Ogledano: Iron Man 2 (2010)
Metacritic.com5.7
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com7.3
Filmstart.si7
Pozitivno
  • Robert Downey Jr.
  • Dobri akcijski prizori
  • Kratkočasen film
Negativno
  • Slab antagonist
  • Zgodba prenatrpana z liki
  • Ne doseže nivoja predhodnika
6.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.4


iron_man_poster_1200Naslov:
Iron Man 2 (Iron Man 2)
Premiera:
30.4.2010 (Slovenija)
Žanr:
znanstvena fantastika, akcijski film
Država:
ZDA
Igrajo: 
Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Scarlett Johansson, Sam Rockwell
Režija: 
Jon Favraeu


OPIS:

Potem ko je javnosti razkril, da je pravzaprav on Iron Man se Tony Stark (Robert Downey Jr.) sooča z novimi problemi. Z maščevanjem mu grozi Rus Ivan Vanko (Mickey Rourke), konkurentje si želijo polastiti njegove obleke, posledice ugrabitve se šele zdaj resno kažejo in obkrožati ga začnejo skrivnostni ljudje, ki utegnejo pripadati tajni organizaciji S.H.I.E.L.D.


FILMSTART. RECENZIJA:

Veliki uspeh Iron Mana iz leta 2008 je avtomatsko pomenil, da bomo gledali tudi nadaljevanje. To je bilo obenem tudi prvo nadaljevanje za sveži studio Marvel, ki je preko svojih filmov gradil unikaten filmski svet v katerem se vsi dogodki prepletajo. Lahko rečemo, da so bili ustvarjalci pred velikim izzivom kako še nadgraditi uspeh predhodnika in obenem ne razočarati svojih oboževalcev.

V drugem delu dogodivščin moža v visotehnološko napredni obleki iz kovine zopet blesti Tony Stark osebno, Robert Downey Jr. Kot smo že omenili pri prvem delu, se Downey Jr. enostavno tako dobro znajde v vlogi, da si ne moremo predstavljati koga drugega v njegovih čevljih. Igralec zopet obvlada humor, ekscentričnost in narcisiodnost lika in gledalec res uživa ob njegovi prisotnosti na velikem platnu. Prepričljiv je tudi ob resnih momentih, pred katerimi se znajde lik, toda o tem bom razpravljal nekoliko kasneje.

Iron_Man_2

Akcijski prizori so izredno dobro narejeni, kot se spodobi za poletni blockbuster. Tako v filmu spremljamo soočenje na znameniti stezi v Monte Carlu in tudi zadnji veliki spopad izpolni pričakovanja in da gledalcu zadoščenje.

Žal pa ima film tudi precej slabosti. Sama zgodba filma je prenatrpana s pomembnimi liki, ki posledično niso najbolje razviti. Tako imamo glavnega antagonista v podobi Mickeya Rourka, ki priseže Starku osebno maščevanje, toda skozi film se izkaze za izredno slabega negativca. Prikazan je z največjo možno mero klišejev, njegove vrstice dialoga so posmehljive ter tudi njegovo orožje oz. načrt je v najboljšem primeru luknjasto. Rourke je v tistih letih letel na valu novih priložnosti, ki mu jih je prinesla nepričakovana vrnitev med težkokategornike, toda klišejska vloga kot je ta mu prav gotovo ni najbolje pomagala v karieri.

Precej bolje se pa znajde Sam Rockwell v vlogi stranskega antagonista, Starkovega konkurenta Justina Hammerja. Ta si prizadeva pridobiti glavno vlogo v izdelavi orožja in igralec opravi nadvse solidno delo, toda žal njegov lik ni tako dobro razvit glede na potencial. Hammer je v filmu nekakšna slabša verzija Tonyja Starka. Ravno tako humoren, ekscentričen, toda za razliko od našega glavnega junaka ima slabe namene.

1368351-iron_man_2_02

Kot že rečeno je Marvel želel s svojimi filmi zgraditi filmski svet, ki bi potem vodil v največji njihov projekt, Maščevalce. Zato sta imela v tem filmu večjo vlogo tudi Črna vdova (Scarlett Johansson) ter Nick Fury (Samuel L. Jackson). Naredila sta nekakšen uvod in gledalec je lahko površinsko spoznal njuna lika, toda žal jima scenarij ni dopustil kaj več. Na njuno nesrečo sta vpadla v že tako prenatrpan film. Omeniti še velja Starkovega izredno dobrega prijatelja Rhodeya, ki ga tokrat igra Don Cheadle. V stripih je lik nekakšen Iron Manov pomočnik in to so ustvarjalci želeli prikazati tudi v filmu. Čeprav se zdi njegova vključitev nekoliko nepotrebna pa izredno dobro služi v akcijskih prizorih in je nekakšna popestritev.

So pa ti trije omenjeni liki imeli veliko vlogo v preobrazbi Tonyja Starka. Ponavadi se v nadaljevanjih glavni junak mora soočiti z določenimi osebnimi problemi in v tem filmu je to njegov alkoholizem ter umiranje. Žal se zdi ta problem uporabljen za potrebno zapolnitev zgodbe, kot dejansko raziskovanje glavnega junaka. Ta del zgodbe se mi zdi še najbolj vprašljiv in najbolj luknjast kar je najverjetneje posledica zahteve studija, da se film konča leto prej kot je bilo načrtovano.

Kot rečeno je Iron Man 2 še vedno dobra in zabavna filmska popestritev večera. Sama zgodba trpi iz prenatrpanosti likov in podzgodb, kar daje občutek, da je film umetno pohitren. Robert Downey Jr. ne razočara in tudi same akcijske scene ponudijo užitek. Je pa film izredno solidno predstavil Iron Manovo mitologijo tudi za tiste, ki ne poznajo ozadja stripov.

2010_iron_man_2_007

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x