Ogledano: Houston, imamo problem! (2016)
Imdb.com8.3
Filmstart.si8
Pozitivno
  • Odlična satira polpretekle zgodovine
  • Visoka produkcija
Negativno
  • Pomanjkanje konteksta
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
9.5

httrc4r8frdiqptz2gttvxnrpyy6gceo
Naslov:
 Houston, imamo problem! (Houston, We Have a Problem!)
Premiera: 5. 5. 2016 (Slovenija)
Žanr: dokumentarni
Država: Slovenija, Hrvaška, Nemčija, Češka, Katar
Režija: Žiga Virc


OPIS:

Jugoslavija naj bi v Titovih časih razvijala svoj vesoljski program in ga nato med vrhuncem hladne vojne prodala ZDA, ki se je tekom lastnega razvoja znašla v težavah. S tem denarjem se je začela velika gospodarska rast Jugoslavije, toda ZDA so medtem ugotovile, da so načrti pravzaprav ničvredni, tako pa je med državama nastal konflikt …


FILMSTART. RECENZIJA:

Pred nekaj leti je bil v oddaji Preverjeno! predvajan nadvse zanimiv prispevek, ki je predstavil domnevo o potencialnem vesoljskem programu naše bivše države Jugoslavije, kateri naj bi bil pozneje prodan v ZDA. Sedaj smo iz tega dobili celoten dokumentarec. Je Tito res spravil Američane na Luno? Smo sploh kdaj razvijali vesoljski program? Na to v svojem filmu, naslovljenem Houston, imamo problem!, poskuša odgovoriti Žiga Virc.

V prvi vrsti je treba zapisati, da gre pravzaprav za “mockumentarec”. To je zvrst dokumentarca, v katerem se prepletajo resnična dejstva in fikcija, vse skupaj pa je prikazano na malce bolj humoren način. Mnoge humoristične nanizanke se lotevajo podobnega načina podajanja zgodbe, pri tem pa zagotovo velja omeniti Pisarno (The Office) in Parke in rekreacijo (Parks and Recreation). Pozabimo sedaj na serije in se vrnimo k dokumentarcu. Houston, imamo problem! je odličen preplet omenjenih zadev in je ustvarjen s pomočjo arhivskih posnetkov in igranih prizorov. Najboljši del filma je ravno to, da mora gledalec dešifrirati, kaj je bilo zaigrano in katere osebe so sploh resnične. Manipulacija sicer dejanskih dogodkov je predstavljena zares odlično in domišljija ustvarjalcev se je izkazala s tem, da so na tako bizaren  a po drugi strani za zgodovinsko neukega gledalca smiseln način  na “novo” spisali polpreteklo zgodovino.

HOUSTON_WE_HAVE_APROBLEM_web_1b

Josip Broz Tito je bil znan kot velik ljubitelj filma in junaških zgodb. Konec koncev je bil ogromen del državnega proračuna namenjeni jugoslovanski filmski produkciji, katere vrhunec je zagotovo Bitka na Neretvi. V njej se je skozi zgodbe druge svetovne vojne izrisovalo junaštvo naroda in nenazadnje tudi Tita, kar je bilo namenjeno domačemu občinstvu. Houston, imamo problem! Tita idealizira tako dobro, da bi bil tudi sam maršal izredno ponosen. Toda, ali je ta idealizacija res samo enodimenzionalna ali se ji film po drugi strani tudi posmehuje? To je še eden izmed trikov, ki je režiserju Žigi Vircu dobro uspel, saj na prvi pogled ne vidimo, ali Tita samo občuduje ali pa ga obenem tudi kritizira.

Filmu pa lahko žal očitamo pomanjkanje konteksta, saj razen satire in posmehovanja ne vsebuje končnega sklepa o tem, čemu je dokumentarec sploh namenjen. Zdi se kot podaljšana verzija nekajminutnega televizijskega prispevka, zato bi dejansko lahko bil skrajšan. Nekje na polovici pride tudi do prevelike spremembe v zgodbi, saj se od obljubljenega raziskovanja teorije zarote o resničnosti jugoslovanskega vesoljskega programa prelevi v posebno interpretacijo Titove Jugoslavije. Resda je to posledica popolne absurdnosti tega mita, toda to hkrati potrjuje, da bi bil film ob večjem fokusu nekoliko krajši.

Houston, imamo problem! je zelo dobra satira, ki je povrhu vsega še na izredno visokem produkcijskem nivoju. Ljubitelji predosamosvojitvenega obdobja bodo gotovo našli ogromno materiala za zadovoljstvo, obenem pa se utegnejo marsikateri nasprotniki takratnega režima preresno obregniti ob snov in prepričljivost njenega prikaza. Toda to je bil verjetno tudi namen.

houston2

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me