Ogledano: Iron Man 3 (2013)
METACRITIC.COM6.2
IMDB.COM7.3
ROTTENTOMATOES.COM7.9
FILMSTART.SI5.6
POZITIVNO
  • Robert Downey Junior seveda
  • Solidna predstava stranskih igralcev
  • Tony Stark in njegova človečnost
NEGATIVNO
  • preobrat in konec uničita film
  • Guy Pearce igra neprepričljivega antagonista
  • Iron Man obleka= stiropor
6.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
7.0

MV5BMjIzMzAzMjQyM15BMl5BanBnXkFtZTcwNzM2NjcyOQ@@._V1._SY317_Naslov: Iron Man 3 
Premiera:
25.4.2013 (Slovenija)
Žanr:
znanstvena fantastika, akcijski film
Država:
ZDA
Igrajo:
Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Guy Pearce
Režija: 
Shane Black


OPIS:

Miljarderju in izumitelju Tonyju Starku začnejo ogrožati njegovo privatno življenje zle sile, ki jih vodi kruti terorist, ki ga kličejo “Mandarin”. Da bi obvaroval vse tiste, ki so mu pri srcu, si mora znova nadeti svoj Iron Man oklep. Poleg nasprotnika nepredstavljivih rasežnosti, se mora Tony kosati še s svojimi notranjimi strahovi. Tonyjeva iznajdljivost bo na preizkušnji, kot nikoli do sedaj


FILMSTART. RECENZIJA:

Iron Man 3 je prvi film po Maščevalcih in ponovno spremljamo našega najljubšega playboya, miljarderja in filantropa Tonyja Starka v Iron Man oklepu.

Dogajanje filma je postavljeno zelo kmalu po dogodkih iz Maščevalcev in Tony Stark ima problem posttravmatske stresne motnje, zaradi napada nezemljanov na New York. Film se močno osredotoči na Starkovo človečnost in to je eden izmed bolj pozitivnih aspektov filma. Ta aspekt je bil deloma dotaknjen v Iron Man 2, vendar tukaj je v polnem izrazu. Film bi se z lahkoto tudi imenoval Tony Stark, saj ga zelo malokrat vidimo v njegovi superherojski regaliji. Rober Downey Jr. je nepresenetljivo ponovno odličen v tej vlogi in se bojimo dneva, ko se bo igralec upokojil od svoje superherojske vloge.

iron-man-3-robert-downey-jr-don-cheadle

Poleg spopadanja s svojo človečnostjo se mora Stark tudi pomeriti s teroristom imenovanim Mandarin. Mandarin je ikonični Iron Manov nasprotnik (v enaki meri, kot je Joker Batmanu) in Ben Kingsley je v tej vlogi odličen, vendar ga ni dovolj v filmu. Levji delež hudodelstva prevzame Guyev Pearceov lik Aldrich Killian, ki pa ga zlahka uvrstimo med slabše Marvelove filmske zlikovce. Killian ima neke podobnosti z likom Justinom Hammerjem iz prejšnjega filma (lik, ki je bil v bistvu anti-Tony Stark), vendar mu manjka tisti faktor zabave, ki ga je imel Hammer.

Ostali igralci so solidni v filmu. Don Cheadle je ponovno dober v vlogi Starkovega najboljšega prijatelja Rhodesa in Gwyneth Paltrow je tudi solidna, kot pomočnica in punca našemu najljubšemu miljarderju. Potts se zelo dobro izkaže v tem filmu, saj tokrat pokaže več odločnosti in samostojnosti, za razliko od prej, ko je bila le ženska, ki čaka, da jo Tony Stark reši.

Iron-Man-3-the-mandarin

Kritiki so močno razdeljeni do tega filma in velik razlog za to je preobrat v filmu. Ta preobrat nočem pokvariti gledalcem filma, vendar je tak, da vam bo ali zelo všeč ali pa ga boste sovražili. Meni preobrat nikakor ni bil všeč in je uničil ravno tisto, kar sem se po ogledanih napovednikih najbolj veselil. Ni potrebno, da ste stripovski navdušenec, da zasovražite konec, vendar v primeru da ste, ga boste zagotovo sovražili. Končno sporočilo filma gre pa v nasprotju z razvojem lika Starka, ki se je zgodil v prejšnjem filmu.

Med gledanjem filma me je zmotilo tudi to, da je Iron Man obleka očitno narejena iz stiroporja, saj ga že udarec tovornjaka uniči na prafaktorje, medtem ko je v prvem filmu že njegov prototip preživel izstrelke tankov ter reaktivcev. V nekem trenutku v filmu vidimo večje število Iron Man oklepov in vsi popadajo, kot muhe, kar je čudno glede na to, da se je Stark s svojim oklepom v Maščevalcih uspešno bojeval tudi proti bogu groma Thoru.

Režiser Shane Black je sigurno imel v mislih odlično zgodbo, ki se bo osredotočila na Tonyja Starka kot človeka. Vendar nesmiselen in nepotreben preobrat v filmu, slaba uporaba Iron Man oblek ter neprepričljiv antagonist so slab recept za dober Marvelov film. Še bolj žalostno je pa morda to dejstvo, da bo to, po vsej verjetnosti, zadnji solo Iron Man film z Robertom Downeyem Jr. v vlogi. V filmu se hkrati tudi čuti pomanjkanje rock skladb, ki so lepo krasili prejšnja dva Iron Man filma.

 IronMan3_02

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x