Ogledano: I Don't Feel at Home in This World Anymore (2017)
Metacritic.com7.5
Imdb.com7.1
Rottentomatoes.com9
Filmstart.si7.5
Pozitivno
  • zanimiva kombinacija mnogih žanrov
  • uporaba črne komedije
Negativno
  • počasnejši začetek
7.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0


Naslov:
I Don’t Feel at Home in This World Anymore
Premiera: 24. 2. 2017 (ZDA)
Žanr: kriminalka, drama
Država: ZDA
Igrajo: Melanie Lynskey, Elijah Wood
Režija: Macon Blair


OPIS:

Depresivni in raztreseni Ruth (Melanie Lynskey) neznanec vlomi v hišo in ji odnese nekaj dragocenih stvari. Ker lokalna policija ne pokaže kakšnega interesa v razrešitvi primera, se odloči vzeti pravico v svoje roke in pri tem ji pomaga še bolj nenavadni sosed Tony (Elijah Wood).


FILMSTART. RECENZIJA:

Na letošnjem festivalu Sundance je med bolj hvaljenimi filmi pristal prvenec igralca Macona Blaira, ki je poznan po sodelovanju z Jeremyjem Saulnierjem, trenutno enem najbolj vidnih režiserjev ameriškega neodvisnega filma. Slednji je priznan po filmih Otožno razdejanje (Blue Ruin, 2013) in Zelena soba (Green Room, 2015), ki ju je bilo mogoče videti tudi na ljubljanskem Liffu. Saulnierjeve filme odlikuje velika uporaba nasilja, zanimiva atmosfera odmaknjenih delov Amerike in malce bolj konvencionalna zasnova. Naštete stvari je mogoče zaslediti tudi v I Don’t Feel at Home in This World Anymore.

Poleg prej omenjenih dejavnikov lahko v Saulnierjevih filmih najdemo zanimive like, ki so redko upodobljeni v hollywoodskih projektih. V Zeleni sobi so tako protagonisti člani punkovske skupine, medtem ko v Blairovem prvencu spremljamo precej neobičajen par čudaške Ruth in še bolj čudaškega Tonyja. V vlogi prve lahko vidimo novozelandsko igralko Melanie Lynskey, bolj poznano kot zasledovalsko sosedo Charlieja Sheena iz serije Dva moža in pol (Two and a Half Men), ki zelo preseneti kot protagonistka celovečernega filma. Zelo dobro ji parira tudi “Frodo za vekomaj” Elijah Wood, ki se z novo precej posrečeno vlogo poskuša še dodatno oddaljiti od slavne trilogije Gospodar prstanov. Na prvi pogled precej neobičajen par se, kot je bilo za pričakovati, izkaže za zanimivo in kompatibilno dvojico, ki razrešuje skrivnost zločina, kateri se je pripetil protagonistki.

Blair, podobno kot njegov mentor Saulnier, ne prikaže tipične kriminalke ali zgodbe o maščevanju, saj je v ospredju odnos obeh protagonistov do vsakodnevne družbe, kot pa iskanje potencialnega zločinca. Oba lika sta vse do pričetka filma odrezana od družbe in se počutita osamljena, toda pripetljaj doda zagon in smisel njunemu življenju. Kljub temu, da se film med vrsticami ubada s precej globokimi temami, je Blairov prvenec zanimiva žanrska zmes, polna črne komedije, ki je ne vidimo med hollywoodskimi projekti. Obilica nazornega nasilja, prismuknjeni liki in samoreference na žanr maščevanja dodajo svojevrsten pečat filmu, ki je zelo vzpodbuden korak v režiserski in scenaristični karieri Macona Blaira.

Ošvrkniti velja le malce počasnejšo prvo polovico filma, ki potrebuje nekaj časa, da zažene svoje kolesje. Toda ko potegnemo črto je I Don’t Feel at Home in This World Anymore zelo všečna žanrska zmes, ki se je v svojem življenjepisu ne bi sramovat niti kak bolj priznan filmar ali igralec.

P.S.: Film je na festivalu Sundance odkupil Netfix in tako je ogled možen iz domačega naslonjača.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x