Ogledano: Gajin svet (2018)
Imdb.com0
Filmstart.si8
Pozitivno
  • simpatični liki
  • relevanten nauk
  • pritegne ciljno občinstvo ...
Negativno
  • ... a ne seže dlje od njega
8Skupna ocena
Ocena bralcev: (13 Votes)
7.7

Naslov: Gajin svet
Premiera: 27. september 2018 (Slovenija)
Žanr: družinski
Država: Slovenija
Igrajo: Tara Milharčič, Sebastian Cavazza, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Lotos Vincenc Šparovec
Režija: Peter Bratuša


OPIS:

Enajstletna Gaja (Tara Milharčič) živi skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky), potem ko se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja.


FILMSTART. RECENZIJA:

Slovenski mladinski filmi veljajo za paradnega konja naše filmske industrije. To velja predvsem z ekonomskega vidika in priljubljenosti pri gledalcih. Če se ozremo krepko nazaj v času, se vedno lahko spomnimo Kekca (1951) ali Poletja v školjki (1985), med novejšimi filmi pa sta velike uspehe doživela oba filma Gremo mi po svoje (2010, 2015) in lanski najbolj gledan film Košarkar naj bo. Filmi se torej zelo dobro vtisnejo v spomin gledalcev, obenem pa so tudi zanimivi s tržnega vidika, saj se hitro znajdejo del kulturnega dneva osnovnih in srednjih šol, kar poveča obisk.

Ta žanr je postal tudi naslednji korak v karieri zadnja leta zelo aktivnega režiserja Petra Bratuše. Slednji je znan kot direktor fotografije pri prvem slovenskem celovečercu v samostojni Sloveniji Babica gre na jug (1991), zadnja leta pa velja najbolj izpostaviti televizijsko serijo Življenja Tomaža Kajzerja (2013) in dramo Prebujanja (2017). Lahko rečemo, da gre za izredno plodnega režiserja, ki pa utegne svoj vrhunec šele doživeti, na kar nakazuje tudi nagrada na Motovunskem filmskem festivalu za najboljši mladinski film.

In sodeč po (mlečnozobem) občinstvu na Sarajevskem filmskem festivalu je nagrada povsem upravičena, saj je Bratuša posnel film, ki se izredno dobro poveže s svojim ciljnim občinstvom. Še več, svoj prostor nameni tudi odraslemu človeku, saj je tista srčika zgodbe pravzaprav lik očeta, ki ga upodobi naš zvezdnik Sebastian Cavazza. Osvežujoče je videti mladinski film, ki se dejansko tako osredotoči na starše in jih ne prikaže v postranski vlogi, kar je precej pogost pojav. Režiser s tem otrokom predstavi zorni kot staršev, ki so dandanes mnogokrat odsotni zaradi sodobnega načina življenja, njihovi potomci pa so nemalokrat premladi, da bi doumeli razloge za to. Tudi nasploh je film zelo relevanten, saj se loti mnogih sodobnih mladinskih problemov, kot sta zloraba interneta in ločitev staršev ter tudi tistih stalnih takega tipa filma, kot so prepirije med otroci in “outsiderstvo” v šolah. Resda so vsi problemi prikazani skorajda sanjsko in se na tak način tudi rešijo, toda film je pravzaprav namenjen otrokom in njim je nemalokrat potrebno stvari poenostaviti.

Okrcati velja le slabši razvoj lika naslovne protagonistke, ki večino problemov reši brez kakršnihkoli težav, in nekaj momentov slabšega dialoga. V veliki večini pa je film več kot korektno posnet, kratkočasen, relevanten in tudi zabaven. Najmlajši bodo torej izjemno uživali, njihovim staršem pa tudi ne bo hudega med Bratušinem uro in pol dolgem celovečercu, ki dokazuje, da gre za raznovrstnega režiserja.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x