Ogledano: It Comes at Night (2017)
Metascore7.8
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com8.8
Filmstart.si7.2
Pozitivno
  • režija
  • atmosfera
  • igralske predstave
Negativno
  • že videna tematika
  • zadnja tretjina
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
4.7

Naslov: It Comes at Night
Premiera: 25. 8. 2017 (ZDA)
Žanr: drama, grozljivka
Država: ZDA
Igrajo: Joel Edgerton, Christopher Abbot, Carmen Ejogo, Kelvin Harrison Jr., Riley Keogh
Režija: Trey Edward Shults


OPIS:

Paul (Joel Edgerton) živi skupaj s svojo družino v izoliranem domu, kjer skrbi za njihovo varnost pred morebitnimi vsiljivci in boleznijo, ki razsaja v zunanjem svetu. Nekega dne se znajde pred preizkušnjo, saj ga za pomoč prosi mlada družinica, ki se ravno tako bori za preživetje.


FILMSTART. RECENZIJA:

Letos se je na filmskem prizorišču pojavil tudi kritiško čislani triler/grozljivka It Comes at Night, režiserja Treyja Edwarda Shultsa. Indie filma, ki spada v zbirko izjemno zanimivega studia A24 (ki bi si pravzaprav zaslužil svoj članek), žal nismo videli v Sloveniji. Zadnja leta imamo veliko srečo, saj smo priča nekaterim nadpovprečnim neodvisnim grozljivkam med katere zagotovo spadajo Čarovnica (The VVitch: A New-England Folktale, 2015), Zlo za petami (It Follows, 2014) in The Babadook (2014), trend pa sta uspešno nadaljevala tudi dokaj sveža Surovo (Raw, 2016) in Zbeži! (Get Out, 2017).

Režiser Shults morda res (še) ne spada med kdo ve kako prepoznavne, saj je še na začetku svoje poti, toda s svojim drugim celovečercem je dokazal, da gre za izredno veščega filmarja, ki v svoje projekte vloži veliko truda. It Comes at Night je namreč odlično posnet film, z impresivno tehniko kamere, ki daje prednost daljšim prizorom brez reza in izredno dobri osvetlitvi. Še kako je vidno, da gre pravzaprav za avtorjevo vizijo in prav vsak prizor ima v filmu določeno funkcijo. Kot se za žanr spodobi Shults postreže z obilico suspenza, ki je najbolj prisoten ponoči, gledalec pa je vseskozi obdan z občutkom izoliranosti, ki ga imajo tudi liki znotraj filma.

Zato toliko bolj razočara sama vsebina filma. Podobno, kot je bil primer pri filmu Shot Caller (2017), je tudi It Comes at Night več kot kompetentno posnet film, ki ima svoje čare, toda generalno gledano ni prav nič prelomen in se loti že prežvečene vsebine. Skupina ljudi, ki je izolirana od ostalega sveta, saj beži pred smrtonosnim virusom, ki pa mu ne ubeži popolnoma, saj obstaja velika možnost, da je okužen nekdo znotraj skupine. Prihod vsiljivcev, ki imajo navidez dobre namene in so simpatični, toda vseskozi se poraja dvom ali so to za kar se izdajajo? Brisanje moralne meje zaradi ekstremnih razmer, ki ogrožajo človekovo življenje. To so motivi, ki smo jih videli že neštetokrat in se močno pojavljajo tudi v zadnjem Shultsevem filmu. Potem ko je kaj kmalu jasno, da zunanja grožnja ne bo osrednja nit filma, se pripoved pelje po ustaljenih tirih, prav nič pa ne pomaga dejstvo, da se večina suspenza pojavi v sekvencah sanj in da pusti še več odprtih vprašanj kot Prometej (Prometheus, 2012).

Režiserju je potrebno čestitati za poskus, da ustvari nekaj svojega in v prvih dveh tretjinah filma mu vse skupaj uspeva odlično. Odsotnost potrebe po prekomernem razlaganju in dorečenih odgovorih je mikavna ter ambiciozna, toda razplet žal razočara, saj je največje razkritje niso odgovori na vprašanja, ki jih film zastavi, toda dejstvo, da gre pravzaprav za že videne situacije in nauke, ki so jih nekateri filmi razvili še v veliko bolj zanimivem slogu.

P.S. Film je tudi buril duhove zaradi napačnega marketinga, saj so napovedniki obljubljali klasično grozljivko, kjer se mora skupina ljudi ubraniti pred nečem neznanim. V resnici gre za družinsko dramo, ki analizira predvsem odraščanje otroka. Podoben primer je bil tudi pri Shyamalanovi Vasi ob gozdu (The Village, 2004), kjer fokus zgodbe niso skrivnostna bitja, toda romanca med protagonistoma. Svetujem vam, da se napovednikov ogibate, tako kot sem se jih jaz. Žal pa imam kljub temu kar nekaj pomislekov glede filma.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
filmoljub
2 leta nazaj

Morda se je hotel avtor poslužiti nekaterih Hitchcockovih elementov in prijemov; tako je denimo vprašanje, kdo je odprl vrata, navaden MacGuffin — v resnici ni bistveno, ker je poanta in sporočilo čisto drugje. Tako kot denimo v slavnih Ptičih (1963), kjer je vprašanje, zakaj pernate zveri sploh napadajo, popolnoma nepomembno: cel film ne govori o konkretnih stvareh, temveč uporablja prispodobe in je poudarek zgolj na tem, kaj občutijo liki (z njimi pa tudi gledalec).

1
0
()
x