Ogledano: Igralec št. 1 (2018)
METACRITIC.COM6.4
IMDB.COM8
ROTTENTOMATOES.COM7.6
FILMSTART.SI8.1
POZITIVNO
  • popkulturne reference
  • prepletanje dveh svetov
  • simpatična mlada ekipa
NEGATIVNO
  • klišeji
7.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
7.1

Naslov: Igralec št. 1 (Ready Player One)
Premiera: 28. marec 2018 (Slovenija)
Žanr: akcija, pustolovščina, znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance
Režija: Steven Spielberg


OPIS:

Leta 2045, po smrti tehnološkega mogula Jamesa Hallidayja (Mark Rylance), se v virtualnem svetu večina aktivne populacije bori za njegovo zapuščino. Ta ni nič drugega kot lastništvo nad imperijem, po katerem hlepijo tudi dobro organizirani negativci pod vodstvom lastnika konkurenčnega podjetja IOI, Nolana Sorrenta (Ben Mendelsohn) …


FILMSTART. RECENZIJA:

Si predstavljate film, posnet po znanstvenofantastični knjižni uspešnici, ki časti in spretno niza reference na nekatere popkulturne dosežke (predvsem) 80-ih let 20. stoletja? Komu bi zaupali režijo? Morda človeku, ki je s svojimi kultnimi deli pomagal definirati desetletje in katerih omemb vse polna je tudi knjiga sama? In kdo neki bi ta človek bil? Žrelo, E.T. – Vesoljček, franšiza Indiana Jones in Jurski park so samo nekatera izmed njegovih del … Težkokategorniku Stevenu Spielbergu je po dolgem času ponovno uspel veliki met!

Predloga Ernesta Clina je izšla leta 2011, še pred tem pa so pri Warner Bros. odkupili pravice za prenos na velika platna. Dandanes je nostalgije za 80-imi vse polno, spomnimo se samo uspeha prvih dveh sezon Netflixove serije Stranger Things ali pa Tistega, posnetega po zloglasnem delu Stephena Kinga (pisatelja film kakopak ne pozabi omeniti, a več o tem že čez nekaj vrstic.) Tudi če se ozremo za najnovejšimi kriki mode ali pa zgolj prisluhnemo komercialnim radijskim postajam, je kaj kmalu jasno, o čem je govora. Prenasičenosti navkljub je treba v zakup vzeti dejstvo, da je, kot zgoraj zapisano, Cline svoje opravil še pred aktualnim “hype”-om.

Igralec št. 1 je ambiciozen filmski projekt, pravi tehnični izziv za ustvarjalce, o čemer priča že višina budžeta. V na videz neizvedljivem cineastičnem eksperimentu se resničnost in fikcija lepo prepletata, znotraj tega pa dobimo kar nekaj pametnih in premetenih potez, kot je denimo ukana, s katero Wade (ali, bolje rečeno, Parzival) ter ekipa zavedejo glavnega negativca. Vrhunec gotovo predstavlja scena, v kateri glavni junaki vstopijo v kopijo tiste iz filma Izžarevanje. Če gledalec do tedaj uživa v odkrivanju številnih referenc, potem tukaj njihovo predhodno poznavanje dobi povsem uporabno vrednost. Točno vemo, kakšna nevarnost čaka Aecha, ki naivno sledi dvojčicama, in v kaj se utegne spremeniti voljna ženska, ko elegantno zleze iz kopalne kadi. Pri vsem skupaj je kazalec na “suspenzometru” seveda premaknjen skrajno desno.

Mlada igralska ekipa “High Five”, sama po sebi referenca, je simpatična, kljub vsemu pa o likih ne izvemo kaj dosti; še največ ozadja imata Wade in Samantha, ob snidenju v resničnosti preseneti Helen, medtem ko Akihide in Toshiro pomenita (zgolj) prikupen priključek. Wadov avatar Parzival je nekakšna zmes mladega Bowija, člana skupine Duran Duran in Buckarooja Banzaija, Art3emis predstavlja animejevsko junakinjo na motorju iz Akire, alter ego velikana Aecha nekje proti koncu postane železni velikan s po Terminatorjevo navzgor obrnjenim palcem, Sho in Daito pa spominjata na junake iz videoiger “Street Fighter” in “Mortal Combat”. Igralsko absolutno najbolj izstopa Mark Rylance v svoji četrti hollywoodski vlogi. Tokrat se je prelevil v Jamesa Hallidayja, tehnološkega genija in najbogatejšega zemljana, katerega najljubša pesem je “Video Killed the Radio Star”, najljubši videospot “Take On Me”, najljubši citat pa vzet iz Supermana. Velikan britanskega gledališča je tako že tretjič (a ne zadnjič) sodeloval s Spielbergom, pa čeprav se je v preteklosti megalomanskih projektov spretno ogibal.

Za glasbo je po odstopu Johna Williamsa poskrbel Alan Silvestri, znan po sodelovanju z Robertom Zemeckisom, avtor podlage za Vrnitev v prihodnost. Poleg originalne glasbe se zvrsti kar nekaj zimzelenih uspešnic, katerih večina, kot filmu pritiče, zaradi obrabljenosti spada v kategorijo klišejev. Za razliko od spretno izbrskanih hitov po vzoru Varuhov galaksije tako slišimo Van Halenov “Jump”, “Faith” Georgea Michaela in prvič po Trumpovi kampanji tudi “We’re Not Gonna Take It” skupine Twisted Sister. Seveda brez omembe “Thrillerja” ne gre.

Referenc s sveta filma, glasbe in videoiger je vse polno in gotovo jih, predvsem nepoznavalec, ob prvem ogledu večino prezre. Med drugimi na bojnem polju opazimo Freddyja Kruegerja, lutko Chuckyja, Duka Nukema … na zloglasni dirki številnih filmskih in televizijskih avtomobilov udeležence preganjata T-Rex ter King Kong, prebivalci Oasisa pa na Mount Everest plezajo v družbi Batmana. Med posameznimi avatarji uzremo Beetlejuiceja, zlobni Nolan Sorrento pa obljubi, da bo, v kolikor se polasti nadzora nad virtualnim svetom, le-tega spremenil v tistega iz filmov Johna Hughesa, ki nikakor nima zveze z onim iz Ameriške gimnazije

Predvidljivosti Igralcu št. 1 ne gre očitati, prav tako lahko realizem brez težav odvržemo v zameno za užitek. Film sproža vprašanja o trenutno zelo popularni in razvijajoči se industriji navidezne resničnosti, a na pomisleke o smiselnosti obstoja zunaj resničnega sveta tudi odgovori, kakopak z izposojenim citatom:

“I’m not crazy about reality, but it’s still the only place to get a decent meal.”

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x