Ogledano: Jack Reacher: Nikoli se ne vrni (2016)
METACRITIC.COM4.7
IMDB.COM6.4
ROTTENTOMATOES.COM3.8
FILMSTART.SI6.1
Pozitivno
  • uvodni prizor
Negativno
  • predvidljivost dogajanja
  • plehkost scenarija
5.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
5.5

Jack Reacher Never go back Nikoli se ne vrni 2016Naslov: Jack Reacher: Nikoli se ne vrni (Jack Reacher: Never Go Back)
Premiera:
20. 10. 2016 (Slovenija)
Žanr:
akcijska pustolovščina
Država:
ZDA
Igrajo: Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh
Režija: Edward Zwick


OPIS:

Ko je majorka Susan Turner (Cobie Smulders) naenkrat odpeljana v zapor zaradi vohunjenja za ameriško vojsko, se Jacku Reacherju (Tom Cruise), bivšemu majorju, celotna zgodba zdi precej privlečena za lase in nemudoma se spusti v preiskovanje ozadja njene aretacije, ki se takoj začne sumljivo zapletati.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ko človek do svojega petdesetega leta preživi že pet nemogočih misij ima za svoje vnučke že vsaj petkrat preveč gradiva za zgodbice ob njihovih obiskih. Vendar očitno Tomu Cruisu to ni dovolj. Poleg franšize Misija nemogoče si je za službeno udejstvovanje izbral še eno precej podobno, ki sliši po imenu Jack Reacher. Prva je zasnovana na podlagi istoimenske televizijske serije, druga pa svoj navdih in oporne točne pri razvoju časovnice išče v knjižni seriji, kjer prav tako v glavni vlogi nastopa bivši major vojaške policije po imenu Jack Reacher. V obeh opazujemo Cruisa kako se, navkljub že skoraj pol stoletni starosti, precej agilno podaja na lov za pokvarjenci, ki na tak ali drugačen način povzročajo škodo v svetu.

Tom Cruise Jack Reacher never go back Nikoli se ne vrni 2016

Še vedno skoraj tako mlad kot pred 30 leti v Top Gunu

Jack Reacher: Nikoli se ne vrni je drugi del v franšizi in tokrat so uspeli na režiserski stolček zvabiti Edwarda Zwicka, ki je izpod konic svojih prstov izpustil filme kot so Kljubovanje (Defiance, 2008) z Danielom Craigom v glavni vlogi, Obsedeno stanje (The Siege, 1998) z Denzelom Washingtonom in Bruceom Willisom in seveda Poslednji samuraj (The Last Samurai, 2003), ki sta ga posnela skupaj s Tomom Cruiseom. Mogoče je ob napovedi tak dvojec pritegnil pozornost marsikaterega ljubitelja Poslednjega samuraja, vendar ob ogledu hitro postane jasno, da nismo dobili filma v takšnem rangu. Čeprav morebiti nista bila ravno ona dva tista, ki bi na projektu opravila svoje delo slabo.

Navkljub zelo solidnim predstavam Cruisea, v vlogi protagonista Jacka Reacherja, njegove “nesojene” simpatije majorke Susan Turner, ki jo je upodobila Cobie Smulders, in njune najstniške sopotnice Danike Yarosh, celotna zgodba izpade precej predvidljivo. Tako vsakršno ugibanje kaj se bo zgodilo v prihodnjem kadru oziroma kam mačka moli tačko v celotni zgodbi ne predstavlja ravno umskega naprezanja. Vsak, ki je tekom svojega življenja videl že vsaj 6 tradicionalno akcijsko naravnanih filmov, bo zagotovo še pred dejanskim razkritjem vedel z visoko sigurnostjo napovedati rešitev, ki jo prej omenjeni trio išče. Še nekako najbolje izpade uvodna scena, kjer tudi tisti, ki prvega dela niso videli lepo spoznajo s kom imajo negativci opravka v tem filmu.

Jack Reacher baseball hat Nikoli se ne vrni Never Go Back 2016

Scena s kapo s šiltom je lep poklon ljubiteljem prvega dela

Na samo režijo prav tako ne gre valiti večjih skal krivde, saj je opazovanje dogajanja cel čas suvereno, tudi v akcijskih scenah ne pride do hujših zmešnjav, da ne bi vedeli kdo se bori na kateri strani. Večinski delež lahko najverjetneje pripišemo kar avtorju knjižne predloge, ki je vse skupaj zastavil na zelo preverjen, skorajda bi lahko rekli nekako komercialen, način. Čeprav lahko glede na to, da je do sedaj izkupiček drugega dela franšize že presegel 110 milionov ameriših zelencev, ne bi filmska umetnost izgubila prav ničesar, če bi namesto v morebitni naslednji del Jacka Reacherja tisti denar namenili v kak drug inovativnejši projekt, kot da posnamejo še en akcijski film, ki bi ga lahko na kateri od komercialnih televizij spremljali ob torkih po 20.00.

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me