Ogledano: Hitri in drzni 8 (2017)
metacritic.com5.6
imdb.com7.4
rottentomatoes.com6.4
filmstart.si7.1
Pozitivno
  • akcijska scena z dojenčkom v zibelki
  • kritika nove tehnologije
  • nepredvidljiva zgodba
Negativno
  • enoplastnost zgodbe
6.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (21 Votes)
7.1

Hitri in drzni 8 posterNaslov: Hitri in drzni 8 (The Fate of the Furious)
Premiera: 12. 4. 2017 (Slovenija)
Žanr: akcija, kriminalka, triler
Država: ZDA
Igrajo: Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez,  Charlize Theron
Režija: F. Gary Gray


OPIS:

Dom (Vin Diesel), glava družine, na cedilu pusti vse svoje bližnje in na pomoč priskoči eni najnevarnejših nasprotnic (Charlize Theron), s katero se je avtomobilsko naravnana družina do sedaj srečala. S paketom novih vozil in pomočjo sovražnika iz prejšnjega dela (Jason Statham) se urno podajo na razrešitev primera.


FILMSTART. RECENZIJA

Samo prvih sedem filmov franšize Hitri in drzni je skupaj zaslužilo 2.3 milijarde ameriških dolarjev in popularnost te 16-letne filmske karavane kmalu očitno še ne kani pojenjati. Ravnokar so v kinematografe dostavili že osmo nadaljevanje iz sveta oktanskih hlapov in glede na videno bi lahko rekli, da oboževalci po ogledu ne bodo/-mo spremenili mnenja. Tokratna stvaritev je na časovnici ponovno sledila običajnemu razvoju dogodkov in zgodbo zagrabila ter jo nadaljevala tam, kjer jo je pustil sedmi del.

Ustvarjalci se lahko pohvalijo, da so kot prva večja produkcijska hiša uspeli pridobiti soglasje in omogočiti snemanje svojega izdelka na doslej za takšne podvige bolj kot ne gluhi Kubi. Natančneje v njenem glavnem mestu, v Havani, ki s svojim raznovrstnim naborom avtomobilov, kateri vsi po vrsti (zaradi prepovedi uvoza novih vozil in sestavnih delov po revoluciji) izhajajo iz začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja, ustvari zelo zanimivo paleto, ko se ti pojavijo v začetnih kadrih filma.

Kuba dirka Hitri in drzni 8

Tudi tokrat scenaristi niso mogli iz svoje kože in so na nekaterih delih zgodbe malce pozabili, kako delujejo osnovni fizikalni zakoni. Vendar naj vas to ne zavede, ker če kdo po sedmih predhodno ogledanih filmih to malenkost seriji še vedno šteje v minus, mu lahko mirne vesti odvrnete, da je to približno enako, kot če bi Gandalfu v Gospodarju prstanov očitali uporabo čarovnije. Ali pa Supermanu njegove nadčloveške moči in sposobnost letenja. Tako lahko rečemo, da ima tudi svet Hitrih in drznih svoje zakonitosti.

Pohvaliti gre ustvarjalnost scenaristov, ki v seriji vedno uspejo najti neko zaenkrat še ne najbolj pojasnjeno malenkost in iz nje pripraviti zelo nepričakovano nadaljevanje. Podobno, kot so nepričakovano pojasnili Hanovo prometno nesrečo iz tretjega dela, ki je nekaj filmov pozneje v serijo pripeljala Deckarda Shawa (Jason Statham), so tudi tokrat uspeli pripraviti zaplet, ki je že v napovedniku Doma iznenada pokazal v povsem drugačni luči, kot ga poznamo. Če slučajno obstaja kdo, ki je še pred razkritjem ugotovil vzrok Domove spreobrnitve, si zagotovo zasluži pivo. Domišljije jim očitno še ne primanjkuje, glede na trend pa si lahko dovolimo ugibati, da ne bo prešlo ravno veliko delov, preden jim bo po begu pred tankom in podmornico ter skokom v avtomobil s padalom za uporabo preostalo le še kakšno vozilo, ki obratuje v našem vesolju.

Navkljub vsemu trušču, ki se v realnem svetu avtomobilizma trenutno odvija glede avtonomne vožnje, za katero se vsi proizvajalci avtomobilov trudijo, da bi jo ravno oni prvi omogočili širšemu krogu uporabnikov, so ustvarjalci franšize uspeli na izjemno zanimiv način prikazati kritiko prej omenjene funkcije. Večinoma se diskusije vrtijo le glede prevzema krivde v primeru nesreče, v filmu pa vidimo še drugo težavo, ki bi jo takšna tehnologija lahko povzročala.

Zombi avtomobili Hitri in drzni 8 The fast and the Furious 8

Z rastjo franšize v vsakem delu spoznamo tudi nove like in igralce, ki priskočijo na pomoč že ustaljeni ekipi. Tokrat smo na velika platna dobili vsaj dve eminentnejši imeni, ki sta se udejanili kot mati bolj ali manj zlobnih bratov Shaw in glavna fatalna negativka Cipher, ki ji uspe Doma tako zmešati, da se obrne proti svoji lastni družini. Vlogo prve je prevzela Helen Mirren, ki si je sama želela zaigrati v franšizi in so se je ustvarjalci rade volje “usmilili”, druga pa je pripadla dolgonogi plavolasi lepotici iz Južnoafriške republike – Charlize Theron.

Na koncu pa je poleg vseh pohval potrebno omeniti, da film razen sproščene zabave od gledalcev ne terja nikakršnih miselnih naporov ter poleg že malce zlizanega mota, da dobro premaga zlo in je družina vedno na prvem mestu, ne prinese kakšne sveže sporočilne vrednosti. So pa sveže punce v mini krilcih in avtomobilska pločevina.

Ekipa Hitri in drzni 8 FF8 FF

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x