Ogledano: Igra prestolov (5. sezona)
Imdb.com9.5
Imdb.com9.1
Rottentomatoes.com9.7
Filmstart.si8.4
Pozitivno
  • Jon Sneg in dogajanje na Zidu
  • Aryino urjenje
  • propad Stannisa Baratheona
Negativno
  • zgodba v Dorniji je bila nezanimiva
  • Daenerysin lik se prepočasi razvija
9.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (10 Votes)
9.0

Letos smo si lahko na HBO ogledali že 5. sezono Igre prestolov. Ta serija je navdušila tudi nas in odločili smo se, da bomo napisali tudi recenzijo letošnje sezone. V recenziji bom omenil mnogo pomembnejših dogodkov, ki so krasili to sezono, zato NE preberite recenzije, če si nočete uničiti gledanja 5. sezone Igre prestolov. Če pa želite izvedeti malo več o našem mnenju o letošnji Igri prestolov pa vas vabimo k poslušanju prihajajoče nove epizode Kinostopa.

Jon-holding-court-Official-HBO

Jon Sneg kot 998. poveljnik Nočne straže.

Pozor: Besedilo vsebuje spoilerje, kateri lahko vplivajo na izkušnjo ob gledanju serije Igra prestolov.

Letos je uspelo seriji dohiteti knjige, kar je pomenilo veliko presenečenj tudi za nas bralce. Starkom je počasi začelo dobro kazati – Sansa je postala veliko bolj zanimiv lik, Jon je postal vodja Nočne straže na Zidu in Arya je začela s svojim urjenjem, da postane morilka. Brana in Rickona (da, na njega radi pozabljamo) pa letos nismo imeli priložnost videti, saj sta njuni zgodbi dohiteli knjige že prejšnjo sezono. Jonova zgodba je bila še posebej zanimiva, saj smo videli breme, ki ga nosi položaj vodje Nočne straže. Pankrt z Zimišča je videl večjo sliko in zato je vedel, da potrebuje divježe na svoji strani, ko bodo napadli beli hodci, vendar njegovi “bratje” te slike niso videli. Dobili smo tudi prve prave znake, da se nekaj več skriva v Jonu Snegu, saj sta tako Mellisandre kot Nočni kralj (poveljnik nesmrtne vojske belih hodcev) videla nekaj v njem. Če je to res bomo, izvedeli v naslednji sezoni, saj nas je Igra prestolov z zadnjim prizorom sezone presenetila s šokantnim umorom Jona Snega. Prizor je bil zelo brutalen, še posebej zato, ker so ga izdali tisti, katere je imel Jon za brate. Njegova smrt me je zelo spominjala na tisto Gaja Julija Cezarja.

Y2RTHDj

Stannis Baratheon med načrtovanjem obleganja Zimišča.

Stannisova zgodba je tudi bila polna presenečenj. Mnogim je bil lik Stannisa zelo všeč in v tej sezoni smo lahko videli zakaj. Kazal je prava čustva do svoje hčerke, imel je spoštovanje do Jona in tudi on je videl večjo sliko. Prizori med njim in njegovo hčerko Shireen so bili zelo dobro narejeni in vsi smo videli, da bi bil lahko dober kralj. Žal pa je Stannisu pravica do prestola pomenila več kot njegova hčerka in njegova odločitev, da jo da sežgati ga je naredila v antagonista serije. Sežig princese Shireen je bil nepričakovan in eden izmed najbolj pretresljivih trenutkov v Igri prestolov sploh (kar pove veliko). V zadnji epizodi smo bili priča Stannisovem propadu (kar bi morda lahko podaljšali na več epizod), vendar močno dvomim, da je zares mrtev, saj če bi ga hoteli ustvarjalci serije zares ubiti, bi to tudi pokazali.

