, HBO-jevem mockumentarcu Sedem peklenskih dni (Seven Days in Hell), kjer pa je imel opravka z veliko bolj talentiranim Andyjem Sambergom.

Kinematografi so si, po zaslugi Netflixa, oddahnili od Adama Sandlerja, ki je s produkcijsko hišo podpisal pogodbo za ustvarjanje štirih filmov. Toda, kot kaže, še vedno obstajajo filmi, ki uporabljajo briljantne Sandlerjeve potegavščine. Tako je proračun te dotične komedije 33 milijonov dolarjev, po dialogih sodeč se je večina prizorov improvizirala, scenarij je bil spisan čez vikend, glavnina filma pa se dogaja na za snemanje prijetnih Havajih. Za primerjavo: Letošnji Ave, Cezar!, ki ima sicer zelo šibak scenarij a nadvse impresivno igralsko zasedbo in neverjetno produkcijsko vrednost, je stal 22 milijonov dolarjev.

Kako najti zmenek za poroko je torej film, ki bi lahko brez sramu nosil logotip Sandlerjeve produkcije Happy Gilmore in je odličen prikaz lenobe med ustvarjanjem. Zgodbo zamenja veriga skečev, ki to niso, in klišejev hollywoodskih komedij, povrhu vsega pa je glavna igralska četverica tako nadležna in skrajno nerealistična, da je to že kar fascinantno. Tekom igralnega časa si je mogoče vzeti kak moment ali dva za smeh, oboževalci serije Kriva pota (Breaking Bad) pa imajo za nekaj trenutkov možnost uzreti nepozabnega Huella (igralec Lavell Crawford).

mike-and-dave-need-wedding-dates

Ogled je omogočil Kolosej Ljubljana.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x