Ogledano: Izganjalci duhov (2016)
Metacritic.com6
Imdb.com5.4
Rottentomatoes.com7.3
Filmstart.si5
Pozitivno
  • kemija med glavnimi igralkami
  • nekaj akcijskih prizorov
Negativno
  • neposrečen humor
  • neizviren in pozabljiv "remake"
  • epizodne vloge članov prvotne zasedbe
5.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

ghostbusters-00-l
Naslov:
Izganjalci duhov (Ghostbusters)
Premiera:
 28. 7. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 komedija
Država:
 ZDA
Igrajo:
Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Leslie Jones, Katie McKinnon
Režija: 
Paul Feig


OPIS:

Na Manhattnu se začnejo pojavljati skrivnostni duhovi, kar pripelje do tega, da raziskovalki paranormalnega Erin Gilbert (Kristen Wiig) in Abby Yates (Melissa McCarthy) združita molči z znanstvenico Jillian Holtzmann (Kate McKinnon) in uslužbenko podzemne železnice Patty Tolan (Leslie Jones). Tako z namenom preprečitve velike invazije duhov formirajo Izganjalce duhov.


FILMSTART. RECENZIJA:

Po pisanju na svetovnem spletu sodeč najbolj kontroverzen film letošnjega leta. Prvi napovednik je postal najbolj osovražen napovednik v zgodovini YouTuba in že vse od njegovega izida potekajo burne razprave o odločitvi, da štiri naslovne vloge prevzamejo predstavnice ženskega spola. V časih, ko se vsaka priljubljena blagovna znamka prelevi v nadaljevanje ali »remake«, je podobna usoda dočakala tudi kultne Izganjalce duhov. Nekateri film naravnost obožujejo, medtem ko drugi menijo, da gre za precenjen izdelek, ki je aktualen zaradi nostalgije, toda dejstvo je, da je film odraz določenega obdobja zgodovine, ko so se ustvarjali filmi, ki jih danes v kinih ne vidimo več. Zmes komedije, izvirnih idej, dobre režije in pristnih efektov nam je dala klasike, kot so npr. Gremlini, Guniji, Nazaj v prihodnost, med njih pa se šteje tudi Izganjalce duhov. Zato je bila ob nastajanju novega filma pred ustvarjalci težka naloga, saj ne uprizarjajo le ponovne akcijske komedije z duhovi, temveč tudi repliciranje ambienta osemdesetih, ki je neverjetno pristen in povsem drugačen od današnjih časov. Že pesem Raya Parkerja Jr. je primer DNK-ja tega obdobja in take glasbe, kot je bila za »mainstream« delana takrat, danes ne slišimo več. Originalni Izganjalci duhov pa so lahko dosegli tak uspeh le v osemdesetih.

Bill Murray, Dan Aykyord in Harold Ramis (pogojno tudi Ernie Hudson) so bili izjemno posebna mešanica komikov, ki so si na prvi pogled podobni, toda po drugi strani tudi zelo različni. So simbol določenega časa in njihovo prezenco je težko nadomestiti. Ta čast je doletela četverico Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Leslie Jones in Kate McKinnon. Potrebno je priznati, da se ta kar dobro ujame med seboj in velja jo pohvaliti, da je ustvarila povsem svoje like, brez kopiranja lastnosti predhodnikov. Najbolj izstopa Leslie Jones, katere lik je najbolj prizemljen in pristen ter je, ne glede na to, da je edina »neznastvena« članica ekipe, tudi najbolj pameten in razmišljujoč. Žal je na drugi strani Kate McKinnon kar malce iritantna in se obnaša, kot da spada v kakšno risanko. Vseskozi se pači in obnaša čudaško, brez kakršnekoli globine in logike. Wiigova in McCarthyjeva sta nekako standardni, na srečo pa je slednja malce bolj umirjena, kot v njenih ostalih vlogah.

ghostbuster, paul feig, chris hemsworth, Leslie Jones, izganjalci duhov, bill murray, Melissa McCarthy, Kristen Wiig, SNL, komedija, 2016

Vse skupaj se zatakne pri humorju. Izvirnik je vseboval veliko sarkazma in nič kaj postavljaško komiko, toda letošnja izvedba Izganjalcev duhov se zateče k poceni prijemom, kot so šale o prdcih (ki prihajajo tudi iz sprednje odprtine), mnoga namigovanja na seks in oblica referenčnega humorja, ki pa ni prav izviren. Resda je ton izvirnika in tega filma namenjen občinstvu vseh starosti, še posebej dobro pa se prime pri mlajših, toda to še ne pomeni, da mora biti tudi humor nadvse otročji in na ravni osnovne šole. Lep primer je lik Chrisa Hemswortha, ki je izredno neumen, toda če prvič šala še morda vžge, se potem ponovi še neštetokrat in to povsem neizvirno. Poleg tega je tekom igralnega časa možno zaslediti tudi veliko improvizacijskih dialogov, ki pa povečini povsem padejo v izvedbi in pustijo gledalca z vprašanjem, če bi morali biti smešni. Na trenutke se zdi, kot da je bil vstavljen prvi ali pa drugi poskus prizora, brez kakršnega koli premisleka in možnosti izboljšanja.

