Ogledano: John Wick 2 (2017)
Metacritic.com7.5
Imdb.com8.1
Rottentomatoes.com9
Filmstart.si7.1
Pozitivno
  • tempo
  • akcijski prizori, ...
Negativno
  • ... ki pa se preveč odmaknejo od realizma
  • nelogičnosti tipične za akcijske filme
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
6.0


Naslov:
John Wick 2 (John Wick: Chapter 2)
Premiera: 23. 2. 2017 (Slovenija)
Žanr: akcijski
Država: ZDA
Igrajo: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Ruby Rose
Režija: Chad Stahelski


OPIS:

Po tem ko se je maščeval ruskim mafijcem zaradi umora njegovega psička in kraje avta, nekdanjega poklicnega morilca Johna Wicka (Keanu Reeves) čakajo sankcije, ki so posledice preklicane upokojitve. Tako se legendarni poklicni morilec poda še globje v kriminalno podzemlje, iz katerega se morda nikoli več ne izvleče.


FILMSTART. RECENZIJA:

Prvi John Wick je bil velika prelomnica v karierah igralca Keanuja Reevesa in režiserskega dvojca nekdanjih kaskaderjev Chada Stahelskega in Davida Leitcha. Slednji se je že podal k večjim projektom, saj bo skrbel za Deadpoola 2, medtem ko sta se ostala posvetila nadaljevanju filma, ki je Reevesu obudil kariero in pričaral ene najboljših akcijskih prizorov v zadnjem času. Toda prvi John Wick je vseboval še eno odlično komponento – gradnjo filmskega sveta. Ta namreč ni osnovana po kakšnih knjigah, predhodnih filmih ali stripih pa čeprav se čutijo primesi predvsem slednjih. Seveda so bili poklicni morilci že mnogokrat osrednja tema celovečercev, toda novonastala akcijska franšiza je kljub temu izredno izvirna in lepo začini realen svet s skoraj fantazijskimi elementi.

In ravno grajenje filmskega sveta je odličen adut tudi v nadaljevanju skrivnega hita leta 2014, saj Stahelski in scenarist Derek Kolstatd razširita pravila in Wicka popeljeta vse do Rima, kjer se gledalec skupaj z osrednjim protagonistom poda še globje v svet organiziranega kriminala. Seveda so razlogi za nadaljnje pustolovščine glavnega lika še vedno precej sorodni nekaterim ostalim akcijskim nadaljevanjem, toda ustvarjalci so jih spretno prepletli z mitologijo in pravili subkulture poklicnih morilcev, ki je ena osrednjih tem zdaj že dveh filmov. Največ podobnosti bi lahko našli s franšizo o Jamesu Bondu, saj smo tudi tukaj priča nekaterim eksotičnim lokacijam in podobni taktični pripravi protagonista na misijo, toda za razliko od zadnje (precej dolgočasne) pustolovščine agenta 007, je John Wick 2 precej bolj zabavna in z adrenalinom nabita izkušnja.

Za slednjo poskrbi ubijalski tempo, ki je veliko boljši kot v predhodniku. Tudi tokrat smo priča odlično posnetim in koreografiranim akcijskim prizorom, v katerih svojo odlično pripravljenost pokaže Keanu Reeves, ki le redko prepusti delo kaskaderju, kar je tudi opazno med ogledom filma. Z njim se je vrnil tudi t.i. “gun fu”, poleg slednjega pa je mogoče še najti dobre cestne pregone in boje mož na moža, ki akcijske prizore zelo popestrijo in se izognejo repetitivnosti, ki smo ji bili priča v drugi polovici predhodnika. Konkurenčni morilec, v čevlje katerega stopi Common, je odlična popestritev in nasprotnik po meri za Wicka, medtem ko je (nema) Ruby Rose brca v temo. Ustvarjalci so tudi popolnoma izkoristili cenzorsko oznako R, saj je John Wick 2 izredno nasilen in na trenutke tudi zelo krvav film, ki ne prizanaša gledalcem z izredno občutljivim želodcem.

Toda ravno akcijski prizori so obenem tudi precej nazadovali v primerjavi s predhodnikom, saj že kaj hitro izgubijo stik z realizmom in se pomaknejo k verjetnosti ranga Hitri in drzni. Čar prvenca Chada Stahelskega je bil ravno v tem, da je glavni junak bil tudi mnogokrat pretepen in na robu preživetja, toda v nadaljevanju Keanu bolj spominja na Terminatorja, kot pa dokaj realističnega akcijskega junaka. Gledalec že kupi njegovo spretnost pri zadajanju smrtnih udarcev, toda njegova neuničljivost žal preseže sprejemljivo mejo. Poleg mnogih neverjetnih dogodkov pa se kažejo mnoge nelogičnosti scenarija, ki so pogoste v žanru akcijskega filma.

Sedaj, ko se je John Wick iz kulta prelevil v “mainstream” je povsem normalno, da bomo videli še tretje poglavje o serijskem morilcu, na kar film brez sramu tudi nakazuje. Zaključek je zadovoljiv, saj ima protagonistov morilski pohod posledice, ki spremenijo njegov položaj glede na začetek filma. Kljub prej omenjenim očitkom gre za enega boljših filmov zadnjih let znotraj žanra akcijskega filma, ki ga vseeno ne preseže, Keanuja Reevesa pa lahko zasluženo končno umestimo med največje akcijske zvezde modernega časa. Za konec velja še pohvaliti odlične izbire igralcev za epizodne vlogice, saj v filmu lahko zasledimo Franca Nera, Petra Stormara, Petra Serafinowicza in Laurencea Fishburna. Slednji tako tudi pripravi ponovno snidenje glavnih junakov iz Matrice.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x