Ogledano: Foxcatcher: Boj z norostjo (2014)
Metacritic.com8.1
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com8.8
Filmstart.si7.5
Pozitivno
  • Izjemno dobro igranje
  • Steve Carell v resni vlogi
Negativno
  • Turobno, depresivno vzdušje
  • Prepočasno tempiranje zgodbe
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
7.6

foxcatcher-posterNaslov: Foxcatcher: Boj z norostjo (Foxcatcher)
Premiera:
5.2.2015 (Slovenija)
Žanr:
Drama
Država:
ZDA
Igrajo:
Chaninng Tatum, Steve Carell, Mark Ruffalo
Režija:
Bennett Miller


OPIS:

Režiser športne drame Zmagovalec (Moneyball) Bennett Miller nas znova popelje k dogodku, ki je zaznamoval zgodovino ameriškega športa. Tokrat je pred nami zgodba o rokoborcih Marku in Davidu Schultzu (Channing Tatum in Mark Ruffalo) dobitnikih zlate olimpijske medalje iz iger v Los Angelesu leta 1984. Vsi naslovi, ki sta jih športnika dosegla ne prinašata zagotovila za življensko eksistenco, zato sprejmeta ponudbo Johna Du Ponta, dediča farme Foxcatcher, da se mu pridružita kjer jih bo skupaj z njegovim znanjem ter denarjem popeljal do uspeha, ki si ga zaslužita. Vse skupaj nato pripelje do nepopravljivih dogodkov. Režiser je za ta film prejel nagrado za najboljšo režijo na festivalu v Cannesu ter je tudi nominiran za oskarja.


FILMSTART. RECENZIJA:

Če ste pri opisu filma pomislili, da je to naslednja športna drama v slogu Rockyja, The Fighterja in podobnih filmov s srečnim koncem ste se pošteno zmotili. Konec koncev Foxcatcher pravzaprav ni športna drama. Zgodba je že res postavljena v športno okolje, toda film je predvsem dvourna študija glavnih oseb v filmu.

Glavni atribut filma je definitivno slavna igralska zasedba, ki naravnost navduši s svojimi predstavami. Prvo velja omeniti Steva Carella, ki je filmskemu (ter televizijskemu) svetu znan predvsem kot komik, toda tokrat je s pomočjo maske uspel izvrstno upodobiti, v najmilejšem opisu, čudaka Johna Du Ponta. Du Pont je predstavnik najvišjega sloja ameriške družbe. Njegova družina ima v lasti ogromno posest Foxcatcher, je ustanoviteljica enega največjih orožarskih podjetij v ZDA, Johnova mati se ukvarja z rejo konj, ki ji prinašajo ogromno nagrad na tekmovanjih in so po opisu ter običajih tipična »old money« rodbina. Toda Du Pont je zakompleksan, nesamozavesten, manipulativen človek, ki ni nikoli uspel navdušiti svoje matere, zato se odloči da se bo po njenem zgledu spustil v trenerske vode (čeprav nima nobenega znanja) ter osvajal priznanja, v njegovem primeru z rokoborci.

FOXCATCHER

Tu se odloči za eno največjih imen tega športa Marka Schultza, ki ga presenetljivo izjemno dobro upodobi Channing Tatum. Mark živi v senci svojega starejšega brata Davea, ima precej povprečno delavsko stanovanje ter avto, zato z velikim navdušenjem sprejme Du Pontovo ponudbo. Nekako upa, da bo z novim načinom dela končno dobil nagrado za izjemno športno kariero , uresničil vse svoje ambicije ter odrešil svoje notranje težave. Žal pa se vse skupaj ne zdi tako lepo, kot se je na prvi pogled. Tatum izvrstno prikaže stisko v kateri je njegova oseba in prikaže potencial obetavnega igralca kot še nikoli poprej. Blesti predvsem v določenih prizorih, kjer je njegov Mark povsem potolčen ter frustriran od dogajanja, ki se odvija okoli njega. Omeniti velja tudi Marka Ruffala (Dave Schultz), ki je totalno nasprotje Marka. Samozavesten, prijazen, marljiv človek, ki želi vsem le najboljše v življenju in zdi se kot da ni nikoli zavisten ali pa željan pozornosti kot njegov brat.

FOXCATCHER

Izjemne igralske predstave pa skorajda zasenči ton filma. Zgodba se odvija nadvse počasi in vzdušje je nadvse turobno in klavstrofobično. Čeprav je film dolg 120 minut, se nam zdi da je še daljši. Vso to vzdušje nam zleze pod kožo in nam da pristen občutek, kako lahko le nemočno opazujemo vse te čudne dogodke, ki se nam odvijajo pred očmi. V filmu tako nimamo nekega občutka suspenza, temveč se nam bolj zdi kot da gledamo dokumentarni film o neljubih dogodkih na omenjeni farmi Foxcatcher.

Sam lahko rečem, da se ponovnega ogleda filma najverjetneje ne bi lotil, ker dogajanje ne vsebuje faktorja, ki pritegne gledalca k ponovnemu ogledu in tempiranje zgodbe je enostavno prepočasno. To še ne pomeni, da je film slab, a enostavno vsa ta tematika ne navduši tako kot pri npr. Nightcrawlerju, ki je izšel v podobnem času. Ob ogledu lahko prepoznamo ogromno podtonov, ki kritizirajo ameriško družbo. Razvajeni bogataši mislijo, da lahko njihov denar vse kupi in ko dobijo zavrnitev so pripravljeni preko vseh meja, da dobijo to kar hočejo. Zavist in ljubosumje sta čustvi, ki sta pod drobnogledom ves čas.

Foxcatcher, tako ni to kar se zdi na prvi pogled. Je nekakšna kritika ameriške družbe ter izjemno dobra upodobitev glavnih akterjev enega bolj neprijetnih dogodkov v zgodovini olimpijskega športa. Drama je tudi nominirana za pet oskarjev in sicer med drugim v kategorijah: najboljša glavna moška vloga (Steve Carell), najboljša moška stranska vloga (Mark Ruffalo), najboljši izvirni scenarij, najboljša maska ter že prej omenjena najboljša režija (Bennett Miller).

foxcatcher-channing-tatum-steve-carell-1

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x