Ogledano: Geraldova igra (2017)
Metacritic.com7.6
Imdb.com6.9
Rottentomatoes.com8.9
Filmstart.si7.3
Pozitivno
  • osredotočanje na psihološko plat grozljivk
  • igralske predstave
Negativno
  • zaključni epilog
  • malce predolga dolžina
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Geraldova igra (Gerald’s Game)
Premiera: 29. 9. 2017
Žanr: triler
Država: ZDA
Igrajo: Carla Gugino, Bruce Greenwood, Henry Thomas
Režija: Mike Flanagan


OPIS:

Jessie in Gerald sta par, a njuno razmerje je v zatonu. Da bi prebudila strast, se odpravita na njun vikend, kjer želita oddih začiniti s spolnimi igricami. Nepričakovano Geralda doleti srčni infarkt in Jessie je tako priklenjena na postelji primorana najti rešitev za pobeg, saj ji v nasprotnem primeru sledi smrt.


FILMSTART. RECENZIJA:

Mike Flanagan je eden perspektivnejših žanrskih ustvarjalcev onkraj luže, saj je samo v lanskem letu postregel z več kot solidnima Hush in Ouija: Izvor zla (Ouija: Origin of Evil). Pri svojih delih je zelo angažiran, saj ponavadi doda svoj prispevek tudi pri scenariju in montaži. Njegov zadnji film je Geraldova igra (Gerald’s Game), adaptacija istoimenske zgodbe Stephena Kinga, ki je letos pravi hit v filmskih krogih. V kinematografih smo namreč videli kilav začetek franšize Temni stolp (The Dark Tower) in megauspešnico Tisto (It). Kljub veliki publiciteti lahko mirno rečemo, da omenjena filma nista niti blizu najboljšim Kingovim adaptacijam kot so Kaznilnica odrešitve (The Shawshank Redemption, 1995), Zelena milja (The Green Mile, 1999) ali Izžarevanje (The Shining, 1980), toda iskreno rečeno je tudi sama letvica postavljena izredno visoko. Mimo kinematografov se je v produkciji znašla tudi Netflixova adaptacija Kinga, ki pa v mnogih pogledih preseže prej omenjena letošnja filma.

Filmska adaptacija Tistega je svoje oglaševanje gradila na liku klovna, ki je pravšnja atrakcija za množice, in potrebno je priznati, da je njegova pojava res zastrašujoča. Toda ta učinek ob konstantni uporabi t.i. jumpscarov zbledi oz. deluje le na površinski ravni. Mike Flanagan razume, da se prave grozote skrivajo na psihološki ravni in skrivnostih, ki ostajajo skrite za štirimi stenami. To je še posebej razvidno v Geraldovi igri, saj sama situacija protagonistke Jessie le vrh ledene gore in tako gledalec skozi njeno nestabilno psihično stanje, ki je posledica šoka, spozna njeno temačno preteklost, ki je prežeta z nenormalnimi odnosi znotraj družine. To je sicer pogosta tema Kingovih knjig, saj smo lahko nekaj podobnega zasledili tudi pri liku Beverly v Tistem in iskreno povedano so to bili najbolj grozoviti trenutki v omenjenem filmu. Geraldova igra ta aspekt razširi se temu veliko bolj posveti in s tem tudi ustvari protagonistko do katere gledalec čuti empatijo.

V glavni vlogi se izkaže Carla Gugino, ki se redno pojavlja v hollywoodskih produkcijah, toda še največji vtis je pustila v Snyderjevih Varuhih (Watchmen, 2009). Kljub temu, da ne gre za igralko A-liste, se ta dobro odreže in se sooči z razmeroma težko vlogo, saj je večino igralnega časa priklenjena na posteljo in ima interakcijo kvečjemu z enim igralcem. Dobro ji parira tudi standardno solidni Bruce Greenwood, ki je podobno kot Guginova stalen stranski igralec in smo ga v takšnem tipu vloge lahko videli tudi v dokaj aktualnem nadaljevanju Kingsmana (Kingsman: The Golden Circle, 2017). Omeniti velja tudi Henryja Thomasa, tistega mladeniča iz legendarnega E.T. – Vesoljčka (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982), ki se tokrat loti povsem nasprotne vloge od tiste nedolžnega Eliotta v omenjenem Spielbergovem filmu.

Novi Flanaganov film poskrbi tudi za tisto bolj nadrealistično plat grozljivk, ki pa deluje vse do zaključnih nekaj minut, kjer se zlije skupaj z malce neposrečenim epilogom. Žal se film zateče k nepotrebnemu razlaganju, ki se tudi odmakne od tona, ki je bil vzpostavljen pred tem. Obenem filmu ne bi škodila tudi krajša minutaža, saj je za dokaj preprost zaplet 120 minut malce preveč, kar se tudi pozna predvsem v drugi polovici filma.

Ko potegnemo črto, lahko rečemo, da je Geraldova igra dobra adaptacija Kingove knjige in v tem elementu preseže tudi letošnja visokoproračunska Temni stolp in Tisto. Gre še za en več kot soliden primerek v Netflixovi kolekciji in lep pokazatelj, da je Mike Flanagan eden boljših ustvarjalcev grozljivk ta hip. Morda je napočil čas, da se loti še česa večjega, toda s tem nimam v mislih potencialnega nadaljevanja franšize Priklicano zlo (nekaj podobnega je sicer že storil), toda kakšen izviren projekt s spodobnim proračunom.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x