Ogledano: Fantastični štirje (2015)
Metacritic.com2.7
Imdb.com4
Rottentomatoes.com0.9
Filmstart.si4
Pozitivno
  • Izgled Stvora
  • Ideje, ki jih je režiser želel izvesti
Negativno
  • Neizkoriščena talentirana igralska zasedba
  • Dr. Doom
  • obupna zadnja tretjina filma
2.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
1.5

fantastic-four-poster-2015
Naslov:
 Fantastični štirje (Fantastic Four)
Premiera:
6.8.2015 (Slovenija)
Žanr:
 drama, znanstvena fantastika, stripovski film, akcija
Država:
ZDA
Igrajo:
Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Jamie Bell, Toby Kebbell, Reg E. Cathey
Režija: 
Josh Trank


OPIS:

Štirje mladi znanstveniki se s pomočjo svojega izuma teleportirajo v drugo dimenzijo, kjer njihova telesa doživijo drastične spremembe. Reed Richards (Miles Teller), Ben Grimm (Jamie Bell) ter Sue (Kate Mara) in Johnny Storm (Michael B. Jordan) se morajo spopasti s svojimi novimi močmi, ki so za njih lahko prekletstvo ali pa morda dar. Toda soočiti se morajo tudi s prijateljem Victorjem (Toby Kebbell), ki se spremeni v sovražnika in je povrhu vsega močnejši od četvorke.


FILMSTART. RECENZIJA:

 

Studio 20th Century Fox se je lotil znova zagnati svojo stripovsko franšizo Fantastični štirje za katero si lastijo pravice in jih ne želijo predati prvotnemu lastniku Marvelu. Samo zasedbo filma sestavljajo zelo talentirani mladi igralci in tudi obetavni režiser Josh Trank, ki je navdušil s svojim prvencem Kronika (Chronicle) ter ponudil malo drugačen pogled na žanr, kjer imajo ljudje takšne in drugačne supermoči. Toda že vse od začetka so se nad filmom zgrinjali temni oblaki, saj ogromno oboževalcev stripov ni bilo zadovoljnih s smerjo katero je zastavil Trank (izbira zelo mladih igralcev, sploh temnopoltega Jordana je dvignila ogromno prahu) in tudi govorice s snemanja so bile zelo sočne in naj bi namigovale na hude težave studija z režiserjem. Po končanem snemanju so odgovorni pri Foxu Tranka povsem odrezali iz postprodukcije poleg montaže zahtevali še snemanje nekaj dodatnih prizorov, ki seveda niso bili pod nadzorom Tranka. Mladi režiser se je sicer oddaljil od filma po zelo slabih kritikah in dejal, da je leto nazaj imel fantastično verzijo filma, ki je pa žal ne bomo nikoli uspeli videti. Posledica vsega tega zakulisnega dogajanja je bil tudi končni izdelek, ki je kot že rečeno bil polomija tako pri gledalcih in kritikih.

Fantastic-Four-Trailer-Photo-Reed-Richards

Film se začne izjemno obetavno in priznati je treba, da je prva polovica nadvse zanimiva. Svež in bolj realističen pristop ter kopica dobrih igralcev vzbudijo pri gledalci pozornost in kažejo se obrisi možnih odnosov med njihovimi liki. Tudi vključitev Victorja Von Dooma (Trank ga je poimenoval Victor Domashev, da bi se znebil otročjega prizvoka, toda studio je v postprodukciji to popravil) v sam izvor Fantastičnih štirih. Moti le odrezanost lika Bena Grimma, ki daje občutek kot, da je njegov lik na klopi za rezervne igralce in ga bomo videli šele kasneje. Kljub nekaj scenarističnim prikladnostim kot so način na katerega se junaki odločijo za izlet v drugo dimenzijo ter njihova znanstveni pristop, ki je zelo podoben “znanstvenikom” v Prometeju (Prometheus) je prva polovica tonsko in zgodbeno dober izdelek, ki tudi doživi vrhunec s prizorom, ko četverica doživlja telesne spremembe, ki zelo spominjajo na Cronenbergovo Muho (The Fly).

