Ogledano: Zlo za petami (2014)
IMDB.com6.9
Metacritic.com8.3
Rottentomatoes.com9.6
Filmstart.si8.5
Pozitivno
  • Stara šola - zvočni in praktični efekti
  • Preprosta, vendar zanimiva in dobra zgodba
Negativno
  • Vprašanja, ki jih film ne zna odgovoriti
8.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
7.1

It-Follows-Movie-PosterNaslov: Zlo za petami (It Follows)
Premiera:
27.3.2015 (ZDA)
Žanr:
 Grozljivka
Država:
ZDA
Igrajo: 
Maika Monroe, Keir Gilchrist
Režija:
David Robert Mitchell


OPIS:

Jay (Maika Monroe) uživa svoje preprosto najstniško življenje. Rada plava v svojem bazenu, se druži s prijatelji in spoznava fante. Pravzaprav je ravnokar spoznala novega fanta, ki ji je zelo všeč. Ne mine dolgo, ko se po zmenku ustavita nekje na samem in imata svoj prvi spolni odnos. Za tem se za Jay vse spremeni, saj se je nalezla prekletstva, ki ji sledi kamorkoli gre.


FILMSTART. RECENZIJA:

It Follows je po Dannyju Collinsu drugi film katerega smo si ogledali v Zagrebu. V slovenskih kinematografih ga verjetno ne bomo videli, so ga pa nekateri srečneži  lahko videli na slovenskem filmskem festivalu Liffe 2014. Na žalost mi je takrat film ušel izpod radarja in sem moral zato čakati kar pol leta, da sem ga lahko videl. Zaradi ne tako znanih imen v tem projektu je bil film deležen moje pozornosti šele po svetovni premieri, ko je prejemal zelo visoke pohvale. Odločil sem se, da se bom izogibal vseh napovednikov in “spoilerjev”, saj sem želel iti v kino nepripravljen, čim manj vedoč o zgodbi filma.

Uvod dobro ujame stil, katerega uporablja režiser skozi cel film in takoj sem opazil, da to ne bo navadna klišejska grozljivka. Že pri filmu Babadook sem hvalil kako film ignorira moderna pravila in opravi vse skupaj precej bolj po stari šoli. Enako lahko rečem za It follows, kjer me vse skupaj spominja zelo na Johna Carpenterja. Verjamem, da ste že vsi slišali za njegovo grozljivko Noč čarovnic (Halloween) ali Stvor (The Thing). Kar imajo ti filmi sorodnega z It follows so predvsem praktični efekti, kot tudi električna glasba, s katero je bil Carpenter še posebej prepoznan. It follows ima odlično glasbeno spremljavo, ki doda napeto atmosfero in dodatno grozo filmu.

54ee188e77b8c

Prav tako želim pohvaliti izgled in celotno sliko filma. Vidi se, da je režiser imel vedno v mislih, kam postaviti določeno osebo in s tem postaviti neko ravnotežje v sliki. Kar nekaj scen me je spomnilo na simetrijsko obsedenost, ki jo ima Wes Anderson, čeprav v tem filmu ta ni tako očitna in vpadljiva. Zgodba govori o skupini najstnikov in kot je običajno za grozljivke z majhnim budgetom, so tudi igralci več kot manj neznani. Glavno vlogo je dobro odigrala Maika Monroe, ki je sicer igrala tudi v odličnem trilerjem The Guest in v filmu Labor Day, vendar je vedno imela zelo stranske vloge.

Če še niste opazili, It follows ni samo grozljivka, je tudi najstniški “coming-of-age” film. Zgodba se osredotoča na njihova najstniška življenja, ki jih pripelje do njihovih prvih spolnih odnosov, kjer se grozota začne. Nekateri so mnenja, da film opozarja na spolne bolezni ter kako pomembna je zaščita. Mogoče to drži do neke mere, vendar osebno mislim, da film nima takšnih skritih sporočil, saj hkrati želi, da se “bolezen” prenaša naprej, ker lahko le tako junak še preživi. Mislim, da se mora gledati na It follows bolj preprosto, saj ima tudi zelo preprosto zgodbo. Enostavne grozljivke so namreč tudi najboljše.

gahehah

Težko ali kar nemogoče je opredeliti kje in kdaj naj bi se zgodba odvijala. It follows ima namreč svoj izmišljeni svet, kjer se vozijo v modernih vozilih, imajo telefone z zaslonom na dotik, vendar barvnih televizij in interneta še ne poznajo. To samo še doda umetniški čut k filmu. Znam si predstavljati, da nekaterim ljubiteljem grozljivk film ne bo všeč. V primerjavi z modernimi grozljivkami je It follows zelo miren in ne želi samo strašiti, vendar biti tudi občudovan. To je razlog za razne negativne odzive, kjer je najpogostejši argument, da film ni dovolj grozljiv. Film je po mojem mnenju odličen in ciljna skupina, kateri je namenjen, bo uživala v njem. Žal pa ni popoln, saj pusti preveč odprtih vprašanj glede zgodbe. Mogoče je režiser namenoma pustil ta vprašanja neodgovorjena, saj je napovedano tudi nadaljevanje. Vendar osebno menim, da še sami niso imeli odgovorov in so s tem naredili film bolj misteričen.

maxresdefault

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

1
Pošlji komentar

avatar
1
0
0
 
0
Napovednik: Dan neodvisnosti: Nova grožnja (2016) – FILMSTART.
  Subscribe  
novo najstarejše najbolj všečkano
Obvesti me
trackback
Napovednik: Dan neodvisnosti: Nova grožnja (2016) – FILMSTART.

[…]  ki so dopolnili zasedbo so Liam Hemsworth (Igre Lakote: Upor, 2. del), Maika Monroe (The Guest, Zlo za petami, Joey King (Priklicano zlo) ter Sela Ward (Ni je več). Za režiserskim stolčkom bo ponovno sedel […]