Ogledano: Jason Bourne (2016)
Metacritic.com5.8
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com5.7
Filmstart.si5.5
Pozitivno
  • večina akcijskih prizorov
  • konec
Negativno
  • nezanimiva zgodba (v primerjavi s predhodniki)
  • Alicia Vikander
  • pomanjkanje žara in energije
6.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

JASON BOURNE
Naslov:
Jason Bourne
Premiera:
 4. 8. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 akcijski triler
Država:
 ZDA
Igrajo:
Matt Damon, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, Vincent Cassel
Režija: 
Paul Greengrass


OPIS:

Po tem, ko Nicky Parsons (Julia Styles) vdre v najbolj zaupne dokumente Cie in obenem odkrije nove informacije o Bournovi preteklosti, nekdanjemu tajnemu agentu (Matt Damon) ne preostane drugega, kot da spet pride na plano in izve, zakaj se je sploh pridružil tajnemu programu Treadstone.


FILMSTART. RECENZIJA:

Filmi o tajnemu agentu Jasonu Bournu so spremenili žanr vohunskega in konec koncev tudi akcijskega filma z bolj umazanim in realističnim pogledom na svet ter vratolomno akcijo, ki nam je dokončno predstavila hitre reze in tresočo kamero. Poleg tega so bili filmi prve trilogije netipični za ta žanr, saj v njih ni mogoče zaslediti neverjetnih tehnoloških igračk in pregonov z avtomobili prestižnih znamk. Še veliki brat James Bond si je s Craigovimi filmi sposodil kar nekaj idej, kar se še posebej čuti pri Kvantumu sočutja. Vohunske franšize so v zadnjih letih v polnem zagonu, tako da je bilo po polomu Bournove zapuščine potrebno zopet aktivirati Paula Greengrassa in Matta Damona, kar je ob dejstvu, da slednji vse do najave novega filma že dlje časa ni imel kakšnega velikega hita (po tem se je vendarle zgodil Marsovec), in vse pogostejšim “poznim” nadaljevanjem finančno gledano povsem logična poteza. Toda tudi upravičena?

Zaščitni znak franšize, ki je bežno osnovana na istoimenskih knjigah Roberta Ludluma, je zagotovo spektakularna akcija in tudi tokrat Paul Greengrass ne razočara ter ponudi obilico dih jemajočih prizorov. Izstopa zagotovo uvodni, ki poteka med grškimi demonstracijami in je poln suspenza, zelo dobre koreografije ter ima ravno pravšnjo mero čustvene povezave z gledalcem, kljub temu, da bi lahko potegnili vzporednice z uvnodnim prizorom iz Bournove premoči. Omeniti velja še zaključno akcijsko sceno, ki je zelo pretirana, toda še vedno veliko boljša od večine iz letošnjih žanrskih sorodnikov. Poleg tega je tudi vizualna plat filma podobna njegovim predhodnikom in tako ustvarjalci niso podlegli “moderniziranju” izgleda Bourna ter preizkušanju novih slogov, nečemu, kar lahko zasledimo pri konkurenčnih Bondu in Misiji: Nemogoče.

MATT DAMON in JULIA STILES

Jason Bourne ima torej še vedno izgled in svoj prepoznaven slog. Kaj pa vsebina? Žal se tukaj zalomi. Prvotna trilogija ima enega najboljših koncev, kar jih pri trilogijah na velikih platnih pomnimo, tako da je Greengrassa in Damona čakala težka naloga, kako ustvariti smiselno nadaljevanje. Nalogi žal nista bila kos, saj filmu enostavno manjka zanimivejša zgodba, ki bi dala težo dejstvu, da so posneli še dodaten film. Vse, kar je o liku Bourna gledalec moral vedeti, smo izvedeli že ob koncu Ultimata. Obenem je v preteklosti glavnega junaka ostal črn madež s tem, ko se je tajnemu programu pridružil prostovoljno. Jason Bourne raziskuje tematiko, zakaj se je David Webb, kakor je junakovo pravo ime, sploh pridružil Cii in ga želi še bolj humanizirati, kar pa niti ni potrebno, saj se tako razblini njegova skrivnostnost, ki je eden glavnih čarov franšize, obenem pa naredi Bourna veliko manj zanimivega, kot je bil prej.

Posledično trpi tempo, ki po udarnem uvodu pade in v kombinaciji z bledo zgodbo film precej osiromaši. Tako se skozi celotno drugo dejanje prebijamo skozi množico dialogov, med katerimi najdemo nekaj najšibkejših v seriji, in dodatno podzgodbo o masovnem nadzorovanju preko novega “Marka Zuckerberga” (Riz Ahmed), ki kar nekako ne spada v ta film. Tekom igralnega časa dobimo mnoge reference na Edwarda Snowdna, ki pa ne povedo ničesar, kar že nismo videli v prejšnjih filmih.

Jason Bourne (2016)

Bournova zapuščina je spodletela tudi zaradi odsotnosti Matta Damona, ki se je tako po devetih letih zopet vrnil v svoji najslavnejši vlogi. Njegov lik je, kot rečeno, v primerjavi s predhodnimi filmi povsem nezanimiv in tudi igralec deluje precej nezainteresirano, kot da je z mislimi nekje drugje. Ne gre mu očitati kaskaderskih podvigov, toda v določenih prizorih mu, tako kot samemu filmu, manjka ostrine in žara, ki ju je imel v preteklosti. Tudi zakulisje Cie ni tako privlačno, kot takrat, ko smo videli nekaj izredno dobrih predstav s strani igralcev, kot so Joan Allen, David Strathairn, Brian Cox itd. Tokrat je glavni zlikovec Tommy Lee Jones, ki svoje delo opravi rutinsko. V vlogi terenskega morilca je več kot soliden Vincent Cassel, za razliko od svojih predhodnikov spisan z veliko več globine, saj ni le mož, ki pritisne na sprožilec. Razočara pa Alicia Vikander, kateri je bila dodeljena povsem napačna vloga, saj je enostavno premlada in prelepa za tip lika, ki ga uprizarja, tako da le-tega težje kupimo. Tudi njena predstava ni na nivoju, saj je imela vseskozi težave z naglasom, nerazumljiva pa je bila tudi izbira glasu in okorna mimika. Njen lik se v sami zgodbi sploh ne zdi integralen in občutek imamo, podobno kot pri filmih o Možeh X, da je edini razlog za njegov obstoj kovanje velike zvezde, kakršna Švedinja postaja, toda šele ob koncu, ki je tisto, kar je filmu manjkalo večino časa, njena dejanja dobijo smisel in težo.

Leta 2007 se je, ob izidu sklepnega dela Bournove trilogije, režiser Paul Greengrass pošalil, da če se z Damonom lotita še enega filma, bi se ta moral imenovati “Bournova odvečnost”. Na koncu se je izkazalo, da je dvojec letos posnel ravno tega. Žal je četrta izvedba filma o novodobnemu supervohunu povsem odvečna in eno najbolj nepotrebnih nadaljevanj, ki ji manjka energija, žar in vznemirjenje njenih veliko superiornejših predhodnikov. Odrešijo jo akcijski prizori, ki so v samem vrhu letošnjega leta, toda kaj, ko ji manjka ravno tako privlačna vsebina.

MATT DAMON kot JASON BOURNE

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me