Ogledano: Igre Lakote: Upor, 2.del (2015)
Metacritic.com6.5
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com7.1
Filmstart.si7
Pozitivno
  • napeta akcija
  • Hutcherstonova presenetljivo solidna predstava
  • primeren konec
Negativno
  • mnogo počasnih prizorov
  • Jennifer Lawrence ni tako zanima, kot je bila v prejšnjih filmih
  • preostanek zasedbe nima bistvene ali pomembne vloge v filmu
7Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
5.8

B1_MJP2_TeaserBird_SLONaslov: Igre lakote: Upor, 2. del
Premiera:
19.11.2015 (Slovenija)
Žanr:
 akcija, znanstvena fantastika
Država:
ZDA
Igrajo:
Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherston, Julianne Moore, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Elizabeth Banks
Režija: 
Francis Lawrence


OPIS:

Bliža se končni spopad med Katniss Everdeen in zlobnim diktatorskim predsednikom Snowom. Katniss je postala simbol uporništva in z združitvijo vseh 13 okrožij, je njihova zadnja naloga osvojiti Prestolnico. Vendar naša junakinja s prijatelji skuje svoj načrt – atentat na predsednika Snowa.


FILMSTART. RECENZIJA:

Pa smo vendarle prišli do zaključka. Igre lakote: Upor, 2. del predstavlja zaključek mladinske znanstveno fantastične franšize, ki je adaptarina po zelo uspešni knjižni uspešenici, ki jo je spisala Suzanne Collins. Pogosto vprašanje v Hollywoodu je očitno, zakaj bi iz ene knjige naredili en film, če lahko dva (ali v primeru Hobita kar 3). Kvaliteta teh filmov lahko zato peša in to se je tudi zgodilo v lanskem nadaljevanju Igre lakote. Letošnji film je sicer malo boljši, vendar trpi zaradi prej omenjene delitve filmov na dva dela.

maxresdefault

Jennifer Lawrence je razdvojila kritike glede njene predstave v celotni franšizi. Rekli so, da je videti zdolgočasena in da je njena igra na trenutke zelo podobna slabo opevani Kristen Stewart iz filmov Somrak. Sam sem mnenja, da je v vseh filmih delovala po njenem karakterju iz knjige in je večrat imela trenutke, kjer je lahko pokazala svoj dober igralski talent (ko prevzame sestrino mesto na igrah, smrt Rue, ponovni žreb v igre, smrt Cinne, itd.). Katniss skoraj nikoli ne pokaže veselja, ker to ni v njenem karakterju in zgodba je tako ali tako preveč turobna, da bi dovolila kakšno drugo čustvo poleg žalosti. Vendar tukaj pa moram priznati, da je skoraj celoten film delovala zdolgočaseno in nezaintresirano. Nekega trenutka sicer pokaže žalost in jezo, vendar prevladujoč pogled na njenem obrazu je zdolgočasenost.

Tudi preostanek zasedbe ne sije ravno. Ne pravim, da dajo slabo predstavo, vendar preprosto niso dolgo prisotni v filmu (Woodya Harrelsona je sploh premalo v filmu). Edini, ki se presenetljivo dobro izkaže je Josh Hutcherston kot Peeta. Peeta je v filmu skoraj čez cel čas jezen na Katniss zaradi mučenja, katerega je prestal v rokah Prestolnice. To mu je opralo možgane in čez večji delež filma ne ve kdo so njegovi prijatelji. Njegovi momenti jeze ter strahu so naredili lik bolj zanimiv, saj je pred tem deloval bolj kot nepopisan list papirja in je zgolj obstajal, da dopolni ljubezenski trikotnik za Katniss Everdeen.

la-ca-1021-the-hunger-games-mocking-jay-2-010-jpg-20151028

Akcijski segmenti so zelo dobro dodelani. Imamo tako vizualne učinke, kot tudi prave eksplozije ter sete in oboje je dobro kombinirano. Akcijski prizori so napeti in ti ne pusitjo dihati. Zagotovo najboljši prizor v filmu je ta, ko so naši heroji v podzemnih rovih prestolnice. Vse je tiho in sliši se samo naprava, ki jo Katniss uporablja za zaznavanje gibov (nekaj navdiha so zagotovo dobili pri drugem delu Osmega potnika) in tako kot naši junaki, smo tudi gledalci pod stresom. Katnissina spretnost z lokom še zmeraj navduši (želel bi si samo, da bi bilo več tega). Nisem pa razumel, zakaj so se toliko zanašali na t.i. “jump scares”. Bili so zelo moteči, nepotrebni in dokaj naključni. Takrat ko bi bila uporaba najbolj smiselna, torej v podzemlju Prestolnice, pa jih niso uporabili. Mnogi se pritožujejo nad koncem filma, vendar sam menim, da je točno tak kot bi moral biti in nikakor ne gre v nasprotju s tem kar so gradili skozi 3 (4) filme.

Vsak film potrebuje nekaj počasnih momentov, vendar v tem filmu so ti res dolgočasni. V prejšnjem filmu smo imeli veliko političnega šaha in tudi nekaj humornih prizorov. Tu je ozračje popolnoma turobno in ni žarka upanja, kar je smiselno v kontekstu zgodbe, ampak vse poteka zelo zelo počasi in vsakič sem komaj čakal na naslednji akcijski prizor. In ravno tu je problem delitve ene zgodbe v dva filma. Igre lakote: Kruto maščevanje je bil zelo dober film in adaptiran je bil po knjigi, ki je imela enako število strani kot Upor. Oba dela Upora bi bila boljša skupaj, kot en koheziven film. Hkrati bi lahko s tem celotna zasedba opravila solidno delo, ki ga tudi je v prejšnjih delih.

hunger-games-mockingjay-part-2-star-squad-1

Po ogledu 1. in 2. dela Upora, razumem odpor, ki jih gledalci in nekateri kritiki imajo na filme kot so Igre lakote, Labirint in Razcepleni. Vendar distopični svet ustvarjen tu, zanimiva in napeta zgodba ter Katniss kot glavna junakinja s katero se lahko gledalci poistovetimo (do neke mere vsaj) močno dvignejo kvaliteto franšize. Jennifer Lawrence v tem filmu ne pokaže veliko, vendar nikakor ne igra slabo. Hutcherston je tokrat tisti, ki me je zelo presenetil s svojo raznoliko predstavo. Zgodba se na trenutke zelo vleče, vendar dobri in napeti akcijski prizori nas hitro povlečejo nazaj v dogajanje. Igre lakote: Upor, 2. del je dober zaključek franšize, ki pa bi lahko bil boljši, če se Hollywood ne bi oklepal svoje politike delitve filmov na dva dela. Vendar, ker sta tako Hobit, kot tudi Igre lakote, bila zelo finančno uspešna, se bo ta trend najverjetneje nadaljeval tudi v prihodnosti.

 

1
Pošlji komentar

avatar
1
0
0
 
0
Napovednik: Independence Day: Resurgence (2016) – FILMSTART.
  Subscribe  
novo najstarejše najbolj všečkano
Obvesti me
trackback
Napovednik: Independence Day: Resurgence (2016) – FILMSTART.

[…] slabo sprejetem Čas po Zemlji. Novi igralci,  ki so dopolnili zasedbo so Liam Hemsworth (Igre Lakote: Upor, 2. del), Maika Monroe (The Guest, Zlo za petami, Joey King (Priklicano zlo) ter Sela Ward (Ni je več). Za […]