Ogledano: Fantovska leta (2014)
Metacritic.com10
IMDB.com8
Rottentomatoes.com9.8
Filmstart.si7.2
Pozitivno
  • Edinstvena uprizoritev likov skozi čas
  • Preprosta ter vsakdanja zgodba
Negativno
  • Druga polovica filma preveč monotona
8.8Skupna ocena

boyhood-cmykNaslov: Fantovska leta (Boyhood)
Premiera:
11.9.2014 (Kinodvor)
Žanr:
Drama
Država:
ZDA
Igrajo:
Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Lorelei Linklater
Režija:
Richard Linklater


OPIS:

Eden najbolj inovativnih filmov vseh časov nas popelje skozi življenje Masona (Ellar Coltrane) in njegove družine med njegovim 5. In 18. letom. Film je bil posnet v dvanajstih letih (režiser in ekipa so se dobili vsako poletje ter posneli prizore v dveh tednih) in tako dejansko ne spremljamo samo odraščanje in staranje samih likov v filmu, ampak tudi samih igralcev.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kot že rečeno nas film Richarda Linklaterja Fantovska leta edinstveno popelje skozi obdobje odraščanje mladega fanta. Tako spremljamo Masona, ki je na začetku nedolžen fant s povsem preprostim pogledom na svet, nato pa odraste v globoko razmišljujočega najstnika. Mason živi skupaj s svojo mamo samohranilko (Patricia Arquette) ter sestro (Lorelei Linklater). Zgodnja leta otroštva niso ravno najlažja kajti starša sta ločena, mama stežka preživlja družino kar jo prisili k vrnitvi k študiju ter selitvi v precej večje mesto. Očim je pijanec in nasilnež, pravi oče pa je kar nekako malo odsoten ter še povsem nedozorel. To dokazuje s frajerskim avtom ter tudi z odnosom do njegovih otrok, ki morda malo spominja na starejšega brata ter ne očeta. Kljub temu se nam zdi spremljanje prve polovice precej lahkotno ter marsikateri gledalec se lahko najde v kateri od situacij, ki doletijo Masona in njegovo družino. Da je vse skupaj pristno, skrbijo tudi reference na tisti čas kot so izid nove knjige o Harryju Potterju, razvoj računalniških iger, pogovor očeta in sina o prihodnosti Vojne zvezd ipd.

image2resize

V času pubertete pa Mason postane precej bolj odrasel. Njegovo razmišljanje je precej filozofsko in umetniško ter nas kar malo spominja na najstniško različico Rusta Cohla iz serije Pravi detektiv. Žal je razlika med njima v tem, da je Rust eden najboljših likov v zgodovini televizije, medtem pa Mason deluje bolj kot “jokajoči” najstnik kot kaj drugega. Deček, ki je postal fant želi biti umetnik ter se ukvarja s fotografijo ter je obenem kar malo naveličan odsotne mame ter (novega) zapitega očima. Temu primerna je tudi klima v drugi polovici filma, saj se zgodba morda kar malo vleče in nas tudi ne pritegne toliko. Konec koncev gledamo najstnika, ki ne ve kaj točno bi rad v življenju oz. bolje rečeno ve česa ne bi.

Vseh 165 minut filma nas torej ne šokira s čim neverjetnim. Tako se recimo izognemo najstniškim problemom kot so droge, kriminal ipd. kar bi lahko morda pričakovali v filmu o odraščanju. Na platnu tako vidimo ujete povsem običajne, a obenem tudi posebne trenutke v odraščanju otroka. Izjemno dobro je prikazan tudi razvoj vseh likov in ne samo Masona. Njegova sestra odraste v resno punco, ki se odpravi študirati, oče se iz nedozorelega moškega, ki ni povsem pripravljen na družino in ima misli še vedno pri bendu iz svoje mladosti, razvije v družinskega človeka, ki zamenja svoj športni avto za družinskega enoprostorca ter deli koristne nasvete glede deklet svojemu ravnokar polnoletnemu sinu. Mama pa študira psihologijo, a sama si težko pomaga. Tako se dvakrat poroči s pijancema ker nekako išče moškega, ki bi preživel preostanek življenja z njo, medtem pa ima pravi zaklad najverjetneje ves čas pred seboj.

Celotna izkušnja nas torej popelje skozi lepe in malo manj lepe trenutke nekega mladostnika, ki bi lahko bil tudi nekdo izmed nas. Film zagotovo ni primeren za vsakogar, ampak je zelo pristna ter realna upodobitev ne samo odraščanja, ampak odnosov v družini skozi čas.

boyhood

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ogledano: Fantovska leta (2014) […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x