Ogledano: Jurski svet: Padlo kraljestvo (2018)
Metacritic.com5.2
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com6
Filmstart.si4.7
Pozitivno
  • ideja obujenih dinozavrov, ki se je še vedno ne moremo dovolj naužiti
Negativno
  • očitni mašilo med prvim in zadnjim delom trilogije
5.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
7.6

Naslov: Jurski svet: Padlo kraljestvo (Jurassic World: Fallen Kingdom)Rezultat iskanja slik za jurski svet 2018
Premiera: 7. junij 2018 (Slovenija)
Žanr: akcija, pustolovski, znanstvena fantastika
Država: Španija, ZDA
Igrajo: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Jeff Goldblum
Režija: J. A. Bayona


OPIS:

Tematski park Jurski svet je vse od uničenja zapuščen, otok Nublar, ki so mu zavladali dinozavri, pa je varno ograjen od ostalega sveta. Vse dokler se ne izkaže, da bo vsak čas izbruhnil vulkan in uničil prav vse dinozavre. Claire (Bryce Dallas Howard) in Owen (Chris Pratt) se odpravita na reševalno misijo, a ni vse tako, kot se zdi, sploh če je v igri potencialen zaslužek …


FILMSTART. RECENZIJA:

Po skoraj tridesetih letih navdušenje nad idejo, da bi dinozavri, ta megalomanska neverjetna bitja, ponovno oživeli in naselili naš planet, pač še ni izgubilo zagona, kar je čisto razumljivo. Le kdo ni kot otrok sanjaril o tem, da bi jih samo enkrat lahko videl v vsej njihovi veličini. A počasi in po zaslugi površnih scenarijev se bo tema vseeno izpela, k temu zagotovo pripomore tudi najnovejši poskus v tej prazgodovinski sagi, Padlo kraljestvo. Če se na začetku zdi, da se naslov nanaša na kraljestvo dinozavrov, ki ga bo – kako zelo ironično – uničil vulkan, gre v bistvu za kraljestvo ljudi, ki je v pehanju za dobičkom pozabilo na tisto, kar res šteje. Kot vrsta smo postali premalo konkurenčni, preveč razpuščeni, hipokritski, pridobitniški in oportunistični, zato nas lahko dinozavri skoraj brez boja poteptajo in zavladajo planetu. Morda bi bilo tako še za vse najbolje.

Rezultat iskanja slik za jurski svet 2018

Če smo v prejšnjem Jurskem svetu vsaj malo trepetali pred srhljivim in premetenim Indominus rexom, nevarno gensko mešanico, je tokratni, še hujši, še smrtonosnejši Indoraptor čisto nesmiseln. Že tako je čisto perverzno, da se poskuša za potrebe filma izumiti nove dinozavre, ki bodo pokosili tiranozavra, če pa boljšega sploh ne more biti – iz čisto preprostega razloga, ker je zares obstajal. Tiranozaver je že od nekdaj sinonim za najbolj ubijalsko bitje, ki je kadarkoli lomastilo po zemlji, zato nekaj posebnih učinkov in genskega križanja z žabami ali čimerkoli že pač tega ne bo spremenilo. Potem pa gre še zato, da kopiranje zapleta iz prejšnjega filma potrdi, da je Padlo kraljestvo samo mašilo med prvim in prihajajočim tretjim filmom, ki nima ponuditi nič svežega, svojega in presenetljivega.

Rezultat iskanja slik za jurski svet 2018

Tudi z zasedbo je podobno, Claire in Owen sta ponovno združena in še vedno enako medla, le Claire je iz famoznega štorkljanja v visokih petah celo napredovala v škornje. Dobra popestritev sta paleoveterinarka Daniella Pineda (Zia Rodriguez) in tehnik Franklin (Justice Smith), ki poskrbita za humorne vložke in vneseta nekaj svežine, čisto solidna pa je tudi Isabella Sermon, ki v svoji prvi vlogi odigra Lockwoodovo vnukinjo Maisie. Nasploh pa je celoten drugi del filma precej luknjast, dolgočasen in predvidljiv, tudi vloge med dobrimi in slabimi liki so čisto po disneyjevsko razdeljene. Za povrh razočara še Indoraptor, ki se, superpameten in ultrasposoben kot je, malo zaletava v pohištvo in prikladno pusti pri življenju vse pomembne like, ki jih bomo v tretjem delu še potrebovali. Če bi dinozavri lovili kot v Jurskem svetu, bi res izumrli še veliko prej.

O avtorju

Veronika Šoster

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x