Ogledano: Hobit - Bitka petih vojska (2014)
Metacritic.com5.9
IMDB.com7.6
Rottentomatoes.com6
Filmstart.si7.3
Pozitivno
  • Množica detajlov, ki se navezujejo na Tolkienove knjige
  • Ena največjih in najdaljših filmskih bitk
  • Pravičen uvod v Gospodarja prstanov
Negativno
  • Vsiljen komični lik
  • Pretirana poraba CGI efektov
6.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (10 Votes)
8.1

Chinese-Theatre_Hobbit-The-Battle-of-theNaslov: Hobit – Bitka Petih Vojska (The Hobbit – The Battle of the Five Armies)
Premiera: 11.12.2014 (Cineplexx, Cankarjev Dom)
Žanr: Fantazija, pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Cate Blanchett
Režija: Peter Jackson


OPIS:

Po napadu starodavnega zmaja tretjega veka, Smauga, prebivalci Jezernega mesta nimajo več svojih domov. Pod vodstvom Barda se odpravijo nazaj v zapuščeno mesto Dale, ki leži pred vhodom v osamljeno goro Erebor. V Ereboru pa namesto veselja ob vrnitvi škratov in zmage nad Smaugom vlada norija in obup. Thorina se namreč loteva zmajeva bolezen in ga obnori z mislimi o zlatu in Arkenkamnu, ki je čudežno izginil. Norost oslepi Thorina in iz njega naredi pohlepnega škratskega kralja, ki ni pripravljen deliti svojega bogastva, niti tistim, katerim upravičeno pripada določen delež. Tako si usvari sovražnike med ljudmi in vilini, ki sedaj stojijo pred njihovim pragom. Nihče pa ne ve, da ork Azog pripravlja hitri napad nad njih, medtem, ko se le ti prepirajo med seboj.


FILMSTART. RECENZIJA:

Peter Jackson nas je še zadnjič odpeljal v svojo adaptacijo Tolkienovih knjig. Tokrat so mnenja o filmu Bitka petih vojska zelo različna, predvsem med tistimi, ki so ljubitelji knjig in tistimi, ki so ljubitelji filmov. Osebno sem velik ljubitelj vseh Tolkienovih del kot tudi Peter Jacksona in tudi Bitko petih vojska sem do sedaj že dvakrat videl. V tej recenziji bom primerjal dogajanje filma s knjigo in šel malo bolj globoko v zgodbo, zaradi česar priporočam nadaljno branje tistim, ki ste film že videli. Od tukaj naprej velja opozorilo za spoilerje.

Film se začne tam, kjer se drugi del konča, z zmajevim napadom nad Jezernim mestecem. Smaug ponovno izgleda čudovito in njegov napad nad mestom, kot tudi njegov poslednji let proti nebu sta ena od mojih najljubših, vizualno fantastičnih scen v filmu. Presenetljivo nam je Jackson prikazal tudi prizore gorečih ljudi, ki umirajo v svojem gorečem mestu. Tako kot v knjigi je Bard tisti, ki z zadnjo črno puščico zadane v edino šibko točko, ki jo ima Smaug. Vendar v nasprotju s knjigo tokrat ni nobenega drozga, ki mu pove o tej šibki točki in o še tako živih škratih v gori, pa tudi župan po napadu izgine, najverjetneje v globino jezera. Te manjše spremembe pri adaptaciji so vseeno bile na mestu, saj ima film že tako veliko bolj kompleksnega Barda. Druga sprememba je, ko župana nadomesti njegov pomočnik. S to spremembo ne bi bilo nič narobe, če bi v nadaljevanju zgodbe, ki se odvija v Dale-u, imel pomočnik Alfrid manj pojave. Alfrid je komični element, ki se pojavlja skozi film spet in spet, vendar na žalost vedno z isto šalo. Po zmagi na Smaugom Bard nekako prevzame vodstvo preživelih prebivalcev in jih odpelje v zapuščeni Dale. Takrat se prolog konča in vidimo napis “Bitka petih vojska”. Nekateri se sprašujejo zakaj ni mogel biti prolog vključen v drugi del hobita. Vendar je bila to v mojem mnenju pametna poteza. Ne samo, da smo zaradi konca v drugem delu nestrpno čakali na novi del, tako sta nam tudi zmaj in tragedija, ki se je zgodila v Jezernem mestu, ostala sveža v spominu, kar pa ima še velik pomen tekom filma.

