Ogledano: Inferno (2016)
Metacritic.com4.5
Imdb.com6.5
Rottentomatoes.com2.1
Filmstart.si4
Pozitivno
  • Irrfan Khan
Negativno
  • Howardova režija
  • nesmiselni preobrati
  • sprememba veliko zanimivejšega konca knjige
4.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
6.0

katastrofa

Naslov: Inferno
Premiera: 13. 10. 2016 (Slovenija)
Žanr: akcijski triler
Država: ZDA, Madžarska
Igrajo: Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster, Irrfan Khan, Omar Sy
Režija: Ron Howard


OPIS:

Profesor Robert Langdon (Tom Hanks) se povsem zblojen zbudi na bolniški postelji v Firencah, brez kakršnega koli spomina na zadnja dva dni. Takoj zatem mu skrivnostneži strežejo po življenju, toda s pomočjo tamkajšnje zdravnice Sienne (Felicity Jones) uspe pobegniti. Kaj hitro ugotovi, da je vpet v spletko milijarderja Betrtranda Zobrista (Ben Foster), ki želi svetovno populacijo razredčiti s smrtonosno kugo.


FILMSTART. RECENZIJA:

Tom Hanks je James Bond. Ali si pa vsaj želi biti. Prestižne lokacije, nova stranska mladenka in že znani okvirji zgodbe. Vse to je Inferno, tretja adaptacija pustolovščin Roberta Langdona, izpod peresa Dana Browna. Na prvi pogled se zdi še eno nepotrebno nadaljevanje, toda sama knjiga ima mnoge privržence, med drugim tudi v naši mali državici. Ker rek pravi, da gre v tretje rado, bi se Inferno lahko dvignil nad kritiško mlačna sprejeta predhodnika, toda le redka so tretja nadaljevanja, ki so kaj prida.

Slednje se je vnovič potrdilo, saj je Inferno najslabši film iz serije filmov o simbolistu Robertu Langdonu. Uvodne primerjave z Bondom so povsem na mestu, saj se zdi kot da že tretjič gledamo enak film. Kadri svetovnih kulturnih znamenitosti, poučni podatki, ki pomagajo pri reševanju križank, dobri fantje morda niso povsem dobri, medtem ko slabi niso nujno slabi. Če ste videli enega, ste videli vse. Toda če ima Bond svoj slog in tradicijo, je predvsem prvo pri Infernu povsem odsotno.

inferno, tom hanks, dan brown, adaptacija knjige, ron howard, felicity jones, ben foster

V celih dveh urah, kolikor traja film, se zdi kot da sta bila Tom Hanks in predvsem režiser Ron Howard primorana posneti film pod prisilo pogodbe. Slednji je večkratni oskarjevski nominiranec, toda tretja adaptacije knjige Dana Browna je izredno slabo režirana, saj smo priča tresoči kameri, hitrim rezom in predvsem na videz izredno nepovezanemu dogajanju. Tempo je sicer hiter, tako da filmu gre v plus, da se vseskozi nekaj dogaja, toda nešteti prizori pregonov, predvidljivi razpleti ugank in humor, ki ne deluje, ustvarijo končni izdelek, ki ima kar nekaj vzporednic s samim peklom (če dobesedno prevedemo naslov).

Tudi protagonist Robert Langdon je eden izmed najbolj nezanimivih v zgodovini žanra in ga rešuje dejstvo, da ga igra vedno simpatični Hanks, saj v nasprotnem primeru ne bi uspel navdušiti niti svojih študentov na klopeh univerze, kaj šele gledalca v kinematografu. Tako je glavni lik povrhu vsega tokrat še prizadet v obliki priročne amnezije, ki obenem tudi sproži demonske privide, ki po velikem naključju junaku pomagajo razrešiti primer. Stranski igralci so povsem solidni, izpostaviti pa velja zabavnega Irrfana Khana, ki si da duška in ukrade skorajda vsak prizor v katerem se pojavi.

felicity-tom-inferno-xlarge_trans5yqlqqeh37t50scym4-zeinisephxoca_mpbpb-vofq

Največja težava tega filma in nekaterih njegovih sorodnikov je, da naj bi gledalca spodbudili k razmišljanju in razpletanju dogajanja na velikem platnu, toda ob Infernu je slednje potrebno odsvetovati, saj se da kaj hitro prepoznati scenaristične floskule. Preobrati, ki so tu, da šokirajo, a nimajo prav veliko smisla, nekonsistentni liki in sprememba konca iz same knjige, ki bi film dejansko lahko naredil zanimiv, so eni izmed večjih grehov, ki se pripetijo v Infernu. Slednji je tako izredno pozabljiv film, je pa vsaj kriv za solidno transakcijo na računa Hanksa in Howarda.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me