Ogledano: Inherent Vice (2014)
Metacritic.com8.1
Imdb.com7
Rottentomatoes.com7.2
Filmstart.si5.5
Pozitivno
  • Dobre igralske predstave
  • Vzdušje sedemdesetih
Negativno
  • Počasna in zmedena zgodba
  • Predolga dolžina filma
7Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0


timthumbNaslov:
Inherent Vice
Premiera:
9.1.2015 (ZDA)
Žanr: Drama, komedija, kriminalka
Država:
ZDA
Igrajo: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Katherine Waterston
Režija:
Paul Thomas Anderson


OPIS:

Na začetku obdobja sedemdesetih hipijevski zasebni detektiv Larry “Doc” Sportello (Joaquin Phoenix) preiskuje izginotje svojega bivšega dekleta, ki je bilo najverjetneje vpleteno v zaroto proti nepremičninskemu mogotcu. Delo mu otežujejo policist Bigfoot (Josh Brolin), vse bolj čudno dogajanje okoli primera ter pogosti izleti v svet opojnih substanc. Film je posnet po istoimenski knjigi Thomasa Pyncheona ter je bil nominiran za 2 oskarja (najboljši prirejeni scenarij ter najboljša kostumografija).


FILMSTART. RECENZIJA:

Za začetek naj povem, da sem ljubitelj filmov Paula Thomasa Andersona, to še posebej velja za filma Tekla bo kri (There Will Be Blood) in Vroče noči (Boogie Nights), tako da sem bil kar malo razočaran, da ni bilo njegovega najnovejšega filma Inherent Vice predvajanega v slovenskih kinematografih. Izjemno dobra igralska zasedba s številnimi oskarjevskimi nominiranci kot so Joaquin Phoenix, Benicio Del Toro ter Josh Brolin je skupaj z retro vzdušjem sedemdesetih obetala veliko.

Film odlikujejo izjemno dobre igralske predstave. Blesti Joaquin Phoenix, ki mu je vloga hipijevskega detektiva z izgledom kakšnega zapuščenega klošarja pisana na kožo. Njegov lik precej spominja na Lebowskega (iz Coenovih The Big Lebowski) s svojim brezskrbnim, lahkotnim vedenjem, ki se zelo rad predaja užitkom raznoraznih drog. Tu je še Josh Brolin kot malce zateženi policaj, ki sovraži hipije, kar pripelje do konflikta med njim ter detektivom Sportellom. Prizori med njima so vrhunec filma, saj igralca premoreta izjemno dinamiko. Nasploh je potrebno reči, da so liki v filmu izredno zanimivi in imajo unikaten pridih režiserja.

Dogajanje je postavljeno v zgodnja sedemdeseta, čas v katerem je hipijevstvo še precej prisotno v ameriškem vsakdanjem življenju in režiser je zopet opravil izjemno delo, ko nam je pričaral vzdušje filma. Sicer kaj drugega niti ni bilo za pričakovati, ko se ozremo nazaj k filmu Vroče noči, ki je ena najboljših uprizoritev sedemdesetih na filmskem platnu po mojem mnenju. K temu pritiče tudi dobra glasbena podlaga tistega časa, ki nas spremlja skozi celoten film.

brolin-in-inherent-vice

Žal je pa samo dogajanje zelo zmedeno in precej dolgočasno. Film je vsaj za uro predolg in celotna zgodba se tekom predvajanega časa skorajda ne premakne drastično. Gledalec se počuti kot glavni lik. Zmedeno in kot, da je pod vplivom kakšnih opojnih substanc. Sicer so prizori precej preprosti saj se Doc premika od ene osebe k drugi ter jih izprašuje ter išče sledi, toda vseeno je gledalec prepuščen tavanju v labirintu. Skozi celoten film se zelo težko lovi dogajanje okoli likov, ki se kar kopičijo in tudi hitro izpuhtijo v spominu gledalca tekom filma. Verjamem, da je bil režiserjev namen, da gledalec naj ne bi doumel dogajanje, ki se mu odvija pred očmi že ob prvem ogledu, toda v tem filmu je sama naracija žal preveč ovita v meglo za blagodejen učinek med ogledom.

Sam lahko rečem,  da nisem tip gledalca kateremu mora biti vse servirano na pladnju in rad iščem skrite pomene zgodbe, toda Inherent Vice me žal ni pritegnil toliko, da bi se spustil v ponoven ogled filma. Kot lep primer filma, katerega misterijoznost narekuje ponoven ogled je lanski film Dennisa Villeneuva, Sovražnik (Enemy). Ta film ima ravno pravšnjo dolžino ter vsi čudni prizori izzovejo gledalca k razmišljanju o pomenih določenih prizorov in filma kot celote. Žal tega zadnji izdelek Paula Thomasa Andersona ne ponudi v pravšnji meri, verjamem pa da bo marsikateri ljubitelj režiserja in tovrstnega žanra našel zadovoljstvo v tem filmu. Zame je bil film podoben dolgemu tavanju v megli.

INHERENT VICE

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x