Ogledano: Jaz, Daniel Blake (2016)
Metacritic.com7.6
Imdb.com8.1
Rottentomatoes.com9
Filmstart.si7.9
Pozitivno
  • sporočilo filma
  • igralske predstave
Negativno
  • preveč konvencionalen pristop
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

35yf3klm7bbjuxuuhov4b33drif

Naslov: Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake)
Premiera: 14. 11. 2016 (LIFFe)
Žanr: drama
Država: Velika Britanija
Igrajo: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy
Režija: Ken Loach


OPIS:

Daniel Blake (Dave Johns) je delavec srednjih let, ki zaradi nedavnega srčnega napada ne sme več opravljati svojega dela. Tako se z namenom, da pridobi finančno nadomestilo, obrne na državne socialne ustanove, ki pa ga, kljub zdravniškim potrdilom, zavrnejo. Tako Blake v lovu na pravico združi moči z mlado mamo samohranilko (Hayley Squires), ki se prav tako ubada z zapleteno birokracijo 21. stoletja.


FILMSTART. RECENZIJA:

Film je že dolga leta tudi sredstvo za ozaveščanje javnosti o mnogih problemih in zelo znan primer je letošnji okoljevarstveni dokumentarec Leonarda DiCapria Pred potopom (Before the Flood, Fisher Stevens), toda nekateri filmarji temu posvetijo lep del življenja in ne le en sam film. K njim lahko prištejemo Britanca Kena Loacha, ki je, pri osemdesetih letih starosti, preklical svoj pokoj in posnel celovečerec Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake, 2016), s katerim je tudi prejel zlato palmo na letošnjem canskem festivalu.

Skozi oči naslovnega protagonista in njegove družbe tako spoznamo vso bedo, ki jo prinaša britanska socialna država in ljudem neprijazen državni aparat. Toda, če se zdi že uvod dokaj absurden in tragičen, potem počakajte na vse nadaljnje prizore. Ko človek misli, da se liki lahko še povzpnejo, nas vsak naslednji prizor šokira in pusti odprtih ust. Tu se v misli prikrade predvsem prizor iz razdelilnice hrane, ki zlomi še tako trdo srce in lep del lahko pripišemo tudi glavnima igralcema, ki sta izredno prepričljiva in predvsem Dave Johns, sicer komik brez filmskih izkušenj, prinese tisto človeškost k samemu filmu. Na drugi strani mu je povsem enakovredna Hayley Squires, ki prinaša v film še večjo tragiko, toda obenem tudi toplino v obliki prijateljstva, ki ga splete z glavnim protagonistom.

i-daniel-blake-3

S svojim novim filmom nam želi filmar predstaviti svet, ki je skrit človeškim očem oz. si pred njim zatiskamo oči. Toda ta svet ni nekje bogu za hrbtom na afriški celini, toda blizu nas, v Veliki Britaniji. Ta bližina ni mišljena geografsko, toda kulturno, saj smo oboji zaenkrat še vedno polnopravni člani Evropske unije, toda Loach ponudi ogledalo zahodni družbi in njenemu obravnavanju človeka delavskega razreda. Po ogledu se zdi, da v Sloveniji še nismo tako daleč in Jaz, Daniel Blake lahko velja kot veliko opozorilo.

Toda po drugi strani film z izjemo svojega sporočila in propagande ne ponudi prav dosti, saj izpade preveč simplističen. Loachov zadnji celovečerec nam svoje nauke podaja vse preveč direktno, s svojim preprostim dialogom, in tako na trenutke film sploh ne deluje kot pravi film, ampak kot nekakšen opozorilni reklamni spot, saj gledalec ni izzvan ampak mu je vse prineseno na pladnju. Tudi po sami tehnični plati ni mogoče zaznati omembe vrednih fotografije, režije in pripovednega toka. Resda je to režiserjev prepoznaven zaščitni znak, toda to ne bi smela biti olajševalna okoliščina.

Jaz, Daniel Blake je film, ki bi ga moral vsak videti zaradi njegovega sporočila, toda ne ponudi nikakršnih filmskih presežkov. Loach je medij uporabil zelo dobro v smeri propagande, toda po drugi strani pa je povsem prezrl druge darove, ki jih prinaša ta format. Tematika revščine in zatiranja srednjega oz. nižjega sloja ter opozarjanje nanjo gotovo potrebuje svoje mesto na filmu, toda še večji vtis bi gotovo dobila z narativno superiornejšo različico. Režiserjev namen je sicer dosežen, toda po drugi strani je njegov celovečerec dobil širšo prepoznavnost zaradi festivalske nagrade, katere žal prevečkrat nagrajujejo samo zato, da si njihovi organizatorji olajšajo vest. Pa naj si bodo to Cannes, Berlin, Benetke ali pa Oskarji.

i-daniel-blake

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x