Ogledano: Idila (2015)
Imdb.com6.2
Filmstart.si6
Pozitivno
  • Zanimiva lika kmetavzov
  • Dober konec
Negativno
  • Nezanimiva druga tretjina
  • Slabše spisani pozitivni liki
  • Za grozljivko film ni kaj prida strašen
6.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (16 Votes)
5.2

Idila Filmstart Slovenska grozljivka Tomaž Gorkič, Sebastian Cavazza
Naslov:
 Idila 
Premiera:
30.9.2015 (Slovenija)
Žanr:
 Grozljivka
Država:
 Slovenija
Igrajo:
Nina Ivanišin, Lotos Šparovec, Jurij Drevenšek, Sebastian Cavazza, Nika Rozman
Režija: 
Tomaž Gorkič


OPIS:

Fotomodel Zina (Nina Ivanišin) se dan po prežurani noči odpravi na novo snemanje s svojo stalno ekipo, ki jo sestavljajo fotograf Blitcz (Sebastian Cavazza), asistentka Dragica (Manca Ogorevc) ter še drugi fotomodel Mia (Nika Rozman). Med fotografiranjem pa stvari postanejo čedalje bolj čudne, saj ekipo začneta nadlegovati lokalna kmetavza Francl (Lotos Vinčec Šparovec) in Vintlr (Jurij Drevenšek).


FILMSTART. RECENZIJA:

Piše se leto 2015 in Slovenija je dobila šele svojo prvo grozljivko oz. vsaj tako je bila oglaševana. Sodeč po podatkovni bazi Imdb smo že leta 1994 posneli film Morana, ki bila med drugim tudi grozljivka. Vrnimo se nazaj v sedanjost in k aktualnemu filmu, ki sliši na ime Idila in je pred kratkim na Festivalu slovenskega filma tudi prejel štiri nagrade Vesna, med drugim tudi za najboljši film. Sedaj je film tudi na rednem sporedu v slovenskih kinematografih kjer si jo lahko ogleda tudi celotna Slovenija.

Pred ogledom in še posebej po ogledu napovednika je bil marsikdo z menoj na čelu malce skeptičen glede same kvalitete filma, toda priznati moram, da me je film v tej smeri navdušil. Sam izgled ter efekti so zelo dobri, glede na okoliščine (denar) in bi jih zagotovo lahko postavili ob bok nekaterim filmom z veliko večjim proračunom in produkcijo. Glavni zvezdi filma sta zlikovca Francl in Vintlr, ki imata neko osebnost ter sta zagotovo dala dušo filmu. Tu bi pohvalil tudi make-up ekipo, ki je opravila dobro delo na njunem izgledu, ki je zelo prepričljiv. Toda še bolje sta se odrezala igralca Lotos Vinčec Šparovec in Jurij Drevenšek, ki sta skupaj s scenaristom ustvarila ena izmed bolj zapomnljivih slovenskih filmskih likov.

manca-ogorevc-sebastian-cavazza-nika-rozman-in-nina-ivanisin_biggalleryimage

Žal pa to ne velja za drugo stran igralske zasedbe. Like za katere bi moral gledalec navijati so spisani precej slabše in vsi po vrsti so zelo nesimpatični. Če je to še upravičeno za lika fotografa in nadležne sodelavke, je pa precej bolj moteče pri glavni junakinji Zini, ki je zelo cinična in nič kaj nasmejana oseba. V sklepnih prizorih je gledalec tako premalo navezan nanjo in skorajda navija za hudobca Francla. Tudi igralska predstava glavne igralke Nine Ivanišin ni kaj prida pomagala k temu oz. je bila v slogu povprečnega ženskega lika v grozljivki. Težko ocenim, če je bilo to storjeno namenoma, toda tu bi po mojem mnenju bolj simpatičen lik veliko bolje deloval.

Sam film na sredini precej popusti s svojim tempom. Takoj ko se pojavi osrednji zaplet oz. celotna druga tretjina je precej razvlečena zaradi nekaterih predolgih kadrov ob katerih se gledalec ne počuti kaj prida udobno, toda v negativnem smislu. Celotno dogajanje v kleti bi lahko bilo precej drugače sestavljeno, tako se pa nekateri stvari zgodijo v trenutku, medtem ko so drugi prizori zelo dolgi. Suspenza praktično ni vse do zadnje tretjine in težko je obdržati zanimanje. Zato pa toliko bolje izpade konec, ki je zelo domiseln in nepredvidljiv. Gledalcu da kakšno stvar za v razmislek in tudi pusti vrata odprta za potencialno nadaljevanje. Tako tudi dobimo končno povezavo med osrednjim predmetom domačega šnopca, ki je prisoten skozi celoten film.

Idila s svojo precej klasično in klišejsko zgodbo globalno gledano ne prinese ničesar novega k žanru, toda v celoti je zelo spodoben izdelek, ki bi ob morebitni popravi druge tretjine in nekaterih likov bil še veliko boljša filmska izkušnja. Zanimiva lika kmetavzev in dober konec sta zagotovo največja aduta filma in zanimivo bo videti kako lahko žanr grozljivke še napreduje na našem prostoru. Kot manjšo pripombo še velja omeniti malce preveč slovenski odliki filmov, kot sta turobnost in prekomerna uporaba kletvic, ki bi bila resnici na ljubo lahko precej zmanjšana v scenariju.

Idila Filmstart Slovenska grozljivka Tomaž Gorkič, Sebastian Cavazza

 

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] Ogledano: Idila (2015) […]

1
0
()
x