THE HOBBIT: THE BATTLE OF FIVE ARMIES

V prvi polovici filma nam Jackson pokaže še celotno dogajanje v stari trdnjavi Dol Guldurja, ki je v knjigi samo na kratko omenjen. V drugem delu smo bralci knjige končno izvedeli, kdo je bil skrivnostni čarodej, ki je v knjigah nosil angleški naziv “necromancer”. Tako kot je bilo v knjigi omenjeno, je bil v Dol Guldurju res zbran Beli Svet (The White Council) in končno smo jih lahko videli v akciji. Borili so se namreč proti devetim kasneje znanim pod imenom Nazgul. Za oboževalce Gospodarja prstanov je bila to scena, ki je prehitro minila. Osebno sem takrat dobil kurjo polt in to v prvem in drugem gledanju. Ko so bili deveti duhovi premagani se je prikazal Sauron oz. njegov duh. Kar mi je bilo zelo všeč v trilogiji hobita je nevarnost, ki jo predstavlja Sauron, saj vidimo česa je sposoben tudi brez prstana, kar poda prstanu za kasnejše gledanje v Gospodarju prstanov še večjo težo. Galadriel se spopade s Sauronom in ga prežene z vilinsko svetlobo (katero je v Bratovščini prstana prejel Frodo) daleč na jug. Kot vemo je s to akcijo izgubila veliko moči. To se zopet poveže na film Bratovščine prstana. Če se spominjate je Galadriel med vsem dogajanjem v Gospodarju prstanov počivala v Lothlorienu in govorila o koncu vilinov v srednjem svetu. Njene besede “Oslabela bom in odšla na zahod in ostala Galadriel“, pa končno dobijo pomen. Pika na i je dialog med Elrondom in Sarumanom, kjer Elrond svetuje, da se to zlo preganja naprej, Saruman pa pomiri vse prisotne in naredi Saurona za svoje poslanstvo. Vse to se zgodi v zelo kratki sceni, ki pa ima ogromen pomen za zgodbo gospodarja prstanov.

Druga zadeva, ki je v knjigi le omenjena je kraj Gundabad. V knjigi izvemo, da je ena od orkovskih vojsk prišla iz Gundabada. V filmu pa celo vidimo ta kraj, ko ga obiščeta Legolas in Tauriel. Vse skupaj se mi zdi dobra ideja in spet nekaj kar je posvečeno ljubiteljem knjige, vendar bi si vseeno želel videti malo več. Vilina opazujeta dogajanje samo iz velike razdalje, zaradi česar ne vidimo veliko. Da je Legolasova mati umrla tukaj je še edina nova informacija, ki jo prejmemo. Thranduil pove Legolasu, da ga je imela mati rada bolj kot življenje. Zaradi česar lahko sklepamo, da je umrla v boju za njega pred vrati velike trdnjave v Angmarju. To tudi razloži Thranduilove hladne besede za Taurielovo ljubezen. Še kot zanimivost naj povem, da so bili dragulji, ki si jih Thranduil tako zelo želi po vsej verjetnosti last njegove žene, ki so se morali izgubiti med pozabljeno bitko.

legolastauriel

 

V gori Erebor so medtem zaposleni z iskanjem Arkenkamna, ki ga Thorin tako zelo potrebuje, saj je to kraljevski kamen, najbolj vredni del celotnega zaklada. Enako kot v knjigi, ga ima v lasti Bilbo, ki ga želi vrniti Thorinu, vendar ga zaradi Thorinovega vedenja ne izroči. Thorina se loteva zmajska bolezen, kar zelo dobro vidimo v dialogu pred bitko, kjer Thorin pove Bilbu, da ne zaupa svojim škratom in da se ne bo odrekel zakladu. Ta govor vidimo v počasnitvi in odlično odigrano s strani Richarda Armitrage-a. S kimajočo glavo in zelo nizkim tonom Richard oponaša Smauga in če ste opazili je celo ponovil iste besede, ki jih je Smaug izrekel Bilbu v drugem delu: “I will not part with a single coin! Not one piece of it!“. To Bilbo prepozna in ve, da je postal nor. Balin in Dwalin se postavita proti svojemu kralju in ga skušata ponovno naučiti razuma, a ostalih škratov žal nič ne vidimo. Nekateri nimajo niti enega citata v celotnem filmu.

