Ogledano: Igra imitacije (2014)
METACRITIC.COM7.2
IMDB.COM8.2
ROTTENTOMATOES.COM9
FILMSTART.SI9
POZITIVNO
  • odlična predstava Benedicta Cumberbatcha
  • Dobro dodelani stranski liki
  • Napeta bitka proti času
NEGATIVNO
  • nepotrebna vohunska podzgodba
8.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (8 Votes)
7.9

TheImitationGame-BCNaslov: Igra Imitacije (The Imitation Game)
Premiera:
21.1.2015 (Slovenija)
Žanr: Biografski film, drama
Država:
ZDA/VB
Igrajo: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance
Režija:
Morten Tyldum


OPIS:

Režiser Morten Tyldum je postregel gledalcem z malo manj znano zgodbo o drugi svetovni vojni, ki je bila tajna skrivnost še mnogo desetletij po koncu vojne. V filmu spremljamo življenje britanskega matematičnega genija Alana Turinga, ki je ga je britanska vojska najela, da dešifrira sporočila nemškega šifrirnega stroja Enigma.


FILMSTART. RECENZIJA:

Igra Imitacije je eden izmed najboljših filmov postavljenih v čas druge svetovne vojne, kljub temu da sploh ne vidimo kakršnekoli bitke oziroma sploh strela pištole. Bitka proti nemškemu šifrirnemu stroju Enigma je bila bitka s časom, saj je stroj odločal o usodi millijonov ljudi tekom vojne. Ta bitka s časom se čudovito pokaže v samem filmu. Zgodba je napeta in prizor za prizorom drži pozornost gledalca.

Kvalitete biografskih dram so odvisne od glavnega igralca, ki nosi celoten film in Benedict Cumberbatch to stori z odliko. Britanski igralec je že po prvi sezoni uspešne britanske serije Sherlock, za katerega je v vlogi titularnega junaka tudi pridobil Emmy nagrado, postal uspešen igralec tudi na velikem platnu. Kot Alan Turing je dal svojo najboljšo predstavo do sedaj in lahko rečemo, da je njegova nominacija za oskarja definitivno na mestu. Turinga odlično upodobi, kot arogantnega in vzvišenega a hkrati tudi zelo ranljivega in družbeno izobčenega genija, ki mora rešiti uganko, ki bo krojila potek 2. svetovne vojne. Cumberbatch tudi odlično prikaže tegobe, ki jih je Turing imel kot posledica njegove spolne usmeritve v družbi in času, ko je bila istospolna usmerjenost zakonsko prepovedana in družbeno nesprejemljiva. To je vloga, ki bo definirala britančevo igralsko kariero.

   The-Imitation-Game-2014-Benedict-Cumberbatch

Stranski igralci se tudi dobro izkažejo v filmu, posebej je pa treba omeniti britansko igralko Keiro Knightley, ki jo najbolje poznamo kot Elizabeth Swann iz prvih treh filmov Pirati s Karibov. Knightley igra briljantno matematičarko Joan Clarke, ki iz zakulisija pomaga Turingovi ekipi pri dešifriranju Enigme. Clarke tudi humanizira lik Turinga in s tem pomaga gledalcem da se z glavnim likom tudi bolje poistovetimo. Matthew Goode pa kot matematik Hugh Alexander predstavlja vse to kar Turing ni: šarmanten, samozavesten in dober z ljudmi in njegovi prizori s Turingom predstavljajo solidno spremljevalno zgodbo.

Še ena dobrodošla prednost filma je preskakovanje med različnimi obdobji Turingovega življenja. Turing svojo zgodbo pripoveduje v povojnem Londonu leta 1951 detektivu na policijski postaji. Osrednja zgodba je sicer postavljena v čas, ko Turing poskuša z ekipo dešifrirati Enigmo, vendar veliko pozornosti film posveti tudi njegovemu odraščanju, ko je kot otrok bil izpostavljen krutemu nasilju s strani vrstnikov. Ti prizori so še posebej čustveno pretresljivi in gledalci lažje razumemo zapleteno osebnost Alana Turinga.

THE IMITATION GAME

Za filme posnete po resničnih dogodkih je znano, da si ustvarjalci dovolijo določeno mero umetniške svobode pri snemanju takih filmov. V filmu je sicer mnogo takih stvari, ki se v resnici niso zgodile, vendar bolj ali manj lepo dopolnjujejo zgodbo in jo naredijo bolj zanimivo  ne da bi vzeli od glavnega sporočila filma. Vendar, v drugi polovici film dobi izmišljeni vohunski aspekt, ki ni imel nikakršne povezave z delom Alana Turinga in ni pripomogel k celoti filma. Ta izmišljeni segment se tudi ne razreši v filmu, zato je bila vključitev tega aspekta vprašljiva.

Film norveškega režiserja Morteny Tylduma si je prislužil kar 8 nominacij za oskarje, med njimi nominacijo za najboljši film, najboljšega režiserja za Tylduma, glavno moško vlogo za Benedicta Cumberbatcha ter za žensko stransko vlogo za Keiro Knightley. Igra imitacije je odličen film, ki je vseskozi zanimiv in napet in uspešno prikazuje življenje zapletenega kriptografa in genija Alana Turinga.

Imitation

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
3 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
eXpertiz
eXpertiz
6 leta nazaj

Res je, strinjam se z oceno. Zelo dober film, eden boljših letos, malce pa pokvari res tisti nepotreben vohunski vložek.

trackback

[…] Za še boljšo vizualno plat poskrbi tudi klavstrofobična glasbena podlaga Jóhanna Jóhannssona (Igra imitacije), ki med določenimi scenami ježi […]

trackback

[…] Cumberbatch, zvezdnik britanske televizijske serije Sherlock ter filmov, kot sta Igra imitacije ter Zvezdne steze: V temo, je navdušil mnogo ljudi, ko je sprejel vlogo popularnega Marvelovega […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x