Ogledano: Jupiter v vzponu (2015)
Metacritic.com4
Imdb.com5.5
Rottentomatoes.com2.5
Filmstart.si5
Pozitivno
  • Dokaj originalen svet
  • Izjemno dobri vizualni učinki
  • Akcija dobro posneta
Negativno
  • Enodimenzionalni liki
  • Ponavljajoče se situacije
  • Izjemno slab dialog
4.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
6.2

jupiter_ascending_ver3_xlgNaslov: Jupiter v vzponu (Jupiter Ascending)
Premiera:
5.2.2015 (Slovenija)
Žanr:
 Znanstvena fantastika, pustolovščina, akcija
Država:
ZDA
Igrajo: 
Mila Kunis, Chaning Tatum, Sean Bean, Eddie Redmayne, Douglas Booth
Režija:
Andy Wachowski, Lana Wachowski


OPIS:

Jupiter Jones (Mila Kunis) je povsem navadno dekle, ki ima nadvse obupno življenje s slabo službo. Kar naenkrat se njeno življenje spremeni, ko jo želijo ubiti vesoljska bitja in ji življenje reši lovec na glave Cain Wise (Channing Tatum). Tako izve, da je ona pravzaprav naslednica ogromne vesoljske rodbine Abrasax, kar pa ni všeč trem pripadnikom te družine katere glavni dedič je kruti Balem (Eddie Redmayne). Jupiter in Caine morata tako rešiti Zemljo pred moči željnimi Abrasaxi in na pomoč jima priskoči tudi Cainov prijatelj Stinger (Sean Bean).


FILMSTART. RECENZIJA:

Wachowskyjeva sta nam za začetek letošnjega leta pripravila svojo vesoljsko sago po imenu Jupiter v vzponu. Sorodnika (težko rečemo brat in sestra) sta znana predvsem kot ustvarjalca trilogije Matrica (The Matrix) in scenarista kultnega V kot vroče maščevanje (V for Vendetta). Mnogi jima očitajo, da sta le dobra režiserja kar se tiče vizualnosti, toda sama zgodba ponavadi precej peša in podoben primer je tudi Jupiter Ascending.

Kot že rečeno film ne razočara po vizualni plati. Wachowskyjeva sta nam pripravila originalen filmski svet kar je dandanes v Hollywoodu precejšna redkost. Morda izgled malce spominja na preddele Vojne zvezd, toda vsa plovila in stvori v filmu delujejo izredno sveže. Resda so nekateri elementi videti sposojeni iz katerih drugih filmov ali računalniških igric, toda potrebno je dati pohvalo predvsem zato ker ta film ni adaptacija kakšnega stripa oz. knjige ampak je samostojna kreacija ustvarjalcev. Izredno dobra inovacija so gravitacijski škornji katere nosi Channing Tatum in z njimi surfa po površini kar izredno dobro izpade v akcijskih prizorih, ki so narejeni vrhunsko (še posebej uvodni na Zemlji). Sicer nam s počasnimi posnetki režiserja na trenutke data vedeti, da sta ustvarjalca Matrice, a to definitivno ni moteče.

maxresdefault

Večji problem pride, ko se dotaknemo igralcev. To da sta glavna igralca filma Channing Tatum in Mila Kunis ni ravno obetavno za vesoljsko sago epske narave in ta sklepanja se izkažejo za precej utemeljena. Sicer se Tatum odreže solidno in si lasti skorajda vsak akcijski prizor filma, toda Kuniseva nekako ne spada v tak tip filma, ampak bolj v kakšne romantične komedije. In žal je ravno tako z njenim likom. Po srečanju s svojim varuhom Cainom postane Jupiter le še brezglava zaljubljena ženska, ki jo mora moški reševati neštetokrat. Tudi ogromno reakcij na situacije je nelogičnih, da ne govorimo o dialogu med njo in Tatumom. Večino časa Kuniseva deluje kot, da se je znašla sredi filma Petdeset odtenkov sive in ne velike vesoljske pustolovščine.

Ko smo že pri dialogih je potrebno tudi omeniti razočaranje nad kar tremi antagonisti v filmu. Vsak od njih ima svoj načrt kaj bi naredil z Jupiter in mirne volje lahko rečemo, da je predvsem prva povsem odvečna kar se tiče zgodbe filma. V filmu tudi igra zadnji igralec, ki je prejel oskarja za glavno moško vlogo Eddie Redmayne. Če je Matthew McCounaghey leto poprej med kampanjo imel velikega aduta v Pravem detektivu (True Detective) lahko nasprotno trdimo za tridesetletnega Britanca. Njegov lik je nadvse nadležen in večino časa šepeta, nato pa povzdiguje glas kot kakšna razvajena deklica. Verjamem, da to ni krivda igralca in je lik bil že kot tak mišljen, toda lahko rečemo, da je bil njegov nastop precejšna zmota v igralčevi karieri. Je pa v fimu potrebno zelo pohvaliti vedno dobrega Seana Beana (Game of Thrones, Lord of the Rings), ki premore izjemno dobro kemijo s Tatumom in njuni skupni prizori so zagotovo vrhunec filma (poleg posebnih učinkov). Usoda življenja njegovega lika pa naj ostane skrivnost.

Jupiter v vzponu ima v drugi polovici filma tudi težave s serviranjem česa novega kar se tiče zgodbe. Glavni lik spozna enega od antagonistev, ta ji obrazloži njen načrt, ona za trenutek naivno nasede in nato jo mora Channing Tatum reševati. Tako Jupiter ostane kar se svoje osebnosti tiče skorajda enaka, kot po začetku filma. Tu bi morali scenaristi zastaviti njo kot precej močnejši lik, nekaj kar bi ta film definitivno potreboval. Dokaj nerazvita ostanejo tudi razna vesoljska bitja v filmu, ki žal služijo bolj sami vizualnosti kot zgodbi.

Sam film tako precej spominja na izdelek po katerem sta režiserja najbolj znana. Začne se izjemno obetavno in inovativno (prvi del Matrice), potem določeni prizori kaj hitro podrejo te obete (drugi del Matrice) in na koncu se zdi, da je ustvarjalcema zmanjkalo idej (tretji del Matrice). Jupiter Ascending je tako soliden film za kakšen zdolgočasen večer in ti ponudi zabavo brez vklopljenih možganov, kakšen vzdih nad določenimi prizori, toda kaj hitro ti film uide iz spomina. Pohvaliti je treba režiserja za ustvarjalnost kar se tiče vizualnosti in res je prava škoda, da scenarij vsebuje pocukrane in klišejske like ter dialoge. Je pa treba priznati, da je celoten film tako “cheesy”, da postane tekom ogleda kar zabaven.

 

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x