Žal film po tem prizoru zaide v strm prepad, saj zgodba zelo stagnira in ravno v trenutku, ko bi film takega tipa moral prestaviti v višjo prestavo, odpove. Gledalec zelo dolgo čaka, da se kaj dejansko zgodi in spremljamo res nekaj nelogičnih prizorov, ki povrhu vsega ne vsebujejo nikakršnih emocij. Pohvalil bi sicer izgled Stvora (Ben Grimm), ki je zelo dober prikaz kaj se dandanes lahko stori z računalniško tehnologijo. Sicer pa film šepa pri marsikaterem prizoru polnem posebnih učinkov, ki ne deluje nič kaj sveže in spominja bolj na devetdeseta leta prejšnjega stoletja, kot pa na tehnologijo našega časa. Tudi sama zainteresiranost in predstava igralcev pade, kar se še posebno pozna pri Milesu Tellerju, ki deluje kar malo zdogolčaseno in povsem otoplo. V tem delu filma bi morali opazovati, kako se ekipa opazuje, toda v nasprotju s tem Nevidna ženska (Sue Storm) in Stvor nimata niti očesnega stika in tudi sama kemija med Reedom in Sue je povsem neobstoječa. Naravnost smešno je tudi opaziti vse te dodatno posnete prizore, saj igralka Kate Mara nosi zelo očitno lasuljo.

f4

Vse to bi lahko popravila zadnja tretjina filma, ki bi morala ponuditi vse te elemente, toda na žalost dobimo enega najslabših zaključkov komercialnih filmov vseh časov. Začne se z vrnitvijo zdaj že Dr. Dooma, ki je sinonim za stripovskega antagonista in je v rangu Jokerja ter Magneta za stripovske bralce. Ustvarjalci filma so žal pri tem liku zgrešili prav vse. Njegove supermoči niso pojasnjene in so povsem v neskladju s stripovskimi. Resda je prizor kjer koraka in vsi mimoidoči umirajo kot po tekočem traku eden boljših v filmu, toda že takoj se človek vpraša zakaj teh moči ne uporabi na Fantastičnih štirih? Lik Dooma je povsem zloben brez pravega razloga in tudi vsaka beseda, ki jo po preobrazbi izgovori je klišejska in velikokrat slišana v filmih tega tipa. Sam dizajn njegovega izgleda je enostavno obupen in spominja na kakšen lik iz sobotnega jutranjega programa za najmlajše. Zadnja bitka je ena najslabših kar jih je bilo v stripovskih filmih in tudi tonsko je povsem nekonsistentna s prvimi dvema tretjinama filma ter zelo spominja na zadnja dva filmska poskusa Fantastičnih štirih, ki so v spominu ostali le zaradi Jessice Albe v eni izmed naslovnih vlog. Konec filma je nastavljen za morebitno nadaljevanje in čustveno nič kaj ne vpliva na gledalca.

Fantastični štirje si resda ne zaslužijo takega gneva kot so ga ob izzidu filma, toda to še ne pomeni da gre za dober film. Tudi tako opevani studio Marvel ima v svojem repertoarju nekaj filmov, ki niso prav veliko boljši od tega. Sicer izdelek vsebuje nekaj zelo slabih momentov, toda potrebno je vedeti, da se ti pojavijo šele v zadnji tretjini filma. V prvi polovici oz. malo več spremljamo realističen pristop z kar nekaj zanimivimi idejami in zdi se, da je režiser Trank želel posneti film v stilu svoje Kronike. Zanimivo bi si bilo ogledati njegovo verzijo filma, toda studio se je odločil, tako kot se je in tako smo dobili izdelek, ki tudi dobesedno deluje kot da je posnet z različnimi režiserji. V tej poplavi superherojskih filmov bi bilo lepo videti, tudi kakšnega malo drugačnega in ki bi bil avtonomno delo režiserja (Edgar Wright je zaradi podobnih razlogov zapustil režijo Ant-Mana). Nek studio je nekoč nekaj podobnega že izvedel in delo povsem prepustil možu z imenom Christopher Nolan. Ostalo je zgodovina.

fantastic_four_2015-wide

 

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] strani konflikta, tako imamo na strani orkov Durotana, ki ga igra Toby Kebbell (Zora planeta opic, Fantastični štirje), na strani Zavežništva ljudi pa imamo viteza Anduina Lotharja, ki ga igra Travis Fimmel […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x