Tako kot škratje tudi Bilbo nima tako veliko pojave v zadnjem delu trilogije, zgodba se ne vrti več okoli njega temveč okoli ogromne bitke, ki je verjetno ena najdaljših posnetih filmskih bitk. Dogaja se na večih mestih hkrati in vključenih je več vojsk. Bitko je zaznamovalo kar nekaj odličnih epskih scen. Prihod Dainove vojske, skupni napad vilinov in škratov proti Azogovi vojski in v zaključku prihod kralja Thorina, ki je škratom dal novi zagon. Nekaterim prihod orkov ni bil všeč, ker so prišli s pomočjo ogromnih črvov. Kot sem preveril velikanski črvi (Were-worms) obstajajo tudi v knjgi, saj jih Bilbo omeni čeprav v drugem kontekstu. Po Tolkienovih besedah pa naj bi orki res presenetili vse skupaj in se kar iznenada pojavili. Zaradi tega ne vidim problema, ko so združili to dvoje v prihod orkov. Je pa res, da naj bi orki pod vodstvom Bolga napadli ob hudi nevihti z vargi, česar pa na žalost ni bilo videti.

Mogoče naj omenim še, da Azoga ni v knjigi. V knjigah je samo omenjen, ker je ubil kralja Throra in tako vladal v Moriji. Kasneje naj bi ga v Moriji premagal in obglavil Dain, ki smo ga že spoznali v filmu. Bolg pa je sin Azoga, ki potem izvrši napad v knjigi Hobit. Vendar se razume, da so želeli Thorinu dati več globine in so vse skupaj malo spremenili in pomešali. Tako so dobili po vrhu še zgodbo o maščevanju, ki je drugače ni v knjigi Hobit ali Silmarillion.

V knjigi je napisano, da je vojsko orkov presenetil hitri prihod škratov iz Ereborja, ki je odločil boj. Mogoče si je bilo med branjem težko predstavljati, kako lahko 13 škratov odloči tako veliko bitko. Vendar je bilo to perfektno prenešeno v film, kjer vidimo kako dobi celotna Dainova vojska mentalno podporo, saj se sedaj bojujejo z njihovim kraljem in takoj preidejo iz obrambe v napad. Thorin se kmalu za tem odpravi proti Azogu s svojimi najboljšimi bojevniki. Odpravijo se z gorskimi kozami, ki sicer niso v knjigi Hobita, vendar se pojavijo v drugih adaptacijah in video-igrah. Jacksonu je bila očitno teorija všeč in jo je odobril tudi za film. Če pa se sprašujete od kje so se vzele te koze sredi bitke naj povem, da je v napovedniku bila scena, kjer je bila cela vojska škratov na kozah in s sulicami v napadu. Če nas niso želeli zavesti s tem napovednikom, bomo sigurno videli več koz v razširjeni verziji, ki bo prišla v zadnji polovici naslednjega leta.

10636507_723575221011419_1974062735457369952_o

Bitka je bila vizualno čudovita, vendar se je vseeno v določenih trenutkih opazila pretirana uporaba računalniških efektov. Medtem, ko smo v Gospodarju prstanov videli odlično razmerje med CGI efekti in igralci, je v Hobitu skoraj preveč umetno generiranih ljudi, vilinov, škratov in drugih. Čeprav so efekti odlični in postavijo visoko mejo za filmsko industrijo, vseeno gledalec čuti, kdaj je nekaj stvarno in kdaj ne. Peter Jackson v svojih zadnjih nekaj filmih rad ustvarja akcijske prizore, ki niso realstični in bolj kot napetost ustvarjajo smeh in zabavo. Spomnimo se akcije v Goblin townu v prvem delu ali pobeg s sodi iz vilinskega kraljestva v drugem delu. Tudi tukaj so bile seveda podobne zabavne scene, ki so marsikomu preveč nerealistične. Čeprav ima tretji del veliko bolj resni pristop in tragične momente, je Peter Jackson vseeno želel narediti zanimiv za mlajši ciljno skupino.

