Ogledano: Gospodje (2019)
Metacritic.com5.1
Imdb.com8
Rottentomatoes.com7.4
Filmstart.si7.3
Pozitivno
  • igralci in njihovi liki
  • humor
Negativno
  • predvidljiv razplet
7Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
5.8

Naslov: Gospodje (The Gentlemen)
Premiera: 23. januar (Slovenija)
Žanr: kriminalka, komedija
Država: ZDA
Igrajo: Matthew McCounaghey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Colin Farrell, Hugh Grant
Režija: Guy Ritchie


OPIS:

Zgodba sledi ameriškemu izseljencu Mickeyu Pearsonu (Matthew McConaughey), ki si je v Londonu ustvaril visoko donosen imperij marihuane. Ko se po okolici razširi beseda, da Mickey želi za vedno izplačati celoten posel, se hitro sprožijo spletke, podkupovanja in izsiljevanja v upanju, da bi del posla ukradli izpod njegovih rok.


FILMSTART. RECENZIJA:

Gospodje je nova komična kriminalka, pod katero je podpisan Guy Ritchie, ki se s tem vrača k svojemu omiljenemu žanru. Ob prelomu tisočletja je namreč zaslovel s kultnima Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, 1999) in Pljuni in jo stisni (Snatch, 2001).  Od takrat je žal bolj slovel po svojem zakonu s slavno pevko Madonno in snemanjem visokoproračunskih studijskih filmov. Njegov zadnji film je tako npr. živa priredba Aladdina (2019), kjer ni ne duha ne sluha o kakšnem avtorskem pečatu režiserja. Ritchie prav gotovo poseduje poseben slog in lahko rečemo, da mu je vrnitev h koreninam dobro dela.

Kaj lahko pričakovati od kriminalke Guyja Ritchieja? Gotovo gostobesedne dialoge, politično nekorektnost, britanski ulični humor, zgodbo zavito v izpovedi njegovih likov, katerim gledalec ne sme verjeti na prvo besedo, absurdne zaplete in razplet, ki malo manj slabim fantom prinese zmago. To je gotovo formula, ki se jo Ritchie drži v svojih kriminalkah in tudi Gospodje niso prav nič drugačni.

Močan adut filma je gotovo izjemno dobra igralska zasedba. Poveljuje ji Matthew McCounaghey, katerega zvezda sicer močno zahaja zadnja leta, v njej pa lahko zasledimo še nekaj hollywoodskih mladih upov (Henry Golding, Charlie Hunnam) in veteranov (Hugh Grant, Colin Farrell). Angažma zvezdnikov je zadetek v polno, saj s svojo karizmo in Ritchiejevim scenarijem ustvarijo zanimive like. Prizore predvsem kradeta Farrell, s svojo izjemno kolekcijo trenirk, in presenetljivo Hugh Grant, ki je v mladih letih slovel kot lomilec ženskih src v vseh romantičnih komedijah, ki vam padejo na misel, zadnja leta pa preseneča z zanimivo izbiro vlog (Paddington 2), ki pokažejo njegov občutek za komedijo.

Zgodbo je težko povzeti s povedjo ali dvema. Resnici na ljubo gledalec v prvi polovici kar malce težje sledi dogajanju in ob zaključni špici se povsem utemeljeno lahko sprašujemo, če je dogajanje v filmu imelo popoln smisel. Toda Gospodje je eden od teh filmov, kjer seciranje zgodbe v nedogled niti ni tako potrebno, saj je njegov prvotni namen predvsem uživanje v ambientu, humornih vložkih in posameznih prizorih z dobrimi dialogi in igralskimi predstavami. Ritchie s svojim najnovejšim filmom tako ni izumil tople vode in če smo pri nekaterih drugih režiserjih kdaj kritični, ker se preveč držijo preverjene formule, je tokratna vrnitev k osnovom gotovo korak v pravo smer za 51-letnega Britanca.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x