5. sezona je na veliko vključila tudi religijo 7 bogov, ki so jo do zdaj le bežno obravnavali. Novi visoki svečenik oziroma “visoki vrabec” je bil zanimiv dodatek k seriji in je bil dokaz, da se z denarjem ne da vsega kupiti. Jonathan Pryce je bil v tej vlogi odličen in zabavno je bilo gledati njegove verbalne dvoboje s Cersei ter z Olenno Tyrell. Ustvarjalci serije so Cersei dali na najnižjo možno točko in na (bežne) trenutke smo lahko sočustvovali z njo. Njeno pokoro, ki je vključevala sprehod do gradu brez kakršnihkoli oblačil, je bilo zelo težko gledati, kar je presenetljivo, glede na to, kako grozen je njen lik.

cersei-and-the-high-sparrow-guy

Cersei in “visoki vrabec”.

Od letošnjih epizod z lahkoto izpostavimo osmo, imenovano “Hardhome”. Zadnjih 20 minut epizode sem imel občutek, kot da bi gledal filmski spektakel. Nesmrtna vojska je bila strašna in vse ostale težave v Zahodnjem so naenkrat postale brezpredmetne. Dogajanje na Zidu in onkraj njega je postala najbolj zanimiva stvar serije in upam, da osredotočenje na to prizorišče po dogodkih zadnje epizode sezone ne bo upadlo.

Največji minus te sezone je bilo zagotovo dogajanje v Dorniji. Družina Martell je bila večkrat omenjena v seriji, vendar smo njihovega člana prvič videli v četrti sezoni (Oberyn Martell). Oberyn se je nemudoma prikupil gledalcem, vendar žal ni preživel dvoboja z Vršacem. Letos smo lahko videli omenjeno Dornijo, ko se je Jaime odločil “rešiti” princeso Myrcello skupaj s serom Bronnom. Čeprav so bili prizori med Jaimijem ter Bronnom zanimivi in na trenutke tudi smešni, avantura v južni del kraljestva ni doprinesla k ničemer. Doran Martell je bil zanimiv lik in želel sem si, da bi ga kazali več, vendar so bile t.i. “peščene kače” precej slabo napisane, glede na standard serije. Med skoraj vsakim prizorom v Dorniji sem si želel, da bi kazali raje katerikoli drugi kraj, kjer se nahajajo naši najljubši liki.

bronn_jaime

Ser Bronn in Ser Jaime v Dorniji.

Tudi Daenerysino zgodbo so zelo razvlekli in izgleda, da še kar nekaj časa ne bomo mogli videti njenega prihoda v Kraljevi pristanek. Khaleesi spremljamo od samega začetka in izmed vseh likov se je ta tekom petih sezona najmanj razvila. Njeno zgodbo je vsaj popestril prihod Tyriona Lannisterja, kar bo naredilo naslednjo sezono še toliko bolj zanimivo. Tyrion je vedno bil odličen del serije in v tej sezoni ni bilo za pričakovati nič drugega. Njegovi prizori z Varysom so bili eden vrhuncev sezone in glede na to, kako se je ta končala, lahko pričakujemo še več takih prizorov naslednje leto.

Čeprav je bila ta sezona meni osebno za zdaj najslabša izmed vseh, je bila 5. sezona še zmeraj zelo dobra. Vzpon in padec Jona Snega, Theonova odrešitev, Aryino urjenje in maščevanje, propad Stannisa (in s tem morda tudi ene izmed največjih družin Westerosa), Tyrionovo potovanje ter Cerseina pokora so bili utrinki letošnje sezone. Ramsay Sneg (zdaj uradno Bolton) je postal sovražnik številka 1 za gledalce, vendar menim, da deček Olly ni daleč za njim. Med vsem tem dogajanjem pa še zmeraj ne vemo, kaj ima za bregom Petyr “Mezinček” Baelish.

Wars_to_come_tyrion_varys_pentos

Varys in Tyrion v Pentosu.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] koncem pete sezone Igre prestolov smo prišli do točke, ko je serija ujela dogajanje v zbirki knjig Pesem ledu in ognja, po kateri […]

trackback

[…] v vlogi strojepiske in tajnice Lily James (Voznik), kot viskont Halifax pa Stephen Dillane (Igra prestolov). Poleg Oldmana med vsemi najbolj izstopa avstralski igralec Ben Mendelsohn, ki zablesti kot George […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x