Ogledano: Izzivalca (2019)
Metacritic.com8.1
Imdb.com8.3
Rottentomatoes.com9.2
Filmstart.si7.8
Pozitivno
  • Matt Damon in Christian Bale
  • dirkaške sekvence
Negativno
  • klišeji
  • enoplastni stranski liki
8.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
7.2

Naslov: Izzivalca (Ford v Ferrari)
Premiera: 13. november 2019 (Slovenija)
Žanr: akcija, drama, biografija
Država: ZDA, Francija
Igrajo: Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, Noah Jupe
Režija: James Mangold


OPIS:

Avtomobilsko podjetje Ford se sooča z vse manjšo priljubljenostjo in prodajo. Rešitev vidijo s prisotnostjo v dirkalnih športih največjega razreda, kot je dirka 24 ur Le Mansa, a zaenkrat žal še nimajo konkurenčnega dirkalnika. To želijo spremeniti tako, da najamejo konstruktorja Carola Shelbyja (Matt Damon) in dirkača Kena Milesa (Christian Bale).


FILMSTART. RECENZIJA:

Iskreno povedano prav veliko vrhunskih filmov o dirkalnih športih nimamo. Vzrok je gotovo v tem, da so taki filmi enostavno dragi in da velike dirkaške zgodbe ponavadi ne vključujejo Američanov. Samo poglejmo novejšo zgodovino Formule 1: tam najdemo rivalstvo med Prostom in Senno (priporočamo sicer odličen dokumentarec Senna iz leta 2010) ter večkratnega šampiona Michaela Schumacherja, ki ima tudi zanimivo zgodbo, a kaj, ko je Nemec. Prestižno ameriško dirkanje se namreč bolj ali manj začne in konča na ovalnih dirkališčih, zato lahko tudi odlične hollywoodske filme o motošportu naštejemo na prste ene roke (ne, franšize Hitri in drzni ni med njimi). Ponavadi pa je tudi tako, da so ameriški filmi o športu nemalokrat podkrepljeni s patriotizmom, ki je sicer nasploh močan del športa. Ustvarjalci filma Izzivalca so sodeč po napovednikih ubrali ravno to pot in predstavili nekakšno zgodbo Davida proti Goljatu, ki utegne dobro kotirati tudi na prihajajočih oskarjih.

Režiser filma je namreč James Mangold (Hoja po robu, Policaji), sicer eden boljših t. i. hollywoodskih studijskih režiserjev, ki je svoj vrhunec zaenkrat dosegel z odličnim Logan: Wolverine (2017), ki je ponudil bolj odraslo verzijo velikega stripovskega spektakla. Tudi z najnovejšim filmom Izzivalca pokaže svoje največje vrline. Gre namreč za eno najbolj zabavnih izkušenj preteklega leta, saj dve uri in pol filma mineta izjemno hitro. Dirkaške sekvence so posnete odlično in adrenalinsko, predvsem pa jih je veliko. Tu Mangold zelo dobro kombinira praktične in računalniško generirane posebne učinke ter dobro stopnjuje dogajanje do zaključne dirke. Obenem gredo velike zasluge za razvedrilo obema glavnima igralcema Damonu in Baleu, ki imata odlično kemijo v medsebojnih prizorih. Nekdanji zvezdnik franšize Bourne ima po dolgem času vlogo, ki mu je pisana na kožo, toda še vedno ga zasenči oskarjevec Bale, ki dokaže, da lahko še v tako povprečni vlogi pusti svoj igralski pečat. Obenem pa ga je tudi izjemno zabavno po dolgem času gledati v vlogi Britanca. Izpostaviti velja tudi Jona Bernthala v vlogi vodje marketinga, ki pa nekako v svoji maniri pusti vtis, a je malce neizkoriščen glede na igralni čas filma.

Na žalost film od odličnega loči predvsem scenarij, ki mu ne dela uslug. Dialogi so polni klišejskih enovrstičnic in situacij, ki smo jih videli že neštetokrat. Tu prednjačita predvsem lik korporativnega lakaja (Josh Lucas) in družina Kena Milesa, ki je mnogokrat nepotreben obesek in generično skrbi za poceni čustva ob koncu filma. Najnovejši Mangoldov celovečerec sicer presenetljivo obsodi korporativni ustroj Forda in se za delček sekunde prikloni Ferrariju, ki za razliko od svojih ameriških rivalov na šport gleda s strastjo, a kaj ko je njihovo osebje mnogokrat prikazano infantilno ali pa v slogi zlobnežev akcijskih filmov iz osemdesetih. Izzivalcema enostavno primanjkuje malce več zrelosti, preveč pa je bilo tudi kompromisov, da bi projekt lahko apeliral na čim širše občinstvo.

Kot rečeno Izzivalca ponujata odlično razvedrilo in film utegne še posebej navdušiti tiste, ki obožujejo odlično posnete dirkaške sekvence. Pozna se, da je Mangold ubral podoben pristop kot lanski oskarjevski zmagovalec Zelena knjiga (Green Book, 2018) z nekakšno zmesjo “buddy” filma, ki zadovolji gledalca, in klasične oskarjevske biografije. Toda nivoja Dirke življenja (Rush, 2013), gotovo najboljšega igranega filma o dirkanju zadnjih let, žal ne doseže.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
filmoljub
1 leto nazaj

“zato lahko tudi odlične hollywoodske filme o motošportu naštejemo na prste ene roke (ne, franšize Hitri in drzni ni med njimi).”
.
Ha ha. Poklon in posebna zahvala za ta komentar. 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x