Kar pa privede do naslednjega problema, ki sliši na ime scenarij. Paul Feig in Katie Dippold sta spisala izredno lenoben »remake«, kar se izkaže pri komičnih elementih, toda dodatni pokazatelj je struktura filma, ki se z izjemo nekaj manjših detajlov, izvirnika drži kot klop. Nerazumljiva je tudi odločitev, da gre za popolnoma samostojen izdelek, ki nima nikakršne kontinuitete z originalom, kar potrdijo tudi dokaj nepotrebne in kar malce ponesrečene epizodne vloge prvotnih izganjalcev. Iz spoštovanja do oboževalcev in filma iz leta 1984 bi bilo veliko bolj smiselno žezlo predati mlajši generaciji, v slogu lanske Sile se prebuja in Creeda. Toda, kot po navadi, je v ospredju trženje blagovne znamke in biti kar se da neizviren.

Ghostbusters-Footage-6

Kot rečeno, je bilo na spletu že veliko spisanega o feministični noti, ki naj bi obkrožala film. Mnogi so ga že vnaprej obsodili zaradi povsem ženske glavne zasedbe, toda tudi ustvarjalci in zagovorniki so se vse preveč izgovarjali na karto seksizma ter jo hkrati spretno izkoristili za marketing. Dejstvo je, da so Izganjalci duhov, letnik 2016, nič kaj drugega kot hiter zaslužek na račun blagovne znamke, tako da je precej nesmiselno prelivati vodo ob gorečem zagovarjanju spretnega služenja na množicah. Lansko leto smo lahko gledali Pobesnelega Maxa, kjer je ogromno pohval požel zanimiv ženski lik Furiouse, ki je zasenčil naslovnega junaka in bi si gotovo zaslužil svoj film. Povrhu vsega je v njem večina žensk na pozitivni strani, medtem ko moški (z izjemo dveh likov) predstavljajo slabo stran sveta. Tudi že omenjena Sila se prebuja je lep pokazatelj filma, kjer so glavni junaki različnih spolov in ras, a so povečini doživeli topel sprejem med množicami, saj so bili več kot solidno spisani in ne le izgovor za kontroverznost. Tudi v svetu superjunakov vidimo čedalje več prilagajanja trgu in tako se napovedujejo filmi z ženskami in temnopoltimi v glavnih vlogah (npr. Wonder Woman in Črni Panter).

Na drugi strani smo lansko leto lahko videli tudi Terminator: Genisys, na katerega je letelo veliko očitkov, da glavni ženski lik Sarah Connor v podobi Emilie Clarke Lindi Hamilton ni segel do kolen in to kljub temu, da je zvezdnica Igre prestolov veliko večji seks simbol od svoje predhodnice. Paul Feig in druščina tudi nista izumljala kakšne tople vode, saj je bilo že v tem odstavku omenjenih nekaj primerov znanstvenofantastičnih/akcijskih filmov z ženskami v glavnih vlogah, konec koncev pa je režiser, tudi pri svojem najnovejšem projektu, imel priložnost delati s Sigourney Weaver, eno največjih akcijskih ikon vseh časov, ki je, mimogrede, ženskega spola. Gledalci in tudi kritiki cenijo dobre ženske like, ki imajo pomembno vlogo tudi v največjih spektaklih, tako da nekoga obsoditi, da je dal filmu negativno oceno le zaradi tega, ker je moški in posledično seksist, povsem zgrešeno. Film in še posebej napovednik enostavno žal nista bila dovolj dobra, da bi si prislužila velike pohvale.

ghostbusters-2016-cast-proton-packs-images

Če zaokrožimo vsebino, bi lahko rekli, da so novi Izganjalci duhov definitivno gledljiv film in daleč od tega, da bi šlo za najbolj grozno kino izkušnjo leta. Izdelek je boljši od napovednika, toda še vedno ne izpolni naloge, ki bi jo komedija morala – nasmejati občinstvo. Glede na to, da gre za popolni »remake« originalnega filma, pade tudi v nalogi prekositi ali izboljšati izvirni material, obenem pa se tudi ne ozira prav veliko na oboževalce. Glavna četverica je z izjemo McKinnonove zelo solidna, toda skupaj s filmom tudi izredno pozabljiva. Največji problem je tako ravno generičnost in pozabljivost, ki sta kar zaščitni znak letošnjega poletja. Pohvaliti velja posebne efekte in nekatere akcijske prizore, sicer pa izdelek kot celota ni vreden posebne pozornosti.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x