Ogledano: Jenny se poroči (2015)
Metacritic.com3.4
Imdb.com5.4
Rottentomatoes.com1.5
Filmstart.si2
Pozitivno
  • Poskus predaje pozitivnega sporočila filma
Negativno
  • enodimenzionalni liki
  • neuspešni poskusi humorja
  • dolgočasen film
3.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

3289712_big
Naslov:
 Jenny se poroči (Jennys Wedding)
Premiera:
9.9.2015 (Slovenija)
Žanr:
 drama, romantična komedija
Država:
ZDA
Igrajo:
Katherine Heigl, Tom Wilkinson, Linda Elmond
Režija: 
Mary Agnes Donoghue


OPIS

Jenny Farrell (Katherine Heigl) prihaja iz majhnega mesteca in razmeroma konzervativne družine. Vsi člani ji iščejo bodočega fanta, toda sama je prikrito (vsaj pred njimi) lezbijka. Njena partnerica je tudi njena sostanovalka in ker se želita v prihodnosti poročiti in ustvariti družino, mora Jenny razkriti del sebe toda z izrednim strahom, da je doma morda ne bodo sprejeli.


FILMSTART. RECENZIJA:

V sklopu povabila Karantanije Cinemas smo si ogledali romantično dramo Jenny se poroči, ki se loteva za večino sveta malce nerodne teme in sicer kako sprejeti dejstvo, da je tvoj družinski član prijatelj ali znanec homoseksualec. Tema, ki lahko tudi prinaša nagrade na filmskih festivalih in konec koncev tudi kakšnega oskarja. Toda ali je že samo zanimiva tema dovolj za dober film?

Kot prvo bi v filmu pohvalil samo sporočilo, ki le ta prinaša. Dejstvo, da si homoseksualec ne bi smelo biti zatrto ali zanikano pod nobenim pogojem v tem razvitem svetu in res je žalostno, ko se marsikateri starš sramuje svojega otroka zaradi njegove spolne usmerjenosti. V filmu so to sporočilo dokaj solidno predali gledalcu in tudi pokazali, da marsikatera “normalna” družina ne funkcionira, tako kot bi družina morala. Kar se tiče igralske zasedbe bi pohvalil Toma Wilkinsona, ki rutinirano opravi svoje delo in pozna se mu kilometrina, ki jo je pridelal z marsikaterim zelo dobrim filmom, katerih v njegovi filmografiji zagotovo ne manjka (RocknRolla, Batman Begins).

jennys-wedding

Žal pa kontroverzna tema ne prinese kvalitetnega izdelka. Film je poln klišejev, zelo slabega razvoja likov in dogajanje pri gledalcu ne pritegne kakšnega velikega zanimanja. Že sam naslov razkrije konec filma in celoten igralni čas bi se zlahka lahko skrčil za dve tretjini. V filmu ni niti enega dialoga, ki ne bi omenjal pereče poroke kar filmu vzame še tisto pristnost, ki jo poizkuša pokazati s konzervativnim mestecem in njegovimi prebivalci. Vseskozi poslušamo kako je Jenny skorajda popolna oseba, medtem ko gledalec vidi le njene solze in obrazni izraz, ki se ne spreminja kaj prida tekom filma. K temu ne pripomore niti “simpatičnost” glavne igralke Katherine Heigl, katero se Hollywood zaradi njene osebnosti otepa že kar nekaj let.

Tudi poskusi humorja v filmu padejo povečini vedno, pa naj bo ta situacijska ali pa kakšna drugačna komika. To se posebej izkaže v pogovorih o urejeni trati, ki gledalca na koncu že skorajda hočejo prisliti v smeh. Izdelku tudi ne pripomore glasbena podlaga, ki je zveni kar malce amatersko in vsiljivo. Celoten film ne premore nikakršne čustvene globine in je kar malce podcenjujoč do gledalcev.

Jenny se poroči je v najboljšem primeru film, ki ga ujamemo v nedeljo popoldne na kakšnem od komercialnih televizijskih kanalov. Celoten izdelek tako bolj izpade kot vsiljiva propaganda proti homofobiji in povsem pozabi na čustveno globino in dejansko problematiko, ki zadeva to temo. Kdor si želi ogledati film s podobno tematiko, mu veliko bolj priporočam dramo Milk, Gusa Van Santa iz leta 2008.

jenny-s-wedding01

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me