Sledil je boj med Azogom in Thorinom ter Bolgom in Legolasom. Na internetu je veliko šal namenjenih Legolasu, zaradi akcije, kjer je skakal po padajočih se kamnih. Kdor kritizira to akcijo kot preveč hollywoodsko ipd. naj gre še enkrat pogledati celotno trilogijo oz. brati Tolkienove knjige. Tako kot je znano, da superman zna leteti, je tudi v Tolkienovih knjigah opisano kako se lahko predvsem gozdni vilini povežejo z okolico in se gibljejo na načine, ki niso izvedljive za normalne smrtnike. Za viline je torej znano, da so zelo lahki v stopinjah in globoko povezani z naravo. Odličen primer iz filma Bratovščine prstana si lahko ogledate tukaj: Slika 1, Slika 2. Vendar ne glede na to so bili spopadi tokrat ponovno odlično koreografirani, čeprav je bil Legolasov spopad v drugem delu veliko bolj napet. Thorin in Azog sta imela tudi svoj trenutek v filmu, ki se za nobenega ne konča dobro. Scena, ko je Azog plaval pod Thorinom in ga gledal iz oči v oči, je bila izjemna in z tišino, ki se je naredila, zelo napeta. Film ima ogromno manjših trenutkov, ki so vizualno fantastični in ta je ena takšnih.

thorin

Čeprav je tretji del namenjen veliki bitki petih vojska, je glavni junak zgodbe še vedno najmanjša pojava v srednjem svetu, hobit z imenom Bilbo Baggins. Martin Freeman je bil odlična in edina prava izbira za Bilba, saj naredi lik še v tako majhnih trenutkih zanimiv in simpatičen. Njegovo igranje je bilo izvrstno, igralec, ki zna tudi brez besedila prenesti sporočilo in občutke lika. Skoraj vsak njegov nastop je v filmu naredil močan vtis, naj bodo to pogovori z Thorinom in Balinom, izročitev arkenkamna v roke Thranduila in Barda, slovo od Thorina ali genialno sceno z Gandalfom, ki si pripravlja pipo.

Po koncu bitke se Bilbo skupaj z Gandalfom vrne v Šajersko (Shire). V odlično zaigranem dialogu Gandalf končno prizna, da ve o Bilbovem prstanu. Na to se je namigovalo tudi v prejšnjih delih, kjer smo dobili večkrat občutek, da Gandalf ve kaj skriva Bilbo. Zanimivo, se mu Bilbo ponovno zlaže in še naprej skriva prstan. Mislim, da je scena zelo zanima, saj se še tako odkriti in zaupljivi lik kot je Bilbo spremeni, ko gre o prstanu. Vendar čarobnih prstanov je veliko, prstan, ki je edini, pa je izginil že pred tisočimi leti. Seveda tudi Gandalf ne pomisli na to, da bi Bilbo lahko imel prstan, ki vlada vsem. Najverjetneje celo misli, da ne obstaja več. Po dialogu se Bilbo vrne v Bag End, kjer ga čaka presenečenje, ko vidi kako mu drugi hobiti želijo vzeti osebne stvari. To je tudi razlog zakaj v Bratovščini prstana ne mara drugih hobitov z izjemo svojega nečaka Froda. Potem pa še vstopi v svoj mali dom, se zmedeno ogleda okoli sebe, dotakne žepa in nasmehne, ko začuti prstan. To je konec in slovo Hobitovi trilogiji, ki pa se že takoj nadaljuje z Bratovščino prstana.

??????????????????

Peter Jackson je že iz treh odličnih in hkrati uspešnih knjig naredil tri odlične in zelo uspešne filme. Sedaj pa je iz malenkost manj odlične in uspešne knjige uspel narediti še vedno zelo dobro trilogijo filmov. Hobitova trilogija je obogatena z detajli in ima ogromno referenc do Gospodarja prstanov in drugih Tolkienovih knjig. Originalna zgodba je bila sicer malo pomešana, vendar vseeno odlično sprevedena v filmski scenarij. Adaptacija Hobita je bila celo bolj zvesta knjigam kot pri Gospodarju prstanov, čeprav še vedno stoji v njegovi senci. Trilogija morda ne bo očarala vsakega posameznika, saj je bolj kot to namenjena oboževalcem Tolkiena. Bitka petih vojska je še zadnji delček ogromne zgodbe. Film nima pravega konca, ker ga tudi ne želi imeti. Želi biti samo pravičen prolog v zgodbo Gospodarja prstanov, kar pa je v mojem mnenju tudi postal. Kot je Jackson sam rekel, to je od oboževalcev za oboževalce.

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x