Ogledano: Fantomska nit (2017)
Metacritic.com9
Imdb.com8
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si7.5
Pozitivno
  • režija, fotografija
  • odlične igralske predstave
  • izjemna glasba Jonnyja Greenwooda
Negativno
  • razvlečenost
  • film "odvrže oblačila" prepozno
8.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0


Naslov: 
Fantomska nit (Phantom Thread)
Premiera: 15. februar 2018 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Daniel Day-Lewis, Leslie Manville, Vicky Krieps
Režija: Paul Thomas Anderson


OPIS:

Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) je ugleden modni oblikovalec, ki skupaj s sestro Cyril (Lesley Manville) vodi modno hišo, v kateri se oblači londonska aristokracija 50. let. Njihove stranke so smetana takratne družbe – ne manjka ne filmskih zvezdnic in kraljevih dostojanstvenikov ne bogatih dedinj in ostalih petičnih dam. Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja, a vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma (Vicky Krieps).


FILMSTART. RECENZIJA:

Paul Thomas Anderson velja za enega najbolj cenjenih ameriških režiserjev ta hip in do sedaj je postregel že z mnogimi modernimi klasikami med katere gotovo štejemo Vroče noči (Boogie Nights, 1997), Tekla bo kri (There Will Be Blood, 2007), Magnolia (1999) in Gospodar (The Master, 2012). V njegovih filmih je mogoče prepoznati mnoge plasti, iz svojih igralcev pa vedno izvleče najboljše igralske predstave. Samo poglejmo si primera Marka Wahlberga in Adama Sandlerja, ki sta svoji najboljši (in dejansko omembe vrednih) vlogi kariere prikazala v Andersonovih Vročih nočeh in Pijani ljubezni (Punch-Drunk Love, 2002). Zato je vsak novi Andersonov film cineastični dogodek, ki razveseli vsakega filmofila.

Tokrat je že drugič v karieri združil moči z odličnim Britancem Danielom Dayjem-Lewisem, s katerim sta že sodelovala pri Tekla bo kri, kjer je igralec za vlogo Daniela Plainviewa takrat prejel že svojega drugega oskarja (zdaj ima že tri). Umetnika se namreč tako spoštujeta, da sta film skupaj kovala še pred snemanjem, saj je pri scenariju sodeloval tudi Day-Lewis. Sicer pa gre za popolnoma samostojno Andersonovo idejo, ki se sicer navdihuje pri določenih zgodovinskih osebah, a ni kaka adaptacija knjižnega dela ali kaj podobnega. Slavni režiser je v svojem najnovejšem filmu namreč predstavil in seciral sprevrženo razmerje, ki se je v naših kinematografih znašlo ravno ob enakem času kot famoznih Petdeset odtenkov, toda Anderson se je tega lotil precej bolj prefinjeno. Fantomska nit tako v mnogih pogledih s svojim počasnim tempom spominja na Jarmuschova Večna ljubimca (Only Lovers Left Alive, 2013), le da gledalca nagovarja precej bolj subtilno in ne tako neposredno.

Najverjetneje ni potrebno poudarjati, da je Daniel Day-Lewis zopet odličen in da se je za potrebe filma zopet popolnoma prelevil v svoj lik. Toda veliko bolj presenetljivo je, da mu v filmu zelo dobro parira in ga na trenutke tudi zasenči Vicky Krieps, ki si je s to vlogo zagotovo ustvarila veliko odskočno desko v nadaljnji karieri. Obrtniško je film na izjemno visokem nivoju in prednjači tako v mizansceni kot tudi bolj tehničnih kategorijah kot je fotografija. Največji triumf Fantomske niti pa je zagotovo glasba, ki je plod dela Jonnyja Greenwooda, sicer člana skupine Radiohead. Odlična glasbena podlaga zagotovo ustvari prelepo atmosfero in ne bi bilo presenečenje, če bi Greenwood marca prejel svojega prvega oskarja.

Toda iskreno povedano je zadnji Andersonov film preveč razvlečen, ne pomaga pa mu tudi časovna in družbena umestitev. Angleška buržoazija petdesetih in šivanje oblek nista najbolj privlačna stvar in ob odlični Greenwoodovi klavirski glasbi gledalec kaj hitro podleže spanju. Resda so mnogi Andersonovi filmi znani kot počasne sorte, toda Fantomska nit lahko testira še najbolj zvestega režiserjeva oboževalca. Toda sodeč po odzivih so ti izredno navdušeni, saj ga že tretirajo kot njegovo novo klasiko. Po mojem skromnem mnenju gre za enega manj privlačnih Andersonovih filmov, a mnenje se morda spremeni ob kasnejšem ogledu. Bojda je potrebno njegove filme gledati večkrat.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me