Ogledano: Gospod Holmes (2015)
METACRITIC.COM6.7
IMDB.COM7
ROTTENTOMATOES.COM8.7
FILMSTART.SI7.4
Pozitivno
  • Ian McKellen kot Sherlock Holmes
  • dober razvoj likov
  • zbudi premislek o odnosih do starejših
Negativno
  • zgodba se na trenutke vleče
  • ponavadi od Sherlockovega filma pričakujemo več dinamike
  • manjka Watson
7.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Mr.-HolmesNaslov: Gospod Holmes (Mr. Holmes)
Premiera: 19. 11. 2015 (LIFFe)
Žanr: misteriozna drama
Država: ZDA, Velika Britanija
Igrajo: Ian McKellen, Laura Linney, Hiroyuki Sanada, Milo Parker
Režija: Bill Condon


OPIS:

Ostareli gospod Holmes svojo starost preživlja v odročni hišici skupaj z gospodinjo in njenim sinom. Zaradi pojava demence se nikakor ne more spomniti, kako je zaključil svoj zadnji primer in ravno želja po tej razjasnitvi in iskanje tega spomina mu popestrita življenje.


FILMSTART. RECENZIJA:

Sherlock Holmes. Genialni detektiv z nadčloveško natančnim čutom za najmanjše podrobnosti, briljantni opazovalec tudi najtanjših namigov, mojster branja ljudi, ne da bi sploh govoril z njimi. Vendar še vedno človek. V vsej svoji biološki odvisnosti od fizičnih zmožnosti svojega realnega telesa.

Prav takšnega Sherlocka si je v svojem celovečercu zamislil Bill Condon. Ostarelega, dementnega in tudi nič kaj preveč poskočnega. Tu mu je na pomoč zelo dobro prišel, vsaj po svojih prejšnjih vlogah Gandalfa (trilogiji Gospodar prstanov in Hobbit) in Magneta (Wolverine), neskončno poznan Ian McKellen. V vlogi ostarelega Mr. Holmesa se je odrezal izvrstno.

Ian McKellen kot legendarni Sherlock Holmes

Od Sherlockovih zgodb smo nekako navajeni, da spremljamo po meji med genialnostjo in norostjo hodečega Holmesa in njegovega pomočnika Watsona. Slednji je mnogokrat za Sherlocka rešilna bilka, ki ga v številnih situacijah na precej komičen način iz nore strani povleče na genialno ali pa vsaj normalno. Tega v Mr. Holmesu žal ne boste videli. Film je bolj kot kriminalka zasnovan kot drama in zna zato gledalce z drugačnimi pričakovanji morebiti kar malce razočarati.

Film kot celota deluje zelo prepričljivo. Že v uvodni sekvenci lahko opazimo mojstrstvo režiserja, ki s čudovitimi panoramskimi kadri podeželja na zelo lep in morebiti malce subtilen način pokaže, v kakšno zakotje si je naš Mr. Holmes po svojem zadnjem primeru prestavil domovanje. Na platnu spremljamo dobro zasnovane zgodbe raznovrstnih likov, ki se nam pred očmi lepo razvijajo. Vse od sina Sherlockove gospodinje Rogerja, za katerega bi velika večina gledalcev ob prvi pojavitvi zagotovo rekla, da je le navihan pobalin, skrivnostnega japonskega dopisnika, ki raziskuje usodo svojega očeta, pa do nesrečne ljubiteljice steklene harmonike, glavne protagonistke zadnjega Sherlockovega primera.

Sherlock med reševanjem svojega zadnjega primera

Zna pa morda film malce pešati pri scenariju. Zgodbe likov se, kot že omenjeno, zelo lepo odvijajo, ne moremo pa tega reči za celotno zgodbo filma. Na nekaterih mestih se gledalcu zazdi, da se fabula že nekaj časa ni nikamor premaknila. Zato film na splošno pusti malce bled vtis in bi ga čez šest let z lahkoto pričakovali na TV SLO 2 v torek zvečer.

Načnimo za začetek temo staranja, ki se je film zelo očitno dotakne. Če niste ravno redni obiskovalci svojih starih staršev, obstaja zelo velika verjetnost, da je večinski stik s starejšim delom populacije omejen le na področje javnih površin/prevoza oziroma mu na noben drug način ni posvečene kaj preveč pozornosti. Od tam se nam v spomin največkrat zasidrajo zadirčne starejše gospe, ki zelo glasno bentijo nad vsakršnim odmikom realnosti od njihovih pričakovanj. Sherlock se po tej plati od preostalega dela starejših ne razlikuje veliko, kar izvrstno pokaže v svojem odnosu do gospodinje. Večkrat je zadirčen in od nje pričakuje določeno poslušnost ter izvajanje stvari točno tako, kot njemu paše. Prav tako se ob opažanju, da mu nekoliko peša spomin, poda na misijo iskanja zdravila za svojo demenco. Prva postaja v iskanju je njegov hobi čebelarstva, kjer se loti nabiranja in uporabe matičnega mlečka. To žal ni uspešno, zato se v iskanju rešitve poda celo na zahtevno pot na Japonsko. Tudi ti napori obrodijo le jalove sadove, se pa čebelarstvo izkaže za odličen način za zbližanje z mladim Rogerjem.

Aktivni medgeneracijski odnosi

Pomemben aspekt je tudi odnos Sherlocka z Rogerjem (sinom gospodinje), ki je zelo lep zgled, kaj vse se v današnjih časih izgublja, ko otroci zelo malo časa preživijo s svojimi starimi starši oziroma starejšim delom prebivalstva nasploh. Lahko ostanejo brez ogromnega spektra izkušenj, saj starejši zagotovo lahko mlade naučijo velike mere potrpežljivosti, spodbudijo zanimanje za določene stvari (kot v filmu opazujemo Rogerjevo navduševanje nad čebelami), spoštovanja do sebe in sveta, pokažejo še drugačen način razmišljanja …

Ob ogledu Gospoda Holmesa bodo zagotovo uživali ljubitelji dobrih filmov s kvalitetno posnetimi kadri, primerno glasbo, umirjeno zgodbo in dodelanim razvojem likov. Malce manj pa vsi tisti, ki v filmih iščejo le instantno dozo akcije in bombastičnih vizualnih efektov. V takem primeru lahko dramo brez slabe vesti izpustite in si raje ogledate kakšen film o Transformerjih ali superherojih.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] Ogledano: Gospod Holmes (2015) […]

Imperator
Imperator
4 leta nazaj

odlična recenzija!!! več od Nika Rusa, prosim.

2
0
()
x