Ogledano: Igre lakote: Upor, 1. del (2014)
Metacritic.com6.4
Imdb.com6.9
Rottentomatoes.com6.5
Filmstart.si6.8
Pozitivno
  • Jennifer Lawrence kot Katniss Everdeen
  • zanimiva osrednja zgodba in politično ozadje
  • predstava stranskih igralcev
Negativno
  • na trenutke dolgočasen
  • pomanjkanje kemije med Katniss in Galeom
  • predstavi Hemswortha in Dormerjeve
6.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
7.3

MV5BMTcxNDI2NDAzNl5BMl5BanBnXkFtZTgwODM3MTc2MjE@._V1_SX214_AL_Naslov: Igre lakote: Upor, 1. del (The Hunger Games: Mockingjay- Part 1)
Premiera:  
20.11.2014 (Cineplexx)
Žanr:
Znanstvena fantastika, pustolovščina
Država:
ZDA
Igrajo:
Jennifer Lawrence, Josh Hutcherston, Liam Hemsworth, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Elizabeth Banks
Režija: 
Francis Lawrence


OPIS:

Katniss Everdeen, dekle, ki se je igralo z ognjem, je že drugič preživela Igre lakote. Njej in peščici tekmovalcev je uspelo pobegniti v okrožje 13, kjer predsednica Coin načrtuje upor proti prestolnici. Katniss mora sprejeti svojo vlogo simbola upora, da lahko reši Peeto in narod, ki ga je ganila s svojim pogumom.


FILMSTART. RECENZIJA:

Tako kot film Medzvezdje, je najnovejši del Igre lakote franšize izšel na Bluray ter na spletnih video distributerjih kot sta Google Play ter iTunes. Da bi ustvarjalci filma iztržili čimveč denarja iz franšize, so se odločili, da bodo zadnjo knjigo Suzane Collinsove uspešne knjižne trilogije adaptirali in razdelili z dvema filmoma (tretja knjiga je celo par strani krajša od prejšnje knjige).

la_ca_1023_hunger_games

Z oskarjem nagrajena igralka Jennifer Lawrence se vrača kot Katniss Everdeen, ki je zdaj postala simbol za vedno močnejše uporniško gibanje. Tukaj se film poslovi od arene in kakršnihkoli primerjav, ki jih je do zdaj imela z japonskim filmom Battle Royale. Film se osredotoči na večjo sliko in ta je zelo zanimiva. Tako prestolnica, kot tudi uporništvo blatita drug drugo s propagandnimi posnetki in ta politični šah je izredno zanimiv. Katniss je tu le propagandna figura za uporništvo in v tej vlogi je zelo slaba, saj so igralske sposobnosti dekleta, ki se igra z ognjem, milo rečeno, pomanjklive.  Ti prizori ponujajo velik del humorja v precej temnem in pesimističnem filmu.

Vendar Jennifer Lawrence ni edina z oskarjem nagrajena igralka v filmu. Zasedbo sestavljata tudi letos z oskarjem nagrajena Julianne Moore ter lani preminuli Philip Seymour Hoffman. Moorova igra predsednico Coin, ki je vodja uporništva in okrožja 13, Hoffman se pa vrača v vlogi Plutarcha, ki skupaj s Katniss pripravlja propagandne posnetke. Moore je odlična kot hladna in preračunljiva predsednica, Hoffman pa prinaša veliko in dobrodošlo mero humorja v filmu. Elizabeth Banks in Woody Harrelson tudi ponovno navdušita kot naivna Effie Trinket ter pijani Haymitch.

Coin_+_Heavensbee_in_MockingjayNajvečji problem filma je ta, da je kljub zanimivi zgodbi, zelo dolgočasen. Očitno je, da je film le priprava za drugi del filma. Zavestna odločitev ustvarjalcev, da iztržijo kolikor se le da iz franšize, jih je stalo kvalitete samega filma. Dolžina filma je 2 uri in očitno je, kje bi se stvari lahko izrezale. Prizori med Katniss in njenim “prijateljem” Galeom so še posebej slabi in dvomim, da bodo še največji oboževalci franšize verjeli ljubezenskemu trikotniku, ki mu bodo priča v filmu. Med igralcema ni nikakršne kemije.

Tudi nekateri drugi igralci ne prepričajo. Natalie Dormer, ki je sicer izvrstna igralka, je v tem filmu dokaj pozabljiva. Liam Hemsworth pa preprosto ni dober igralec. V prvih dveh filmih me ni prepričal kot Gale in tudi tukaj ni nič drugače. Hemsworthova predstava me zelo spominja na Kristen Stewart iz Somrak franšize, saj podobno kot ona, tudi on igra svojo vlogo brez kakršnihkoli čustev.

Če povzamem je film zelo zanimiv in ima nekaj komičnih in nekaj presenetljivo čustveno nabitih trenutkov. Vendar za vsakim zanimivim prizorom v filmu stoji dolgočasen in nepotreben prizor. Film ves čas gradi k epskemu zaključku, ki ga bomo lahko videli letos v kinodvoranah.

The-Hunger-Games-Mockingjay-Part-1-Cressida-and-Gale-2-1024x614

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] knjig, smo lani dobili dokaj nezanimivo nadaljevanje  “trilogije” Igre lakote. Igre lakote: Upor, 1 del je bil namenjen gradnji velikega konca, ki bo prikazan v drugem delu in temu primerno je bil film […]

1
0
()
x