Ogledano: Iskanje pozabljive Dory (2016)
METACRITIC.COM7.7
IMDB.COM7.6
ROTTENTOMATOES.COM9.4
FILMSTART.SI8
Pozitivno
  • motiv vzgoje otrok s posebnimi potrebami
  • zelo lahkotna poletna zgodba
Negativno
  • tempiranje na sredini filma
  • mladi liki še vedno na isti stopnji kot v prvem delu
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
5.0

Iskanje izgubljene Dory Finding Dory animirani film risankaNaslov: Iskanje pozabjive Dory (Finding Dory)
Premiera: 16. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr: animirani, pustolovščina, komedija
Država: ZDA
Igrajo: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O’Neill, Kaitlin Olson, Ty Burrell, Eugene Levy, Diane Keaton
Režija: Andrew Stanton, Angus MacLane


OPIS:

Dory se neke noči zbudi z novim spominom iz svojega otroštva in se odloči, da mora poiskati svoje starše. Nemo in Marlin je seveda na pot ne moreta pustiti same in začne se divja pustolovščina ponovnega potovanja čez ocean ter raziskovanja raziskovalnega vodnega parka, v katerem naj bi živela Doryjina starša in kjer naj bi se Dory celo rodila.


FILMSTART. RECENZIJA:

Mar ne bi bilo lepo, če bi konstantno pozabljali? Nikdar se ne bi sekirali, ker ne bi vedeli, ali je ravno prejle težil šef, ali ste še vedno na bojni nogi z boljšo/lepšo polovico, ali položnice še vedno čakajo na poravnavo, ali je bila sramota s polivanjem natakarice na službenem kosilu res tako velika in jutranja kolona na cesti res tako dolga. In točno takšno življenje ima po zaslugi izgubljanja kratkoročnega spomina modro-rumeno plavuta Dory. Velikokrat se ji celo zgodi, da pozabi, o čem je sploh tekel pogovor, kaj šele, da bi si zapomnila, kaj se je dogajalo včeraj.

Že pred 13 leti, natančneje decembra 2003, smo se prvič seznanili s tokratno pozabljivo naslovno junakinjo Dory. Takrat se je v Reševanju malega Nema skupaj z njegovim očetom samohranilcem Marlinom podala na dolgo pot preko oceana in s svojo pozabljivostjo in iskrenostjo popestrila mnoge trenutke filma. In le kdo se ne bi spomnil vsaj njene znamenite pesmi/motivacije, ki jo je uporabila vsakič, ko ji je bilo hudo? “Samo plavaj dalje, samo plavaj dalje, samo plavaj dalje …”

Finding Dory Iskanje pozabljive Dory Iskanje malega Nema Disney Marlin Nemo Dori

Ne le Dory, tudi Marlin in Nemo sta ob ponovnem prečkanju srečala veliko starih in ustvarila nekaj novih prijateljev

Očitno so pri Pixarju želeli vsaj še malce izkoristiti uspeh prvega dela in nam tako sedaj ponudili nadaljevanje v obliki samostojne Doryjine zgodbe. V njej spremljamo, kako leto pozneje živijo vsi trije junaki iz prvega dela in zato je ogled predhodnika pred aktualnim filmom precej priporočljiv. Povedati pa gre tudi, da so se pri ustvarjanju drugega dela kar precej potrudili in ta ni le poceni način za pridobivanje dodatnih cekinov na račun stare slave. Zaplet v zgodbi se pojavi že kmalu po začetku, ko se Dory začnejo vračati drobci dolgo pozabljenih spominov. Le-ti nakažejo, da vsa idealnost življenja s pozabljanjem, opisana v uvodu, le ni tako prijetna. Obujeni spomini so uporabljeni tudi kot lep način, preko katerega tekom celotnega filma, poleg razvoja glavne zgodbe, retrospektivno spoznavamo Doryjino otroštvo in njena starša.

Hvalevreden trend, ki so ga izmed vseh produkcijskih hiš nekako najbolje zastavili pri Pixarju, širi pa se tudi v visoko proračunske filme drugih studiev, je vključitev večplastnega moralnega nauka in ne le floskule, da bo dobro premagalo zlo. Tukaj je zelo pohvalno, da so se ustvarjalci v Iskanju pozabljive Dory lotili tematike, ki je pri filmih načeloma zelo zapostavljena. Le redki so scenaristi in režiserji, ki se upajo lotiti vprašanja o vzgoji otrok s posebnimi potrebami. Dory je to vsekakor bila in tudi motiv starševstva, ki mora ob že tako ne najlažjem opravilu, ki ga predstavlja vzgoja otrok, misliti še na mnogo dodatnih stvari, ki jih s sabo prinese otrokovo zdravstveno stanje, je izpeljan na zelo vzpodbuden način.

Finding Dory Iskanje pozabljive Dory Iskanje malega Nema Disney Marlin Nemo Dori

Doryjina ljubeča in skrbna starša

Kar se tiče motivov je torej Iskanje pozabljive Dory lahko zgled mnogim bodočim filmom, tega pa ne bi mogli reči za tempiranje zgodbe. Tukaj se na sredini filma stvari začnejo malce vleči in morebiti bi lahko ta problem rešil kakšen stvarnejši antagonist. Gledalcem, vsaj starejšim, bi kakšen oskrbnik vodnega parka, ki bi sredi filma ugotovil namere hobotnice Hanka in mu poskusil preprečiti pobeg, zagotovo znal popestriti dogajanje.

Med moteče dejavnike bi zlahka uvrstili tudi dejstvo, da se liki navkljub enoletnem razmaku med prejšnjim in trenutnim dogajanjem niso prav nič postarali. Tako še vedno gledamo Nema, ki je precej manjši od očeta in ima v vrtcu/šoli še vedno isti prijatelje/sošolce. Pri želvah, katerih življenjska doba je lahko daljša od 100 let, neopazen razvoj mladičkov še ne bi bil moteč, pri ribah, ki živijo vsaj 10-krat manj, pa zna takšna nedoslednost zagotovo zmotiti tiste bolj pikolovske gledalce.

Finding Dory Iskanje pozabljive Dory Iskanje malega Nema Disney Marlin Nemo Dori

Včasih se za koga zdi, da ti sprva ne želi najboljšega, vendar se na koncu vse prevečkrat izkaže ravno obratno

Tekom filma ti sicer niso deležni kakšnih večjih presenečenj, saj se vse odvija precej linearno. To pomeni le, da so ustvarjalci zadevo zastavili ne preveč ambiciozno. Brez slabe vesti bi se lahko ozrli k ogrodju zgodbe iz filma Vrvež v moji glavi. Vendar pa skozi celoten razvoj zgodbe za popestritev prikupno skrbijo raznoliki stranski liki, ki s svojimi pomanjkljivostmi in posebnostmi brez duhovičenja ter šestinšestdesetkrat prežvečenih trikov pomagajo pri poganjanju dogajanja.

Vse gledalce najbrž že takoj na začetku preseneti kratki animirani film, ki s svojo nadmočno animirano podobo zagotovo osupne večino kinodvorane. Detajli kot so ptičje perje, šopi trave na obali in predvsem voda so izdelani s tako osupljivo natančnostjo, da bi prikazano zagotovo ostalo v spominu tudi, če prizor ne bi imel nobenega smisla. Vendarle pa se iz kratke zgodbe naučimo, da se sprva splača upoštevati nasvet staršev, vendar pa lahko z malce sprednosti in kakšnim ekscentričnim dejanjem pridemo do osupljivih odkritij.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x